Samsung Galaxy Z Fold 2 review

Βρισκόμαστε μόλις στα πρώτα στάδια των αναδιπλούμενων smartphones και ναι μέχρι να τα συνηθίσει στο μάτι, στην αίσθηση και στην λειτουργικότητά τους οι καταναλωτές θα πάρει χρόνο. Αντίστοιχα, χρόνο θα πάρει και η σταδιακή μείωση της τιμής τους σε πιο προσιτά επίπεδα για μια μεγαλύτερη μερίδα του κοινού. Με το Samsung Galaxy Z Fold 2 φέρνει στην αγορά την τρίτη της πρόταση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μια πρόταση πιο ώριμη από την πρώτη (που αντιμετώπισε και τις παιδικές ασθένειες των αναδιπλούμενων οθονών), αναβαθμισμένη σε μια σειρά από σημαντικά τεχνικά χαρακτηριστικά (κατασκευή, επεξεργαστής, οθόνες κ.α.) και ναι, λίγο πιο «φθηνή», με την τιμή της να παραμένει όμως σε επίπεδα άνω των 2.000 ευρώ.

Το Samsung Galaxy Z Fold 2 δεν είναι ένα smartphone για πολλούς. Ο όγκος, το βάρος είναι προφανώς αποθαρρυντικοί παράγοντες για όσους αναζητούν μια πιο «ντελικάτη» συσκευή. Δεν είναι επίσης για πολλούς γιατί δεν έχει νόημα να δαπανήσεις τόσα χρήματα αν δεν μπεις στη διαδικασία να εκμεταλλευτείς όλα όσα μπορεί να σου προσφέρει σε επίπεδο παραγωγικότητας. Ωστόσο, αν κάποιος είναι έτοιμος να μπει στον πειρασμό να δοκιμάσει τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ένα αναδιπλούμενο smartphone, η επιλογή του Galaxy Z Fold 2 είναι μάλλον μονόδρομος.

 

Δύο συσκευές σε μία

Πιάνοντας το Samsung Galaxy Z Fold 2 στα χέρια σου προφανώς το μάτι σου πέφτει, θέλεις δεν θέλεις, στον όγκο του. Είναι μεγάλο και παχύ, σαν να έχεις στην παλάμη σου δύο smartphones. Υπάρχει λόγος βέβαια… Σταδιακά την προσοχή σου θα αποσπάσουν τα υλικά κατασκευής που είναι στην κυριολεξία από το πάνω ράφι, δίνοντας το στίγμα του premium χαρακτήρα της συσκευής.

Αν είχε τύχει να δεις τον πρόγονό του, το πρώτο Fold αντιλαμβάνεσαι άμεσα την πρώτη ουσιαστική διαφορά. Η εξωτερική οθόνη είναι σαφώς μεγαλύτερη από την περυσινή, που ήταν περισσότερο βοηθητική παρά μια οθόνη για να κάνεις τη δουλειά σου. Στο δεύτερο Fold έχουμε πλέον μια μεγάλη οθόνη 6,2 ιντσών, που σου δίνει όλο τον απαραίτητο χώρο για να κάνεις τη δουλειά σου. Τεχνολογίας Super AMOLED, με ανάλυση 2260 x 816 pixels, είναι εμφανώς πιο στενή από τις συνήθεις αναλογίες που συναντάμε στα κλασικά smartphones, με ratio 25:9.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε κάποιες εφαρμογές να κόβονται μερικές πληροφορίες που εμφανίζονται δεξιά στο περιβάλλον τους και να είναι λίγο πιο στενό το εικονικό πληκτρολόγιο όταν συντάσσεις π.χ. ένα μήνυμα.

Κεντρικά και άνω συναντάμε την μία από τις δύο selfie κάμερες (η άλλη είναι στην εσωτερική οθόνη), ενώ δεξιά τα πλήκτρα αυξομείωσης του ήχου και το πλήκτρο ενεργοποίησης. Στο τελευταίο βρίσκεται και ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων, αφού οι δύο οθόνες μάλλον καθιστούσαν δυσλειτουργική την τοποθέτησή του μέσα σ’ αυτές.

