Πού πήγε η δημοσιογραφία των πολιτών;

Πού πήγε η δημοσιογραφία των πολιτών;

Είχα την απορία του τίτλου εδώ και αρκετό καιρό και κάθε φορά που προέκυπτε σημαντικό θέμα στην εγχώρια ειδησεογραφία. Πού πήγε η πολυδιαφημισμένη δημοσιογραφία των πολιτών (ευλόγημα γενιών θα ακολουθήσει παρακάτω) που υποτίθεται πως θα έδειχνε στα συστημικά / καθεστωτικά / καθιερωμένα μέσα πώς πραγματικά γίνεται η δουλειά;

Το τελευταίο τριήμερο οι πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αττική κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, εν μέρει ελλείψει άλλων γεγονότων καθώς “τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις”. Το Twitter, που παραμένει πεισματικά ίσως η πλατφόρμα στην οποία όλοι στρέφονται μόλις συμβαίνει κάτι, κυριάρχησε από τα μηνύματα των… καθεστωτικών μέσων. Οχι, διορθώνω, διότι γίνομαι άδικος. Το Twitter γέμισε από μηνύματα φιλοκυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων λογαριασμών που έλεγαν το κοντό και το μακρύ τους περί εμπρησμών, διορισμών, έγκαιρης προετοιμασίας, παρουσίας των αρμοδίων, συντονισμού κ.τ.λ. Ουσιαστικά οι πυρκαγιές έγιναν για άλλη μια φορά πεδίο καφενειακής αντιπαράθεσης μεταξύ οπαδών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ενώ η διάχυση πρωτογενούς πληροφορίας από χρήστες της πλατφόρμας (θα τολμήσω να πω, πραγματικούς χρήστες και όχι λογαριασμούς που “πληκτροπυροβολούν” κατά το δοκούν και συγγνώμη για τον ίσως άκομψο νεολογισμό) ήταν εξαιρετικά περιορισμένη.

Μπορεί βέβαια να πεις πως στην καρδιά του Αυγούστου είναι δύσκολο να βρεις αυτόπτες μάρτυρες που να έχουν την καλή διάθεση να προσφέρουν πρωτογενές ενημερωτικό υλικό. Ωστόσο κάμποσο από αυτό είδαμε να διοχετεύεται απευθείας στα συμβατικά μέσα (π.χ. ο Σκάι εμφάνισε κάμποσες φωτογραφίες από ανθρώπους που ήταν στην εθνική οδό και είχαν οπτική επαφή με την πυρκαγιά), αλλά να μην εμφανίζεται στα “εναλλακτικά” κοινωνικά δίκτυα.\

Μην ξεχάσω, υπήρχε και η περίπτωση της κατωτέρω “μούφας” την οποία κατάπιε αμάσητη και ο Σκάι, υπενθυμίζοντας έτσι πως δεν είναι προνόμιο μόνο των ερασιτεχνών να πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης:

Φυσικά δεν είναι όλα μαύρα, να ένα χαρακτηριστικό tweet από αυτά που νομίζω πως έλειψαν τα προηγούμενα 24ωρα:

Νομίζω πως υπάρχει κόπωση ή έλλειψη διάθεσης. Ενδεχομένως οι καφενειακοί καβγάδες μεταξύ των πολιτικοποιημένων λογαριασμών (έμμισθων ή όχι, αδιάφορο επί της παρούσης) να αποθαρρύνουν τον κόσμο, πάντως η απουσία πρωτογενούς ενημέρωσης ήταν, νομίζω, χαρακτηριστική και στην πυρκαγιά των Κυθήρων και σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί στην Κω ή τη Λέσβο.

Ήμουν από εκείνους που έβλεπαν με μισό μάτι όσους έπιναν νερό στο όνομα της δημοσιογραφίας των πολιτών. Άλλωστε δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ή ιατρική των πολιτών, ούτε δικηγορία των πολιτών. Υπάρχουν συνεργατικά σχήματα όπου μετέχουν όμως μόνο οι γνωρίζοντες το εκάστοτε αντικείμενο, οι άνθρωποι ειδικά εκπαιδευμένοι για αυτό, αλλά δημοσιογραφία των πολιτών με ένα smartphone στο χέρι δεν υπάρχει, όπως κάποιος δεν είναι γιατρός επειδή ξέρει να κάνει μια υποδόρια ένεση.
Πάω τώρα να δω τι κάνει η πινιάτα μου, που λέμε και στο νησί...

ΜΜΕ,ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,TWITTER,SOCIAL MEDIA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home