Καζαμίας 2011

Fotis Anton @ 30.12.2010
Καζαμίας 2011

Καλή σου μέρα φεισμπουμπούκα αναγνώστρια και φεισμπουμπούκε αναγνώστη. Πέρυσι αποπειράθηκα να γράψω έναν καζαμία, και έπεσα τόσο μέσα, που με παρακάλεσαν οι χιλιάδες των άλλων αναγνωστών (εκτός από εσένα που δεν μπορούσες γιατί δούλευες), να ξαναγράψω ένα προφητικό κείμενο.

Έτσι και εγώ, πήρα την μαγική μου σφαίρα, ήπια όλα τα μυστήρια ροφήματα και γιατροσόφια, και είμαι έτοιμος να σου αποκαλύψω τι θα συμβεί μέσα στο 2011. Θα σε στεναχωρήσω όμως λίγο, γιατί φέτος δεν σου έχω τραγούδια στο τέλος κάθε μήνα. Σκέφτηκα να παίξω με  κανά γυμνό γκομενάκι για πρωτοτυπία, αλλά φοβήθηκα ότι μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους αναγνώστες μου, οι γόβες στιλέτο, οπότε το απέρριψα.

Πάρε λοιπόν το LBM* στυλ που σε βολεύει, αν είσαι στην δουλειά, τσίμπα και μια κούπα καφέ, και ξεκινάμε τον λεκτικό παραλογισμό...   (*look busy mode).

 

Ιανουάριος

Ξεκινάνε τα προγράμματα DigiRetail και DigiPublish, και όπως γίνονται όλα στην Ελλάδα, έτσι και αυτά, διανέμονται αξιοκρατικά στις μικρές εταιρείες που τα έχουν ανάγκη, για να αναπτυχθούν. Μπορεί βέβαια,  να απέχουμε από το να  δημιουργούμε μια τεχνολογική Silicon Valley, αλλά σαν διορατικός λαός που είμαστε, εφευρίσκουμε έναν εναλλακτικό τρόπο να δημιουργήσουμε αντίστοιχη. Μαζεύουμε σε ένα μεγάλο χωράφι, όλους τους πελάτες του Φουστάνου και έτσι δημιουργούμε μια πραγματική Κοιλάδα Σιλικόνης.

Φεβρουάριος

Ανοίγει ο 100ος κλώνος του Groupon. Ο Bizwriter γράφει για πρώτη φορά στην ζωή του την λέξη Microsoft, σε ένα tweet. Το σβήνει μετά από δυο λεπτά, μετανιωμένος από το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα. Εντωμεταξύ, στο twitter κάνουν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά η Κουτσή Μαρία και η Βασίλω των γάμων και των χορών.  Γίνεται γνωστό ότι το όνομα Eurisko είναι copy από τη σειρά X-Files. Ο Καπετάνιος βυθίζεται σε θλίψη. Η Φυλή φτιάχνει το 4άρι.

Μάρτιος   

Οι free press της Αθήνας, συνειδητοποιούν ότι ένας καλός τρόπος να εξοικονομήσεις χρήμα, είναι να μην πληρώνεις δημοσιογράφους και πνευματικούς ανθρώπους. Έτσι παίρνουν σβάρνα όλα τα blogs και τα tweets και αντιγράφουν ότι βλέπουν μπροστά τους  (<-- αυτό δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν ανήκει στον Καζαμία ή...  στην Ανασκόπηση). Όλο αυτό μάλιστα, το ωραιοποιούν με την ορολογία ‘Open Journalism' που είναι και  της μόδας, οπότε,  ούτε γάτα ούτε ζημιά. Η Digicat επιτέλους βρίσκει γάτο.

Απρίλιος

Ο μήνας του Ted. Μετά τα επιτυχημένα TedxAthens,  TedAcademy,  TedWoman, και disappoinTED,  πλέον και οι γάτες αποκτάνε φωνή, με το TedNiaou, γιατί στην Ελλάδα, το μπορούμε και αυτό.  Μάλιστα το event ολοκληρώνεται με τρομακτική επιτυχία, και πολλά νιαουρίσματα αγάπης, όταν στο κλείσιμο του, αφιερώνει μια ωδή  στην επανάσταση, ο Παπουτσωμένος Γάτος. Κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν και ένα TED αμιγώς αντρικό, αλλά γρήγορα κατάλαβαν όταν αν κάνεις κάτι μόνο για άντρες, θεωρείσαι φαλλοκράτης, ενώ αν προωθείς την λεγόμενη ‘ισότητα' ή τον φεμινισμό , με ψεύτικα eventάκια, είσαι πολύ πιο cool τύπος, κύριος, ρομαντικός, και κοινωνικός αντι-ρατσιστής.  Οι προτεστάντες εισάγουν στην αγορά τα full flash sites και τα επικοινωνούν ως «επιστροφή στο μέλλον». Τα Ermis Awards αργούν ακόμα αλλά όσοι ξέρουν προετοιμάζουν τον λόγο τους και γυαλίζουν τα ράφια για τα αγαλματάκια