Η σχεδόν πλήρης εξωτερική οθόνη δεν σου κόβει βέβαια καθόλου την όρεξη να ξεδιπλώσεις τη συσκευή και να απολαύσεις την άπλετη επιφάνεια που σου δίνει η εσωτερική. Διαστάσεων 7,6 ιντσών, η συγκεκριμένη οθόνη σου παρέχει την εμπειρία ενός mini tablet, μόνο που εδώ το smartphone και το tablet συνδυάζονται σε μια συσκευή.

 

Η εσωτερική οθόνη είναι όλο το νόημα του Galaxy Z Fold 2

Σαφώς βελτιωμένη από πέρυσι είναι και η εσωτερική οθόνη, που παρέχει μια απρόσκοπτη και πλούσια εμπειρία στο χρήστη. Δεν είναι μόνο μεγαλύτερη, λείπει και η μεγάλη περυσινή εγκοπή των καμερών, καλώντας τον χρήστη να απολαύσει όποιο περιεχόμενο θέλει να παρακολουθήσει στην επιφάνειά της. Τεχνολογίας Super AMOLED και ανάλυσης 2208 x 1768 pixel προσφέρει εξαιρετική ποιότητα εικόνας, με ζωντανά χρώματα, ωραία λεπτομέρεια και φωτεινότητα, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης (ανάλογα με την ανοικτή εφαρμογή) φθάνει μέχρι τα 120Hz. Μοναδικό ψεγάδι η τσάκιση στο μέσο της που εξακολουθεί να είναι διακριτή, με την ένταση να αυξομειώνεται ανάλογα με την εφαρμογή και το περιεχόμενο που έχει ανοικτό στην επιφάνειά της. Το ψεγάδι είναι περισσότερο αισθητικό και λιγότερο λειτουργικό, αφού μετά από τις 2-3 φορές που θα τη χρησιμοποιήσεις τη συνηθίζεις, συν ότι κατά τη θέαση video περνάει εντελώς απαρατήρητη.  

Η εσωτερική οθόνη συνεργάζεται αρμονικά με την εξωτερική, αφού ότι δείχνει η τελευταία μεταφέρεται αυτόματα στην εσωτερική με το ξεδίπλωμα της συσκευής. Είσαι στο κεντρικό μενού, θα μεταφερθείς εκεί, έχεις ανοίξει κάποιο email ή εφαρμογή και θες μεγαλύτερο χώρο, μόλις ανοίξεις τη συσκευή θα παραμείνεις στο ίδιο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια επιπλέον ενέργεια. Μάλιστα, η Samsung δίνει την ευχέρεια να κάνεις και το αντίστροφο, μέσα από την αντίστοιχη επιλογή στις ρυθμίσεις, όμως δεν έχει λογικά κάποιο νόημα. Όχι γιατί δεν είναι λειτουργικό αλλά γιατί είναι τόσο ωραία εμπειρία η χρήση της εσωτερικής οθόνης οπότε ότι ξεκινάς στο περιβάλλον της μάλλον θες να το ολοκληρώνεις εκεί.

Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημά της είναι το μεγάλο εύρος επιλογών να χειρίζεσαι ταυτόχρονα περισσότερες από μία εφαρμογές. Η επιφάνειά της μπορεί να χωρέσει ταυτόχρονα μέχρι και τρεις ανοικτές εφαρμογές, σε οριζόντιο ή κάθετο προσανατολισμό. Μία που θα καταλαμβάνει τη μισή οθόνη σε όλο το μήκος ή το πλάτος της και έως άλλες δύο που θα καταλαμβάνουν  το υπόλοιπο μισό. Η εισαγωγή τους γίνεται με τη χρήση της σχετικής μπάρας στη δεξιά πλευρά της οθόνης και με την κλασική κίνηση drag n drop.

