Οταν πέφτει η αυλαία

Οταν πέφτει η αυλαία

Με τα μαντάτα από το μέτωπο του ΔΟΛ να γίνονται όλο και πιο σκούρα μια ερώτηση τέθηκε σε μια ομήγυρη. Εκτός από τον δικό μας μικρόκοσμο, υπήρξε κάποιου είδους αντίδραση από τον κόσμο; Τι στο καλό, το Βήμα είναι μια εφημερίδα 9 δεκαετιών και το χαμπέρι πως επίκειται το τελευταίο του φύλλο θα ήταν μάλλον αρκετό για πολλούς να σπεύσουν στο περίπτερο, δες το ακόμα και ως έναν αποχαιρετισμό σε έναν τίτλο τέτοιου μεγέθους. Το ίδιο ισχύει και για Τα Νέα, φυσικά. Όμως οι αριθμοί έδειξαν πως τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβαινε πέρα από τον μικρόκοσμο των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα και γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας.

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ένα-δυο 24ωρα μετά τις δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα για το πέσιμο της αυλαίας (ουσιαστικά για την προαναγγελία της αυλαίας μιλάμε μιας και διακοπή της κυκλοφορίας δεν υπήρξε εκείνη τη χρονική στιγμή) το Βήμα πούλησε 42.440 φύλλα, 5.300 περισσότερα από την προηγούμενη Κυριακή. Μπροστά του σε πωλήσεις στάθηκαν το Πρώτο Θέμα, το Έθνος της Κυριακής, η Real News και -αν και δεν ανακοινώνει στοιχεία κυκλοφορίας νομίζω πως είναι ασφαλές να το υποθέσουμε- η Καθημερινή. Άρα;

Άρα, η παραμορφωμένη εικόνα για το τι πραγματικά "απασχολεί τον κόσμο" , όπως αυτή διαμορφώνεται στα κοινωνικά δίκτυα, θα έπρεπε να μας είχε προβληματίσει από καιρό. Έχουμε δει στην πολιτική άλλα να είναι τα μάτια του ψηφιακού λαγού και άλλα της αναλογικής κουκουβάγιας, άντε να υποψιαστείς τώρα πως αυτό ακριβώς συμβαίνει και στα "δικά μας" θέματα.

Για κάποιο λόγο θεωρούσαμε πως η (συνεχιζόμενη) πτώση των συμβατικών μέσων και κυρίως των εφημερίδων θα ήταν μόνιμο θέμα συζήτησης σε offline και online πλατείες. Όμως, πολύ απλά, το κοινό δεν ενδιαφέρεται και αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια τεράστια συζήτηση για τα αίτια, πού οδηγεί, ποια είναι τα καλά (οι αισιόδοξοι πάντα βρίσκουν κάτι καλό να πουν) και ποια τα προβλήματα αυτής της εξέλιξης.

Μπορεί, για παράδειγμα, το αναγνωστικό κοινό να έφτιαξε τα δικά του μέσα, να άλλαξε στέκια, να άλλαξε πλατείες και  τα παλιά μέσα (ξ)έμειναν πάνω σε ένα καφάσι να μιλούν, να προειδοποιούν, να αναλύουν στοιχεία για το τέλος του κόσμου, την οικονομική κρίση, τις κοινωνικές ανισότητες χωρίς όμως κοινό; Πιθανότατα.

Δυστυχώς όμως αυτή η συζήτηση ούτε έγινε, ούτε γίνεται και όπως φαίνεται δεν θα γίνει. Αντίθετα με τις μεγαλόσχημες δηλώσεις, τα ψηφίσματα, τις ανακοινώσεις και τις -τσάμπα είναι- υπογραφές όταν θα ετοιμάζεται να πέσει μια ακόμα μιντιακή αυλαία που από πολύ κοντά θα μοιάζουν με ολόκληρη φουρτούνα. Μόνο που όταν θα ανοίγει το πλάνο θα πρόκειται για άλλη μια τρικυμία σε ποτήρι ή, χειρότερα, σε δαχτυλήθρα.

ΜΜΕ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home