Είσαι σίγουρος ότι αποδέχεσαι;

Μήπως πρέπει να ξαναδείς τις ρυθμίσεις του λογαριασμού σου στο Facebook;

kostas-kun @ 28.03.2011

Γνωρίζεις τι δικαιώματα δίνεις σε κάθε εφαρμογή του Facebook όταν πατάς το "Αποδέχομαι"; Το ξέρεις ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν τα στοιχεία σου, ακόμα και να ελέγχουν το λογαριασμό σου χωρίς να το γνωρίζεις; Οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από 3.200.000 και συνεχώς αυξάνονται, πόσοι όμως τελικά είναι ασφαλείς;

Σε τρομοκράτησα αρκετά ώστε να σου τραβήξω την προσοχή; Ωραία, ώρα να ηρεμήσεις... Σου έστειλε ένας φίλος σου να μπεις σε μια εφαρμογή (παιχνίδι, κουίζ κτλ) και αυτό που σου ζητάει πρώτο είναι η άδεια σου να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου στοιχεία και να μπορεί να δημοσιεύει στον τοίχο σου. Εντάξει ρε συ, θα πεις, δεν τρέχει και τίποτα... Θα πει απλά ότι άρχισε να τη χρησιμοποιεί. Η φωτογραφία 2 όμως έρχεται να σε διαψεύσει και θα σε κάνει να καταλάβεις τι μπορεί να κάνει μια αθώα εφαρμογή. Ουσιαστικά μετά από τα ψεύτικα video ένα άλλο "πρόβλημα" προκύπτει στον μεγάλο αντίπαλο της Google στην παγκόσμια κατάταξη.

Φτιάχνοντας μια απλή εφαρμογή και ζητώντας από τον χρήστη την άδεια για παράδειγμα να δημοσιεύεις στον τοίχο του πληροφορίες μπορείς να εμφανίσεις ότι θέλεις και να διαδώσεις ότι θέλεις μέσα από την κοινωνική σελίδα του χρήστη. Θεωρείς αξιόπιστο το Facebook και δίνεις απλόχερα όλα τα στοιχεία σου αλλά δεν γνωρίζεις ότι ουσιαστικά τα εκμεταλλεύεται. Πόσο και πως μπορείς να προφυλαχθείς από την κακόβουλη χρήση;

Συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις λένε (και συμφωνώ με αυτό) ότι ο αδύναμος κρίκος είναι ο χρήστης. Σε αυτή όμως την περίπτωση είναι και το μέσο. Ας δούμε λοιπόν από τη μεριά μας τι μπορούμε να κάνουμε. Αφού έχεις συνδεθεί με τα στοιχεία σου, πάνω δεξιά υπάρχει η επιλογή "Λογαριασμός" και κάτω από αυτή οι "Ρυθμίσεις Απορρήτου", το οποίο ουσιαστικά είναι συντόμευση από το μενού "Ρυθμίσεις λογαριασμού". Εκεί μπορείς να δεις τι ακριβώς μοιράζεσαι και με ποιους. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιες από τις έτοιμες επιλογές που σου δίνει ή να διαμορφώσεις τη δική σου κάνοντας click στο "Προσαρμογή ρυθμίσεων".

Γενικά στη συγκεκριμένη σελίδα μπορείς να ελέγξεις όλες τις πληροφορίες που μοιράζεσαι. Όσον αφορά τις εφαρμογές πρέπει να κάνεις click στην επιλογή "Επεξεργαστείτε τις ρυθμίσεις σας" κάτω από την άλλη επιλογή "Εφαρμογές και ιστότοποι". Θα εμφανιστούν όλες οι εφαρμογές που έχεις "εγκαταστήσει", τι δικαιώματα τους έχεις δώσει και ποια μπορείς να αφαιρέσεις και ακόμα να αφαιρέσεις και όποια εφαρμογή θες.

Αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να μάθεις τι μοιράζεσαι, σε ποιον και να αποφασίσεις εσύ για σένα. Σκέψου μια τεράστια λίστα με δεδομένα όπως ονόματα, ηλικίες, φωτογραφίες έτοιμα προς εκμετάλλευση και μάλιστα με την αποδοχή σου.

Δεν νομίζω ότι ακούγεται τόσο ευχάριστο πλέον το Facebok...

SECURITY,FACEBOOK APPLICATION,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home