Nokia 3 review

Νεανικό smartphone σε προσιτή τιμή

Deasy @ 13.07.2017

Η επανεκκίνηση της Nokia στο χώρο των κινητών τηλεφώνων σημαδεύτηκε ενδεχομένως από την επανέκδοση του ιστορικού μοντέλου Nokia 3310. Αυτή ήταν η συσκευή που κυριάρχησε στα  δημοσιεύματα που αφορούσαν το restart του –σε παλαιότερες εποχές- κραταιού ονόματος της κινητής. Σε ένα βαθμό θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτό ήταν άδικο για τα υπόλοιπα μοντέλα που παρουσιάστηκαν, αφού μαζί με το 3310 η Nokia έδειξε το Nokia 3, το Nokia 5 και το Nokia 6. Τα πρώτα δηλαδή smartphones με λειτουργικό Android. Αυτές είναι οι συσκευές που έχουν μεγαλύτερη σημασία για την ίδια την εταιρεία και η πορεία αυτών θα οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το μέλλον. Σε διαφορετική περίπτωση η Nokia θα πρέπει να επανεκδόσει όλα τα επιτυχημένα μοντέλα του ένδοξου παρελθόντος…

 

Η πρώτη επαφή

Το Nokia 3 είναι το πιο προσιτό smartphone της σειράς, το οποίο είχαμε στη διάθεσή μας για λίγες ημέρες, από τα καταστήματα Γερμανός. Αυτό που πραγματοποιεί ιδιαίτερη εντύπωση, παρότι πρόκειται για μια συσκευή των 159 ευρώ, είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής του. Πολύ ωραία υλικά και αντίστοιχα καλή αίσθηση στο χέρι δημιουργούν μια πρώτη ευχάριστη εικόνα για την καταναλωτή. Σε ότι αφορά τις σχεδιαστικές γραμμές του, θα λέγαμε ότι συνδέει το παρελθόν με το παρόν, αφού μας θύμισε κάποιες από τις συσκευές της εταιρείας της εποχής των Nokia Lumia Windows Phone. Όχι, μην βιαστείς να συμπεράνεις ότι η συσκευή είναι old fashioned αλλά αν κι εσύ έχεις μια εικόνα από τα Nokia smartphones εκείνων των χρόνων θα μας καταλάβεις.

Ενεργοποιώντας την οθόνη επανέρχεσαι στο παρόν, καθώς γίνεται άμεσα αντιληπτή η παρουσία του λειτουργικού Android. Μάλιστα, η Nokia δεν έχει προσθέσει κάποιο άλλο δικό της software, όπως συνηθίζουν άλλες εταιρείες, οπότε ο χρήστης παίρνει μια καθαρή Android εμπειρία στην τελευταία έκδοσή της. Να είναι ένα είδος εξιλέωσης για την καθυστέρηση στο συγκεκριμένο στρατόπεδο; Αν θυμόμαστε καλά πάντως τα στελέχη της εταιρείας είχαν δηλώσει ότι η Nokia θα συνεχίσει και στο μέλλον προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Μια ακόμα υπόσχεσή τους ήταν ότι οι συσκευές της εταιρείας –και αυτές που κυκλοφορούν τώρα αλλά και στο μέλλον- θα δέχονται πρώτες, πρώτες τις αναβαθμίσεις που θα βγάζει η Google.

Η οθόνη του Nokia 3 έχει μέγεθος 5 ίντσες, με ανάλυση 1280x720 pixels. Προσφέρει ζωντανά χρώματα, πολύ καλή απεικόνιση, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια, ενώ προστατεύεται από Gorilla Glass, έτσι ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από γρατζουνιές και άλλους κινδύνους.

 

Εξοπλισμός

Υπενθυμίζοντας και πάλι ότι πρόκειται για μια συσκευή των 150 ευρώ, τo Nokia 3, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, κινείται στα δεδομένα της κατηγορίας του. Την απαραίτητη ισχύ προσφέρουν ο τετραπύρηνος επεξεργαστής MediaTek 6737 και η RAM των 2GB. Ενδεχομένως, επειδή πρόκειται για μια συσκευή με «γυμνό» Android, που οι πόροι της δεν επιβαρύνονται από ένα επιπλέον software όπως άλλες, σου δίνει την αίσθηση ότι είναι ένα κλικ πιο γρήγορη. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να μεταφέρεσαι από εφαρμογή σε εφαρμογή με γρήγορο ρυθμό και κυρίως χωρίς κωλύματα.

Στο πεδίο της φωτογραφίας έχουμε την αίσθηση ότι οι άνθρωποι της εταιρείας προσπάθησαν να πετύχουν τη χρυσή τομή μεταξύ των συμβιβασμών που είναι απαραίτητοι για να κρατηθεί η τιμή χαμηλά και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσουν καλύτερα περισσότερες ανάγκες. Η ανάλυση της κύριας κάμερας είναι 8MP, όχι δηλαδή η μεγαλύτερη δυνατή, αλλά από την άλλη πλευρά, αντίστοιχης ανάλυσης είναι και η μπροστινή κάμερα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθεί το νεανικό κοινό στο οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο η συσκευή. Ταυτόχρονα και οι δύο κάμερες προσφέρουν το ίδιο ανοικτό διάφραγμα (f2.0), όπως επίσης και αυτόματη εστίαση.

Στο μενού της κύριας κάμερας θα συναντήσεις μια σειρά από εργαλεία, όπως πυξίδα, υψόμετρο, επίπεδο κ.λπ. που μάλλον δεν έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα. Μάλιστα, η εμφάνισή τους στην οθόνη κατά τη διάρκεια της λήψης ενδεχομένως να είναι και ενοχλητικά, οπότε μάλλον θα τα διατηρήσεις απενεργοποιημένα, εκτός ίσως από ειδικές περιστάσεις. Το μόνο εργαλείο που είναι χρήσιμο στον τομέα της φωτογραφίας είναι οι «κατευθυντικές γραμμές», που όπως μαρτυράει το όνομα σε κατευθύνουν για το που θα τοποθετήσεις στο καρέ σου το αντικείμενο ή πορτρέτο που θέλεις να προβάλεις.

Ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος του Nokia 3 φθάνει τα 16GB, με τα 9 (και κάτι ψιλά) να είναι διαθέσιμα μετά την ενεργοποίηση της συσκευής. Όμως υπάρχει η υποδοχή κάρτας microSD, οπότε έχεις τη λύση και δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Στα συν της συσκευής είναι η ύπαρξη ραδιοφώνου με τη χρήση ακουστικών (προσφέρει και το πακέτο αγοράς ένα) αλλά και η υποστήριξη 4G δικτύων και βέβαια κλασικών λύσεων, όπως GPS, Wi-Fi, NFC κ.α.

Καταλήγοντας, το Nokia 3 είναι μια πολύ καλή προσπάθεια της εταιρείας. Μια συσκευή με σαφή νεανικό χαρακτήρα, ποιοτική όσο λίγες στην κατηγορία και με ένα portfolio λύσεων που θα εκτιμήσει το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Αν δεν σε πείσαμε, πέρασε μια βόλτα από τα καταστήματα Γερμανός και θα το διαπιστώσεις μόνος σου…

NOKIA 3,SMARTPHONES,NOKIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home