Πέρα από το ουράνιο τόξο

Πέρα από το ουράνιο τόξο
Πηγή: Flickr

Πρόκειται αναμφίβολα για μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ –το γεγονός ότι συνέπεσε με τις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα δε μειώνει τόσο το ίδιο το γεγονός, όσο και τις συνέπειές του για την αμερικανική κοινωνία αλλά και για όλον τον κόσμο (στο μέτρο που αυτός επηρεάζεται από την αμερικανική κουλτούρα) στα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ο λόγος βεβαίως για την απόφαση του αμερικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου να κηρύξει νόμιμους τους γάμους μεταξύ ομοφύλων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ –το θέμα καλύφθηκε από όλα τα ΜΜΕ του κόσμου αλλά για όσους θέλουν περισσότερες λεπτομέρειες, πολύ καλή κάλυψη, συνοδευόμενη από ολόκληρη την απόφαση προσφέρει στο site του το αμερικανικό δημόσιο ραδιόφωνο.

Από Internetική άποψη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η θέση της Facebook η οποία όχι μόνο υποστήριξε ενεργά και ανοιχτά την απόφαση (έγινε μάλιστα χορηγός στο μεγάλο pride που διοργανώθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το προηγούμενο σαββατοκύριακο) αλλά πρόσφερε στους χρήστες της, ομοφυλόφιλους και μη τη δυνατότητα να διαλαλήσουν την υποστήριξή τους προσθέτοντας ένα πολύ εύκολα φίλτρο-ουράνιο τόξο στις φωτογραφίες του προφίλ τους. Ειδικά όσοι έχουν φίλους Αμερικανούς είναι βέβαιο ότι είδαν αρκετές τέτοιες φωτογραφίες  στα feeds τους ενώ δεν έλειψαν και οι επώνυμοι που υιοθέτησαν την παρέμβαση έστω και για μια μέρα.

Επειδή όμως συζητάμε για Internet, σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε και ο αντίλογος. Από τη μια, από κάποιες οργανώσεις LGBTQ που έσπευσαν να υπενθυμίσουν ότι με την απαίτησή της οι χρήστες να χρησιμοποιούν τα πραγματικά τους ονόματα στο Μεγάλο Μπλε Δίκτυο, η Facebook έχει κάποιο δρόμο να διανύσει μέχρι την πλήρη υποστήριξη της κοινότητας τους. Και από την άλλη, από πολλούς που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία καταγράφει όσους άλλαξαν τα προφίλ τους με το δικό της εργαλείο, είτε για κάποιο από τα γνωστά της πειράματα, είτε για τους συνηθισμένους εμπορικούς λόγους.

Η εταιρεία αρνήθηκε ότι θα κάνει κάτι τέτοιο  –ακόμα και αν το σκοπεύει δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να εξαγριώσει τα 26 εκατομμύρια Αμερικανών που συμμετείχαν αλλάζοντας την φωτογραφία του προφίλ τους. Όμως ακόμα και αν το κάνει, διερωτάται κανείς αν τελικά αυτό σημαίνει τίποτα. Όπως έχω γράψει στο παρελθόν, παρότι δεν πιστεύω ότι ο ηλεκτρονικός «ακτιβισμός» είναι ισοδύναμος με τον πραγματικό, η διείσδυση των ηλεκτρονικών Μέσων στην καθημερινότητα και η, στη συνείδηση πολλών ανθρώπων, ταύτισή τους με την πραγματικότητα, έχει σαν αποτέλεσμα οι online δράσεις να επηρεάζουν τελικά και τον offline κόσμο. Σίγουρα ότι με την ίδια ένταση όμως όταν πρόκειται για τέτοιας έκτασης κοινωνικά ζητήματα, ακόμα και το παραμικρό βοηθάει –ειδικά μέρες που ‘ναι…  

SOCIAL MEDIA,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home