Οι νίντζα του Internet

Οι νίντζα του Internet

Ως geek των ιαπωνικών πολεμικών τεχνών ανατριχιάζω κάθε φορά που ακούω τη λέξη "νίντζα" σε οποιοδήποτε context όμως στην περίπτωση της Ninja Blocks από την Αυστραλία είμαι διατεθειμένος να φανώ κάπως πιο υπομονετικός* από τη στιγμή που εμφανίστηκε στο Kickstarter και κατάφερε να μαζέψει πενταπλάσιο κεφάλαιο από αυτό που ζήτησε, φάνηκε ότι η μικρή εταιρεία είχε μια πολύ καλή ιδέα. Και ακόμα περισσότερο, ότι είναι μια πολύ ρεαλιστική προσέγγιση σε ένα θέμα που μου είναι ιδιαίτερα αγαπητό, το "Internet of things".

Βεβαίως η δικτύωση ενός ευρύτερου συνόλου συσκευών δεν είναι καινούρια -μόνο εδώ στο Deasy έχουμε αναφερθεί στο concept μια ντουζίνα φορές και αν κανείς ψάξει τα μεγάλα τεχνολογικά ΜΜΕ ο αριθμός αυτός αυξάνεται εύκολα ανά δύο τάξεις μεγέθους. Και δεν είναι περίεργο: εκτός από την αξία της στο μελλοντολογικό όραμα όσων ασχολούμαστε με την τεχνολογία, η ιδέα υπόσχεται να λύσει και μια σειρά από μικρά καθημερινά προβλήματα και να οδηγήσει σε πραγματικά μεγάλες αλλαγές του τρόπου που ζούμε.

Η πρόταση της Ninja Blocks (μα, "Ninja" Blocks;!) όπως παρουσιάζεται στα βίντεο που έχει ανεβάσει στο κανάλι της στο YouTube αλλά και στα διάφορα events σαν το Disrupt του TechCrunch βασίζεται στη μικρή μαύρη συσκευή με το ίδιο όνομα. Έχοντας στην καρδιά του έναν μικρό-ελεγκτή Arduino, έναν μικρό-υπολογιστή BeagleBone που τρέχει Ubuntu/Linux και την εφαρμογή "Ninja Rules" (μα, "Ninja" Rules;!) το μαύρο κουτάκι μπορεί να ελέγξει μια σειρά από οικιακούς αυτοματισμούς και να επεξεργαστεί μεταξύ άλλων ερεθίσματα θερμοκρασίας, υγρασίας, κίνησης από ανιχνευτές, κουδούνια, πόρτες και παράθυρα* παράλληλα το Linux του BeagleBone και το API  της εταιρείας επιτρέπει ακόμα περισσότερη εμπλοκή για τους χρήστες που ξέρουν κώδικα.

Το σχέδιο της εταιρείας μοιάζει ακόμα πιο φιλόδοξο: εκτός από τα ίδια τα Blocks και τη χρήση τους για τον έλεγχο άλλων συσκευών, προσφέρει και υπηρεσίες διασύνδεσης με το σύννεφο ενώ προσπαθεί να προωθήσει το ΑΡΙ της και σε άλλους κατασκευαστές (επί πληρωμή) και να μαζέψει όσο περισσότερους developers μπορεί κάτω από την ομπρέλα του -αν αληθεύουν τα στοιχεία που κυκλοφορούν, έχει ήδη μαζέψει πάνω από 2000 και ο αριθμός αυξάνεται.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν η Ninja Blocks θα είναι το "Επόμενο Μεγάλο Πράγμα(tm)" της αγοράς τεχνολογίας* η χρηματοδότηση που έχει πάρει τόσο από το Kickstarter όσο και από διάφορους επενδυτές είναι αρκετή πλην όχι εξωφρενική. Ο τρόπος προσέγγισης όμως δείχνει να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση: ένας συνδυασμός ανοιχτών προτύπων και εμπορικών μεθόδων και μια έμφαση στην ευρύτερη δυνατή διασύνδεση όσο γίνεται περισσότερων συσκευών. Το μόνο που τους λείπει είναι να βρουν ένα όνομα της προκοπής...

INTERNET OF THINGS,KICKSTARTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home