Αναζήτηση όπως… παλιά

Deasy @ 12.11.2020
Αναζήτηση όπως… παλιά

Μια ομάδα ερευνητών, στην οποία περιλαμβάνονται και κάποιοι συνάδελφοι δημοσιογράφοι ανέλυσαν τις σελίδες αποτελεσμάτων που φέρνει η υπηρεσία αναζήτησης της Google και διαπίστωσαν πως σε μεγάλο βαθμό η απάντηση στην πληροφορία που αναζητάς έρχεται από την ίδια την… Google.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν 15.000 αποτελέσματα και διαπίστωσαν πως η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιούσε 41% του χώρου της εκάστοτε πρώτης σελίδας για να προβάλει υλικό που προέρχεται από το «οπλοστάσιο» της Google. Αντί, δηλαδή, η μηχανή αναζήτησης να αποτελεί έναν οδηγό για το πού θα βρεις την πληροφορία, έχει εξελιχθεί σε μια υπηρεσία που σε πάρα πολλές περιπτώσεις σου δίνει την απάντηση χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείς μία σελίδα.

Μπορεί αυτό να είναι βολικό αλλά δεν υπηρετεί τις ανάγκες του διαδικτύου και, τέλος πάντων, το ότι κάτι το λέει η Google (ή η Wikipedia)  δεν είναι και κατ’ ανάγκη σωστό.

Έτσι, οι καλοί ερευνητές έφτιαξαν μια επέκταση για τον Firefox και τον Chrome, η οποία μετά την εγκατάστασή της κάθεται ήσυχα και ωραία και δεν ενοχλεί καθόλου. Όταν πας να κάνεις μια αναζήτηση, «πάνω» από τα αποτελέσματα που σου φέρνει η Google, σου εμφανίζει μια σελίδα με απλώς τα links και χωρίς άλλο υλικό, όπως δηλαδή θα έκανε και η Google πριν από καμιά 15αριά χρόνια.

Φυσικά αν δεν θέλεις να δεις τα αποτελέσματα όπως στα φέρνει η επέκταση Simple Search (έτσι ονομάζεται η επέκταση), μπορείς να κλείσεις το σχετικό παράθυρο και να πλοηγηθείς με βάση τις σύγχρονες προτάσεις της Google.  Το δοκιμάσαμε, φυσικά και μάλλον θα το κρατήσουμε γιατί μπορείς να βρεις κατευθείαν ένα link για το θέμα που ψάχνεις χωρίς να χρειάζεται πρώτα να περιηγηθείς από πράγματα που δεν σε ενδιαφέρουν πάντοτε, όπως είναι για παράδειγμα εικόνες ή η «βιβλιοθήκη» απαντήσεων της Google. Στην εικόνα στην κορυφή της σελίδας θα δεις πώς μας εμφανίζει τα αποτελέσματα το Simple Search και πώς εμφανίζεται το παράθυρό του πάνω από την κανονική σελίδα αποτελεσμάτων. Καλό ε;

Περισσότερα θα βρεις εδώ: https://themarkup.org/google-the-giant/2020/11/10/introducing-simple-search

 

ΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ,GOOGLE APPS-SERVICES,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home