Μετριόμαστε. Θα αλλάξουμε όμως;

Μετριόμαστε. Θα αλλάξουμε όμως;

Για όλους εμάς που ταξιδεύουμε στον χρόνο καρφωμένοι πάνω σε αυτόν τον βράχο που λέγεται Γη, είναι καλό οι αποσκευές μας να μην πιάνουν πολύ χώρο. Πρώτον δεν ξέρουμε πότε θα χρειαστεί να φύγουμε από ένα μέρος για ένα άλλο και οι μετακομίσεις κοστίζουν. Δεύτερον, όσο πιο λίγα κουβαλάς τόσο μακρύτερα μπορείς να πας και αν έχεις αμφιβολίες σκέψου: έχεις δει ποτέ αστροναύτη με μπαγκάζια; Είδες που έρχεσαι στα λόγια μου;

Προσπαθώντας λοιπόν να υπηρετήσω το αξίωμα περί λιγοστών αποσκευών, λέω από το ταραγμένο 2015 να κρατήσω τη “μετρησιμότητα” (χίλια συγγνώμη) που εισέβαλε στην καθημερινότητά μας μέσω συσκευών και εφαρμογών. Δεν χρειάζεται νομίζω να αναφέρω ονόματα,όλοι οι συνήθεις ύποπτοι έσπευσαν να βάλουν ένα κομμάτι στο παζλ των wearables και των εφαρμογών μέτρησης του εαυτού μας.

Θες να ξέρεις με πόσους παλμούς χτυπάει η καρδιά σου; Πόσα βήματα έκανες σήμερα; Πόσες θερμίδες έκαψες; Πόσα μέτρα και χιλιόμετρα κάλυψες με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς μέσων; Υπάρχει τουλάχιστον μια συσκευή ή/και μια εφαρμογή για κάθε ανάγκη μέτρησης.

Θα γίνει ο κόσμος μας καλύτερος; Βασικά όχι, εκτός και αν αποφεύγοντας εντέχνως τις Σειρήνες της κατανάλωσης και σε ατομικό επίπεδο κάνει κανείς (παράδοξη παρήχηση αυτή) αυτό που ο κόσμος των επιχειρήσεων κάνει με ευλάβεια, στον χώρο της τεχνολογίας τουλάχιστον - να αλλάζει.

Μια φράση που μπορείς να συναντήσεις ορίζει, δίκην αξιώματος, πως για να αλλάξεις κάτι πρέπει πρώτα να το μετρήσεις. Μπορεί να ακούγεται λίγο κυνικό, πάντως ακόμα και ο ιερός νόμος του Μουρ (η επεξεργαστική ισχύς που μπορείς να αποκτήσεις με ένα προκαθορισμένο ποσό διπλασιάζεται ανά περίπου 18 μήνες) εφαρμόζει με ακρίβεια το αξίωμα. Όποια αλλαγή έχουμε δει βασίζεται στη μέτρηση. Βλέποντας τους αριθμούς και τα διαγράμματα που απεικονίζουν αριθμούς παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Μπορεί οι αλλαγές να μην είναι προς το καλύτερο αλλά όλες είναι αποτέλεσμα μέτρησης.

Οπότε, το “έξυπνο” ρολόι θα σε κάνει να αλλάξεις; Τώρα που έχεις όλες τις κρίσιμες πληροφορίες για τη λειτουργία της καρδιάς, τις θερμίδες ή τα βήματά σου θα κάνεις κάτι; Το πιθανότερο είναι πως όχι, δεν νομίζω πως η πλειονότητα θα πει για παράδειγμα “κοίτα ρε παιδί μου, μεσημέρι πήγε και έχω κάνει μόνο 430 βήματα¨. Θα αρκεστεί στο ότι η πληροφορία αυτή εμφανίζεται σε μια όμορφη οθόνη στον καρπό του χεριού του. Ίσως να δείξει αυτή την πληροφορία σε ένα συνάδελφο ή στον κύκλο των συνδέσεών του στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά οι πιθανότητες να πάρει μια κρίσιμη απόφαση που να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των βημάτων είναι περιορισμένες.

Οι εταιρείες μας έδωσαν τα εργαλεία αλλά επειδή οι δικές τους μετρήσεις σχετίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το χρήμα, ενδιαφέρονται πρωτίστως να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εργαλεία. Ίσως το 2025, κάποιος να έχει μπει στον κόπο και να έχει μετρήσει τη συμβολή των wearables στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Ίσως τα διαγράμματα να κινηθούν ανοδικά. Αλλά καθώς είμαι αισιόδοξος με εμπειρία θα παραμείνω απαισιόδοξος με την ελπίδα της διάψευσης ζωντανή.

Χρόνια Καλά…

WEARABLE ELECTRONICS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home