Συναγερμός από την ESET για κύμα μολυσμένων e-mail

Deasy @ 15.03.2016
Συναγερμός από την ESET για κύμα μολυσμένων e-mail

Ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα εμφάνισης σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αυστραλία και Ιαπωνία παρουσιάζουν μολυσμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το άνοιγμα των οποίων κρυπτογραφούνται τα αρχεία των θυμάτων στους υπολογιστές τους και ζητούνται λύτρα για την αποκρυπτογράφηση. Στην ανακοίνωση-προειδοποίηση που εξέδωσε σήμερα η ESET, αναφέρει ότι το κακόβουλο λογισμικό (η τηλεμετρία της εταιρείας το ανιχνεύει ως  JS/TrojanDownloader.Nemucod) εξαπλώνεται μέσω e-mail, τα οποία περιέχουν συνημμένα συμπιεσμένο αρχεία. Τα e-mails είναι γραμμένα με έναν πολύ αξιόπιστο τρόπο, και ισχυρίζονται ότι είναι τιμολόγια, δικαστικές κλήσεις ή άλλα επίσημα έγγραφα. Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να πείσουν τους χρήστες να ανοίξουν το κακόβουλο συνημμένο που περιέχει ένα αρχείο JavaScript, το οποίο αφού ανοιχτεί, κατεβάζει και εγκαθιστά το Nemucod στους υπολογιστές των θυμάτων. Το Nemucod είναι γνωστό για την ικανότητά του να κατεβάζει μία σειρά από άλλα κακόβουλα προγράμματα.

Οδηγίες στους χρήστες για προστασία από αυτή την απειλή:

- Μην ανοίγετε συνημμένα που σας έχουν σταλεί στο e-mail από άγνωστους αποστολείς.

- Ενημερώστε συναδέλφους οι οποίοι λαμβάνουν πιο συχνά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από εξωτερικές πηγές - για παράδειγμα σχετικά με οικονομικές υπηρεσίες ή ανθρώπινους πόρους.

- Πραγματοποιείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας για τα δεδομένα σας. Σε περίπτωση μόλυνσης, αυτό θα σας βοηθήσει να τα ανακτήσετε όλα. Εξωτερικοί δίσκοι ή άλλα μέσα αποθήκευσης δεν θα πρέπει να παραμένουν συνδεδεμένα με τον υπολογιστή, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση από filecoder.

- Πραγματοποιείτε τακτικά τις ενημερώσεις του λειτουργικού σας συστήματος και άλλων λογισμικών που χρησιμοποιείτε. Αν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows XP, εξετάστε σοβαρά τη μετάβαση σε άλλο λειτουργικό σύστημα Windows που υποστηρίζει η συσκευή σας.

- Το λογισμικό ασφαλείας πρέπει επίσης να έχει εγκατεστημένες όλες τις ενημερώσεις, ιδανικά με την τελευταία έκδοση. Οι εταιρίες λογισμικού IT ασφάλειας διαθέτουν συνεχώς νέες εκδόσεις του λογισμικού τους με πρόσθετα χαρακτηριστικά ασφάλειας.  

- Οι χρήστες των λύσεων ESET προστατεύονται όταν είναι ενεργό το σύστημα ESET LiveGrid® Reputation. Αυτή η τεχνολογία προστατεύει τις συσκευές των χρηστών από το ransomware με ενεργό κλείδωμα των διαδικασιών.

ESET,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home