HTC U11 review

Κορυφαία πρόταση με ένα μεγάλο αλλά...

Διαθέτει πλήθος προηγμένων χαρακτηριστικών, ευχάριστο σχεδιασμό ακόμα και καινοτομικά στοιχεία. Το HTC U11, η κορυφαία πρόταση της ταϊβανέζικης εταιρείας είναι σίγουρα μια κορυφαία πρόταση, από το πάνω ράφι. Μπορεί όμως να ξεχωρίσει; Ειδικά σε μια χρονική περίοδο που το ίδιο… ράφι των καταστημάτων γεμίζει με άλλες ανταγωνιστικές και πιο διαφημισμένες προτάσεις; Αυτό ήταν το κυρίαρχο ερωτηματικό που είχαμε πριν το πάρουμε στα χέρια μας από την Cosmote που μας το παραχώρησε (για τις ανάγκες του review) και τελικά παρέμεινε και αφού το παραδώσαμε πίσω στην εταιρεία.

Ας τα πάρουμε από την αρχή…

Το HTC είναι ένα ωραίο τηλέφωνο. Είναι όμορφο, λεπτό, με ευχάριστες γραμμές. Κι όμως, παρά τα αδιαμφισβήτητα καλά στοιχεία του, το τηλέφωνο δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Σα να μη φταίει κάτι, σαν να λείπει κάτι. Ιδανικά, θα ήθελα από την HTC που στο παρελθόν έχει δείξει αρκετό θάρρος, παρουσιάζοντας ακόμα και διαφορετικά form factors από την υπόλοιπη αγορά, να είναι πιο τολμηρή. Με δεδομένο μάλιστα ότι σε επίπεδο μάρκετινγκ δεν μπορεί να δαπανήσει τα ποσά που δαπανούν άλλες εταιρείες θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στο design, έτσι ώστε να δημιουργήσει κάποιο στοιχείο που θα κάνει τη συσκευή της άμεσα αναγνωρίσιμη. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να διαλέξει την άλλη οδό και να βαδίσει στα χνάρια των άλλων κορυφαίων προτάσεων με περιορισμένα περιθώρια γύρω από την οθόνη. Περιθώρια που στο HTC U11 είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν αλλά απέχουν ακόμα από αυτό που δείχνει να ζητάει (και να προσφέρει) η αγορά.

Στιβαρό και ποιοτικό το HTC U11 αφήνει καλή αίσθηση στο χέρι, ενώ ο τύπος του χρώματος που έχει χρησιμοποιηθεί για το ντύσιμο της εξωτερικής του επιφάνειας δημιουργεί την ψευδαίσθηση διαφορετικών αποχρώσεων ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό.

 

Ξεχωριστά σημεία

Τη διαφορά που όπως είπαμε παραπάνω αποτυγχάνει να κάνει σε επίπεδο σχεδιασμού, το HTC U11 προσπαθεί να την κάνει στον τομέα του εξοπλισμού. Είναι ένα τηλέφωνο γεμάτο με τον πιο προηγμένο εξοπλισμό που προσφέρει η αγορά σήμερα, προσθέτοντας ένα-δύο σημεία καινοτομίας. Το πρώτο και εκείνο που ίσως είναι πιο γνωστό από τα υπόλοιπα είναι η πίεση που μπορεί να ασκήσει στα πλαϊνά σημεία της συσκευής ο κάτοχός της και να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες λειτουργίες (Edge Sense). Το πόσο πρακτική στην πράξη και στην καθημερινότητα είναι μια τέτοια δυνατότητα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Η ενεργοποίηση της κάμερας και η λήψη φωτογραφιών με τo Edge Sense ίσως είναι η πιο πρακτική εφαρμογή της. Ειδικά όσο μπαίνει ο χειμώνας για δύο λόγους:

-          σε περίπτωση που φοράς γάντια δεν θα χρειαστεί να τα βγάλεις για να τραβήξεις φωτογραφίες

-          σε περίπτωση βροχής επίσης δεν θα έχεις τα συνήθη ζητήματα που δημιουργούν οι σταγόνες και τα βρεμένα χέρια στην ανταπόκριση της οθόνης.

Συμπερασματικά, η λειτουργία Edge Sense είναι μια δυνατότητα που είναι nice to have αλλά δεν νομίζω ότι μπορεί να δημιουργήσει εξτρά κίνητρο για την απόκτηση του HTC U11 έναντι ενός άλλου ανταγωνιστικού προϊόντος.

Το δεύτερο ξεχωριστό στοιχείο είναι η υποστήριξη της φωνητικής βοηθού της Amazon, Alexa. Έρχεται βέβαια με τους περιορισμούς που έτσι κι αλλιώς έχει το Amazon Alexa στη χώρα μας, όπως η μη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας, όμως σίγουρα θα αρέσει σε εκείνους που τους αρέσει να ελέγχουν έξυπνο οικιακό εξοπλισμό από το κινητό τους τηλέφωνο.

