Εχει copyright η θέα;

Deasy @ 06.04.2016
Εχει copyright η θέα;

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας απεφάνθη πως η Wikimedia παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το σφάλμα της δημοφιλούς βάσης που “ντύνει” με εικονογράφηση ουκ ολίγα λήμματα της Wikipedia; Προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε έργα τέχνης χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των δημιουργών; Ποια έργα τέχνης; Αγάλματα και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

Ουπς. Δηλαδή αν ο τουρίστας βγάλει μια σέλφι με φόντο ένα εντυπωσιακό κτίριο της Στοκχόλμης θα πρέπει να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα στον αρχιτέκτονα; Ναι, εφόσον δημοσιεύσει τη φωτογραφία online και αυτή αποτελέσει μέρος μιας βάσης δεδομένων, πιθανολογούμε πως αυτό ισχύει και αν η βάση είναι μια προσωπική συλλογή φωτογραφιών σε μια σχετική online υπηρεσία.

Ο σουηδικός τομέας της Wikimedia εξέφρασε -φυσικά- την απογοήτευσή του για την απόφαση του δικαστηρίου, βάσει της οποίας θα πρέπει να καταβληθεί αποζημίωσης σε μια τοπική ένωση διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Το ακριβές ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστεί σε άλλη δικαστική διαδικασία.

Παράξενα πράγματα…

ΣΟΥΗΔΙΑ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ,WIKIPEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home