Μάιος

Ο Uroborus κερδίζει μια θέση στο πάνελ του Μάθε Click, δίπλα στον Γιώργο Μητσικώτσα, μετά από λαϊκή απαίτηση του κόσμου, να δει ποιος είναι ο ‘Περικλής'. Σε ένα παιχνίδι όμως, ο Uroborus  μιμείται την φωνή του Μητσικώστα, καλύτερα και από τoν Μητσικώστα, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να πέσει σε κατάθλιψη και να χάσει την φωνή του. Την θέση του Μητσικώστα, αναλαμβάνει ο ΄σούπα-μούπες-πεστο-και-έτσι-ρε-πολυξερίδη΄ Αλέφαντος. Η Atcom «σηκώνει» 104 sites μέσα σε ένα μήνα και εξαγοράζει το Casino Mont Parnes. Ο Uroborus χρίζεται επισήμως «Υπεύθυνος Προπαγάνδας»

Ιούνιος

Το Wikileaks αποκτάει τον Ελληνικό κλώνο του. Το Βικιλεκές. Παράλληλα, οι Αμερικάνοι προσπαθούν να το κλείσουν, αλλά βάζουν στο στόχαστρο και το Indymedia. Αυτό εξοργίζει πολύ τους Anonymous, που αποφασίζουν να κατεβάσουν τα sites του Λευκού Οίκου, των Ηνωμένων Εθνών, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σιγοντάρει. Γρήγορα όμως, καταλαβαίνουν ότι τα εν λόγω sites δεν έχουν τίποτα περισσότερο από χαριτωμένες ιστορίες ανίκανων μαριονετών, και αλλάζουν στόχο. Τελικά «κατεβάζουν» το Newsbeast. Έτσι

Ιούλιος

Μετά τους Atenistas και τους Thessalonistas, πλέον κάθε πόλη και οικισμός της Ελλάδας αποκτάει το δικό του ‘ίστας' ακτιβιστικό γκρουπάκι. Οι αντάρτες των Άνω Πατησίων μετονομάζονται σε ‘Πατίστας', αλλά αυτό εκνευρίζει τον γνωστό μας καλλυντικοφτιάχτη των 80s. Τελικά, η λύση δίνεται, όταν ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, προτρέπει τους αντάρτες θα χρησιμοποιήσουν τον δικό του όνομα. Έτσι γεννιούνται και οι Μπατίστας. Οι φήμες που θέλουν τους λάτρεις των πολεμικών τεχνών, να φτιάχνουν το ‘Καρατερίστας', τελικά δεν ευσταθούν.  Οι Καριερίστας όμως  πάνε στα δικαστήρια τους πάντες

Αύγουστος

Ο κάθε Έλληνας δημοσιογράφος ανοίγει πλέον το δικό του ανώνυμο blog. Έτσι ξεσπάει ένας τρομακτικός πόλεμος για την ελευθερία της έκφρασης και της ανωνυμίας. Το πρωί, ο κάθε δημοσιογράφος αρθρογραφεί στο ΜΜΕ του, υπέρ της επώνυμης άποψης και της ποιότητας, ενώ το βράδυ, ο ίδιος δημοσιογράφος, απαντάει στον πρωινό ευατό του, μέσω του blog του, για το δικαίωμα της ανωνυμίας. Στα ψυχιατρεία παρατηρείται μια τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων σχιζοειδούς προσωπικότητας. Η Πετρούλα τελικά αποφασίζει να παίξει σε κανονική ταινία του ‘ποιητή της αγάπης' Σειρηνάκη. Ιστορική μένει η στιγμή, που επιτέλους κάτι μακρύ, της μπουκώνει το στόμα, για να σταματήσει να βιάζει το μυαλό μας.

Σεπτέμβριος

Το Diaspora μετά την Alpha, Beta, Gamma, Delta, και Epsilon έκδοση, βγαίνει επιτέλους online και φτάνει τους 2,000,000 χρήστες σε πολύ μικρό διάστημα. Αμέσως εξαγοράζεται από το Facebook, που έχει φτάσει τους 1 δις χρήστες. To Facebook κλείνει το Diaspora. Κλεισιμάτων όμως, έχουμε συνέχεια. To Yahoo, αφού έχει κλείσει ή ξεπουλήσει κάθε εταιρεία του, αποφασίσει να κόψει το ένα ‘ο' από το όνομα του. Έτσι γλυτώνει άπειρα λεφτά, από τα τυπογραφικά. Μετά από αυτές τις εξελίξεις γίνεται επίτημο μέλος του IAB Hellas και προσκαλείται κάθε χρόνο στο IMC  με ομιλία 42 λεπτών. Η προπώληση εισητηρίων για το event ξεπερνάει ακόμα και τους U2 (και δεν γράφω Bon Jovi, γιατί ο John γίνεται κομμάτια από το αλκοόλ, και αντί για Athens, Greece, μπαίνει τελικά σε αεροπλάνο για Athens, Georgia).