Όμως οι άνθρωποι της κορεατικής εταιρείας δεν έμειναν εκεί. Προχωρώντας ένα ακόμα βήμα σε σχέση με πέρυσι, προσφέρουν τη δυνατότητα στο χρήστη να εκμεταλλευτεί την οθόνη ακόμα και διπλωμένη στις 90 μοίρες. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να τραβήξεις φωτογραφίες και video ακουμπώντας απλά τη συσκευή σε μια σταθερή βάση, όπως επίσης και να πραγματοποιείς βιντεοκλήσεις από όποια εφαρμογή θες, χωρίς να κρατάς τη συσκευή στα χέρια σου. Και στις δύο περιπτώσεις προσαρμόζεται ανάλογα και το περιβάλλον της οθόνης. Αν λοιπόν φωτογραφίζεις, το πάνω μισό εμφανίζει το preview της λήψης και το κάτω μισό όλες τις λειτουργικές επιλογές σου.

 

Ένα πλήρες smartphone

Ως προς τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του το Samsung Galaxy Z Fold 2 είναι ένα ολοκληρωμένο smartphone. Οι επεξεργαστικοί του πόροι κυμαίνονται στο κορυφαίο επίπεδο, με το τηλέφωνο να ενσωματώνει τον Snapdragon 865+ της Qualcomm (και όχι κάποιο Exynos chipset), o οποίος συνοδεύεται από 12GB RAM. Με τέτοια δύναμη μπορεί να εκτελέσει άμεσα και απολύτως ομαλά ότι του ζητήσετε. Μεγάλος είναι και ο αποθηκευτικός χώρος, χωρίς ωστόσο να έχει τη δυνατότητα επέκτασης, φθάνοντας τα 256GB.

Στον τομέα της φωτογραφίας (εκτός των δύο selfie, μία και μία σε κάθε οθόνη) συναντάμε και μια τριπλή κύρια κάμερα στην πίσω πλευρά της συσκευής. Η διάταξη περιλαμβάνει ευρυγώνιο, υπερευρυγώνιο και telephoto φακό με καθένα από αυτούς να προσφέρει ανάλυση 12ΜΡ. Αν και είναι εμφανές ότι ο προσανατολισμός του τηλεφώνου δεν είναι η φωτογραφία, η απόδοση των καμερών είναι πέρα για πέρα ικανοποιητική, ανεξάρτητα από τις φωτιστικές συνθήκες. Ακόμα και στο video οι εντυπώσεις παραμένουν παραπάνω από θετικές παρά το γεγονός ότι η ανάλυση «περιορίζεται» στα 4Κ με ρυθμό 60fps.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι και οι τρεις κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη selfie, χρησιμοποιώντας σε πλήρη έκταση το τηλέφωνο, την εξωτερική οθόνη για το preview των λήψεων και ένα από τα πλήκτρα αυξομείωσης του ήχου για την λήψη. Βέβαια για την την ενεργοποίηση της εξωτερικής οθόνης ως επιφάνεια προεπισκόπησης των φωτογραφιών θα πρέπει ο χρήστης να καταφύγει στη ρύθμισή της από την εσωτερική οθόνη και όχι απευθείας από την εξωτερική.

Τέλος, η μπαταρία χωρητικότητας 4500mAh μπορεί να μοιάζει μικρή για ένα τέτοιο τηλέφωνο αλλά στην πράξη καταφέρνει με άνεση να προσφέρει ένα ολόκληρο 24ωρο χωρίς την ανάγκη φόρτισης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υποστηρίζεται η δυνατότητα ταχείας φόρτισης (25W) όπως επίσης και η αντίστροφη, η φόρτιση δηλαδή άλλων συσκευών που τοποθετούνται στην πλάτη του Fold 2.

Καταλήγοντας το Samsung Galaxy Z Fold 2 είναι μια ξεχωριστή πρόταση της αγοράς, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία χρήσης. Ο χρόνος που μεσολάβησε από το πρώτο Fold στο καινούριο έδωσε και στους ανθρώπους της εταιρείας την ευχέρεια να αντιληφθούν τις αστοχίες της πρώτης υλοποίησης και να επέμβουν κάνοντας τις απαραίτητες προσθήκες και αναβαθμίσεις.

SAMSUNG GALAXY Z FOLD 2,SMARTPHONES,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home