«Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» έρχεται στο Cosmote History HD

Η πρώτη δραματοποιημένη σειρά της Cosmote TV.

«Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» έρχεται στο Cosmote History HD

Αφιερωμένο στον μεγάλο «γνωστό-άγνωστο» της ελληνικής ιστορίας, Ιωάννη Καποδίστρια είναι το πρώτο docudrama, παραγωγής Cosmote TV, που έρχεται από το επόμενο Σάββατο στο Cosmote History HD. 

Η νέα μίνι σειρά 6 συνολικά επεισοδίων «Ιωάννης Καποδίστριας: Η ζωή και το έργο του» ξετυλίγει την πορεία του μεγάλου πολιτικού, από τα νεανικά του χρόνια και την έναρξη της ενασχόλησής του με την πολιτική στα Επτάνησα, τη διεθνή του σταδιοδρομία ως διπλωμάτη και κατόπιν ως Υπουργού των Εξωτερικών της Ρωσίας μέχρι τη θέση του ως πρώτου Κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και το τραγικό του τέλος (1831) που επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Ακολουθώντας τα σύγχρονα πρότυπα παραγωγών του εξωτερικού, η νέα παραγωγή της Cosmote TV μεταφέρει στο θεατή τις αφηγήσεις ιστορικών, τα ιστορικά ντοκουμέντα αλλά και τα αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του Καποδίστρια μέσα από δραματοποιημένες σκηνές με τη συμβολή ηθοποιών.  

Το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς του Cosmote History HD, με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια (1776-1808)», παρουσιάζει τα νεανικά χρόνια του Ι. Καποδίστρια, τις σπουδές ιατρικής στην Ιταλία αλλά και την επιστροφή του στον τόπο του, την Κέρκυρα, όπου ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την πολιτική στο νεοσύστατο κράτος της Επτανήσου Πολιτείας (1800). Την περίοδο εκείνη ανέλαβε τον χειρισμό κρίσιμων και δύσκολων διπλωματικών αποστολών, ενώ οι πολιτικές του ικανότητες προσέλκυσαν την προσοχή τόσο των Γάλλων, όσο και των Ρώσων κηδεμόνων των Επτανήσων.

Ταυτόχρονα με την προβολή του στo Cosmote History HD, το πρώτο επεισόδιο της σειράς θα είναι διαθέσιμο για θέαση και στο επίσημο YouTube κανάλι της Cosmote TV. Τα επεισόδια της σειράς θα προβάλλονται σε 1η τηλεοπτική προβολή κάθε Σάββατο στις 9 το βράδυ και σε δεύτερη κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα, ενώ μετά την προβολή τους θα είναι διαθέσιμα για δωρεάν on demand θέαση στην υπηρεσία Cosmote TV Plus.

 

Ιωάννης Καποδίστριας: η πιο ακέραια προσωπικότητα της ελληνικής ιστορίας

Η νέα παραγωγή του Cosmote History HD καλεί τον τηλεθεατή να γνωρίσει καλύτερα μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας. Όχι μόνο ως κυβερνήτη του πρώτου ελληνικού κράτους αλλά ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς διπλωματίας τα χρόνια που προηγήθηκαν, μία διαδρομή για την οποία λίγα πράγματα έχουν περάσει στη διδακτέα σχολική ύλη.

Για τον ιστορικό Θάνο Βερέμη αλλά και το σκηνοθέτη της σειράς της Cosmote TV, Γιώργο Γκικαπέππα «o Ιωάννης Καποδίστριας είναι ο πιο ακέραιος άνθρωπος της ελληνικής ιστορίας». Για τον Ανδρέα Κούκο, που υπογράφει την επιστημονική επιμέλεια της σειράς της Cosmote TV, είναι ο μοναδικός ευρωπαίος πολιτικός της εποχής που υποστήριζε τα μικρά και ανίσχυρα κράτη αλλά και «ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το φιλλεληνισμό». Έναν πολιτικό, που μπορεί να συγκρούστηκε διπλωματικά ως Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας με άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες των υπόλοιπων Μεγάλων Δυνάμεων, όμως όπως επισημαίνουν οι δικές τους μαρτυρίες από ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, τύχαινε γενικής αποδοχής για τις γνώσεις του, την εμπειρία του και τη στάση του.

Για την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου, η επιλογή του Ιωάννη Καποδίστρια δείχνει μια σοφία από εκείνους που τον επέλεξαν με την έννοια ότι «επέλεξαν ως κυβερνήτη τον πιο άξιο». Όμως τον ίδιο άνθρωπο λίγο αργότερα, πολλοί από εκείνους που συμμετείχαν στο Ψήφισμα της 3ης Εθνικής Συνέλευσης τον κατηγόρησαν μεταξύ άλλων ως αυταρχικό (όταν ζήτησε και πέτυχε την αναστολή του Συντάγματος) ή ως φωτοσβέστη (γιατί δεν προχώρησε στην ίδρυση Πανεπιστημίων).

 

Συντελεστές της σειράς

Στη νέα παραγωγή της Cosmote TV, τον Ιωάννη Καποδίστρια υποδύεται ο απόφοιτος του Εθνικού Θεάτρου, ηθοποιός Σπύρος Σταμούλης. Τη σειρά σκηνοθετεί ο Γιώργος Γκικαπέππας, ενώ την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο Ανδρέας Κούκος.

Τη σειρά πλαισιώνουν οι ιστορικοί και καθηγητές: Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κοντογιώργης, Χρήστος Λούκος, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Μαρία Ευθυμίου, Ανδρέας Κούκος, Γιώργος Λεοντσίνης, Χριστίνα Κουλούρη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Σοφία Μωραϊτη, οι διεθνολόγοι Ιωάννης Παπαφλωράτος και Στέλιος Αλειφαντής, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας Γιάννης Πιέρης, o πρέσβης  της Ελβετίας στην Ελλάδα Olaf Kjelsen, ο δ/ντης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν και δύο απόγονοι της οικογένειας Καποδίστρια, η επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου και η ηθοποιός Ναταλία Καποδίστρια.  

 

Ακολουθεί τηλεταινία

Όπως έγινε γνωστό εκτός των έξι επεισοδίων που θα προβληθούν σε επόμενο στάδιο θα ακολουθήσει μία τηλεταινία με το ίδιο θέμα. Πρόκειται για μια παραγωγή που θα παρέχει συμπυκνωμένη την πληροφορία της μίνι σειράς, περιλαμβάνοντας όμως και επιπλέον σκηνές και πιθανώς μια ακόμα οπτική γωνία στον καθοριστικό ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια στην εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Τα επιπλέον γυρίσματα της τηλεταινίας έχουν ήδη ξεκινήσει, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμα γνωστές πληροφορίες για το χρόνο (αλλά και το «χώρο») προβολής της.  

COSMOTE TV,COSMOTE HISTORY,COSMOTE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home