 

Μονή κύρια κάμερα

Ένα παράδοξο χαρακτηριστικό του HTC U11 είναι ότι έρχεται με μπροστινή κάμερα μεγαλύτερης ανάλυσης από την κύρια της πίσω πλευράς του. Η τελευταία δίνει μέγιστη ανάλυση φωτογραφιών στα 12MP, ενώ η πρώτη δίνει 16MP. Όμως, όπως πολλές φορές έχουμε πει το τελικό αποτέλεσμα δεν έγκειται μόνο στην ανάλυση, στην πράξη η πίσω κάμερα ανατρέπει τη φαινομενική υπεροχή της μπροστινής.

Ξεκινώντας από το διάφραγμα, η πίσω είναι λίγο πιο φωτεινή με διάφραγμα f1.7, ενώ η μπροστινή δίνει f2.0. Εν συνεχεία στις ρυθμίσεις, η κύρια κάμερα διαθέτει πολύ περισσότερες επιλογές για την παραμετροποίηση της φωτογραφίας, όπως ο χειροκίνητος έλεγχος της (επαγγελματικές ρυθμίσεις) ή η δυνατότητα αποθήκευσης σε αρχείο RAW, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι σε κάθε φωτογραφία αποθηκεύεται πολύ περισσότερος όγκος πληροφορίας (και ταυτόχρονα δέχεται και περισσότερη επεξεργασία) από το απλό jpeg αρχείο. Οι φωτογραφίες προσφέρουν καλή χρωματική απόδοση, όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους με φωτεινές συνθήκες αλλά και σε πιο δύσκολα φωτιστικά περιβάλλοντα.

Μιας και μιλήσαμε για χρωματική απόδοση, ας δούμε μερικά δείγματα φωτογραφιών από εσωτερικό χώρο, χωρίς τη χρήση HDR.

 

Στη διάθεσή σου έχεις και τα συνήθη εργαλεία που περιλαμβάνουν την πανοραμική φωτογράφιση, με την περιστροφή της συσκευής, αλλά και την εγγραφή video σε ανάλυση έως 4Κ, που υποστηρίζεται ταυτόχρονα και με κορυφαία ποιότητα ήχου χάρη στα τέσσερα μικρόφωνα της συσκευής (3D ήχος). Αργή κίνηση και timelapse video είναι δύο ακόμα επιλογές.

 

Παροραμική φωτογράφιση προσφέρει και η μπροστινή κάμερα, παρέχοντας την ευχέρεια να χωρέσεις περισσότερα πρόσωπα στις selfies, όπως επίσης και εγγραφή video σε ανάλυση FHD.

 

Πλήθος κορυφαίων χαρακτηριστικών

Ο επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 835, χρονισμένος στα 2.45 GΗz σε συνδυασμό με την RAM των 4GB υπόσχονται υψηλή ισχύ, που επιτρέπει στη συσκευή να εκτελεί ακόμα και απαιτητικές –από πλευράς πόρων- λειτουργίες με την απαραίτητη σπιρτάδα. Η ενσωματωμένη μνήμη φθάνει τα 64GB, ενώ η υποδοχή καρτών μνήμης μπορεί να δεχθεί κάρτες microSD χωρητικότητας έως 2ΤΒ!

Το HTC U11, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε μέσα από το 4G+ δίκτυο της Cosmote, προσφέρει και εντυπωσιακές ταχύτητες πλοήγησης στο Internet, αφήνοντας μια πολύ ευχάριστη γεύση και σε αυτό το επίπεδο (υποστηρίζει και την υπηρεσία Wi-Fi Calling που παρέχει επίσης η Cosmote).

Ρίχνοντας μια ματιά στη λίστα με τα spec της συσκευής μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι της εταιρείας έχουν δώσει έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια, ενσωματώνοντας πλήθος προηγμένων χαρακτηριστικών. Από αυτά σίγουρα ξεχωρίζουν, όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη, η αδιάβροχη κατασκευή του HTC U11 αλλά και o ήχος υψηλής ευκρίνειας. Στοιχείο στο οποίο ανέκαθεν έδινε έμφαση η HTC, εδώ όμως σίγουρα παρουσιάζει την κορυφαία πρότασή της. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στα ακουστικά του πακέτου αγοράς, που αποκλείουν τον περιβάλλοντα θόρυβο, προσφέροντας εξαιρετική ακρόαση της μουσικής.

 

Στο ταμείο

Αρκούν όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά της συσκευής για να την επιλέξει και ο καταναλωτής. Σε ένα ρομαντικό κόσμο ίσως αλλά, όπως αναφέραμε στον πρόλογό μας, το HTC U11 ήρθε σε μια περίοδο που τα ράφια των καταστημάτων γεμίζουν σταδιακά με άλλες προτάσεις υψηλού κύρους, από γνωστές εταιρείες που επίσης μπορούν να ξοδέψουν μεγάλα ποσά στη διαφήμιση. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτό είναι και το πιο σημαντικό μειονέκτημα του HTC U11 σε σχέση με τον ανταγωνισμό.  

HTC U11,SMARTPHONES,HTC,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home