Οκτώβριος

Ανοίγει το 54o ελληνικό αθλητικό site. Οι κλώνοι του Groupon είναι πλέον περισσότεροι από 2 εκατομμύρια, γιατί κάθε μικρή ή μεγάλη εταιρεία που έχει site, το χρησιμοποιεί για να προβάλλει τις απίστευτες προσφορές της, μήπως τελικά έτσι επιβιώσει από την κρίση. Το Ktel.gr εξακολουθεί να εμφανίζει πράγματα που δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα μυαλό, πως δένουν μεταξύ τους, ενώ για πολλοστή φορά, ο Γιώργος Βαρέλογλου αρνείται την θέση του Country Manager στην Google. Οι Αμερικάνοι κοντεύουν να σκάσουν από το κακό τους. Φήμες  ότι το Wikileaks έχει στα χέρια του έγγραφο μεγαλοστελέχους της Ελληνικής διαφήμισης, που αποκαλύπτει γιατί ο Γιώργος θέλει να πάει στο Google, αλλά τους κάνει ‘ναζάκια'.

Νοέμβριος

Για μια ακόμα φορά, με μεγάλη επισημότητα διεξάγονται τα Ερμής.  Μεγάλος νικητής αναδεικνύεται ένα site κλώνος του επίσημου site των Ερμήδων, με διαφορετικά χρώματα και logo. Εφαρμόζεται και η πρωτοτυπία, να ψηφίζει η κριτική επιτροπή στην κατηγορία που γνωρίζει καλύτερα (π.χ. οι Interactive στο interactive), και όχι cross-marketing (π.χ. οι interactive να ψηφίζουν για direct). Παρόλα αυτά, δεν αλλάζουν και πολλά πράγματα και οι προβλέψεις των νικητών παίζονται πλέον στον ΟΠΑΠ στο 1,05. Η Lacta σνομπάρει τα Ermis και κατεβαίνει στο διαγαλαξιακό πρωτάθλημα. Στην αρχή μας Lactaρισε αλλά τελικά φεύγει και από εκεί με χρυσό στους πλανήτες των Klingon και Vulcan και πλατινένιο στον πλανήτη Romulan.

Δεκέμβριος

Ένα μήνα πριν μπούμε στο καταστροφικό για τον κόσμο, 2012, στην αγορά επικρατεί ένας δημιουργικός οργασμός, για να μπορέσουμε να μετατρέψουμε το κάθε site σε Facebook App. Tο Web δεν είναι  ωραίο (πότε ήταν;) , αν δεν είναι κλεισμένο και περιχαρακωμένο μέσα στους μπλε τοίχους της αντιγραμμένης ιδέας του Zuckerberg.  Πλέον το 1 στα 2 Page Impressions του πλανήτη είναι στο Facebook, και θεωρείσαι ντεμοντέ αν λες ότι surfareis. Το IMC διοργανώνεται στις 30 του μήνα, για να είναι όσο το δυνατόν πιο πολλά αεροδρόμια κλειστά, ώστε να μην έρθουν οι ξένοι καλεσμένοι -‘ξερόλες'. Δικό μας happening είναι, τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα και μόνοι μας. Το Yahoo έχει φέρει τα γραφεία του μόνιμα στην Πλάκα, μπροστά από την Ακρόπολη, για να την σπάσει στον ‘Πύργο' της Google.

 

Αυτά και από εμένα, για φέτος.

Εύχομαι σε όλους και όλες να έχετε ένα εντυπωσιακό 2011. Ευελπιστώ ότι δεν στεναχώρησα κανέναν ή καμία, με ότι έγραψα και φέτος, αλλά επιφυλάσσομαι να τα καταφέρω  του χρόνου.

Την αγάπη μου σε όλους σας, στους λίγους καλούς φίλους  και στην φαμίλια.

Φ.

 

Υ.γ. Και πάντα να θυμάστε να αποδέχεστε αδιαμαρτύρητα την μοίρα σας. Γιατί, αν κάποιος δεν σας εξυπηρετήσει, κινδυνεύετε με αγωγές και μηνύσεις, αν το κοινοποιήσετε.  ;-)

ΚΑΖΑΜΙΑΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home