Ο άλλος πόλεμος στην Ουκρανία

Ο άλλος πόλεμος στην Ουκρανία

Μαζί με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος και τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, η Ρωσία ή, έστω, κάποιοι που εργάζονται προς όφελος της Ρωσίας, φέρεται να έχει εξαπολύσει και μία ισχυρή κυβερνοεπίθεση.

Η εταιρεία συστημάτων ασφαλείας ESET κάνει λόγο για ένα καταστροφικό λογισμικό που είχε εγκατασταθεί σε εκατοντάδες υπολογιστές στην Ουκρανία και το οποίο είναι σε θέση να διαγράψει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στους σκληρούς τους δίσκους.

Την παρουσία του λογισμικού έχει επιβεβαιώσει και η Symantec, η οποία σημειώνει πως το software βρίσκεται και σε υπολογιστές εκτός της ουκρανικής επικράτειας.

Η Ρωσία, φυσικά,αρνείται πως βρίσκεται πίσω από το περιστατικό, όπως αρνήθηκε πως βρισκόταν πίσω από τη μεγάλου μεγέθους κυβερνοεπίθεση με στόχους κυβερνητικά και τραπεζικά web sites της Ουκρανίας την Τετάρτη και η οποία κράτησε αρκετές ώρες.

Το κακόβουλο λογισμικό ενεργοποιήθηκε με εξωτερική παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει πως οι δράστες είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους υπολογιστές που είχαν προσβάλει και μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσουν τη διαδικασία διαγραφής, εν αγνοία φυσικά των νόμιμων χρηστών.

Η έρευνα έδειξε πως το κακόβουλο λογισμικό έχει τη “σφραγίδα” μίας κυπριακής εταιρείας ονόματι Hermetica Digital, η οποία δεν είναι βέβαιο αν συνδέεται με την επίθεση ή αν απλώς τα στοιχεία της βρέθηκαν διαθέσιμα ώστε οι δράστες να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Home