Ορισμένες σκέψεις «Made in China 2025»

Ορισμένες σκέψεις «Made in China 2025»
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Δύο άρθρα ήταν αυτά που μου έκαναν εντύπωση την εβδομάδα που εκπνέει –και τα δύο σχετίζονται με την Κίνα, και τα δύο περιείχαν εντυπωσιακές πληροφορίες και μεγέθη. Η διαφορά είναι ότι ο συνδυασμός τους δείχνει ότι όσοι υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη της μεγαλύτερης αγοράς του κόσμου είναι φούσκα και αναμένουν με αγωνία (ή με ανυπομονησία) την… εξαέρωσή της, ίσως αφενός να μην έχουν άδικο και αφετέρου να μη χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμα.

Η πρώτη είδηση, αναφέρεται στο μεγαλόπνοο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα στην ατμομηχανή της παγκόσμιας τεχνολογίας. Η στρατηγική ονομάζεται «Made in China 2025» και κάποιες λεπτομέρειες γι αυτή μπορεί να βρει κανείς σχεδόν παντού –προτείνω τις κινεζικές πηγές όπως το Πρακτορείο Xinhua ή το «Caixin Online». Τα βασικά στοιχεία είναι η έμφαση που πρόκειται να δοθεί σε 10 τομείς μεταξύ των οποίων, βεβαίως, φιγουράρουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και η βιομηχανία πληροφορικής.

Και δικαίως: όσα έχουμε καταγράψει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον τομέα του e-commerce δείχνουν ότι σε συνδυασμό με το –τυπικό και ουσιαστικό- άνοιγμα προς τη Δύση, οι κινέζοι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν τα γιουάν τους με το ίδιο πάθος που το κάνουν οι εκ Δυσμών ομόλογοί τους, αν όχι περισσότερο. Και οι εταιρείες, αρχής γενομένης από την Alibaba και την JD, είναι πρόθυμες να τους βοηθήσουν να το κάνουν –αν έχουν και τη βοήθεια της κυβέρνησης, διερωτάται κανείς πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Στο πλαίσιο της ίδιας είδησης, ωστόσο, διαβάζω στο Reuters ότι η κυβέρνηση σκοπεύει ως το 2017 να δαπανήσει περισσότερα από 182 δις δολάρια προκειμένου να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες Internet που απολαμβάνουν οι εν λόγω καταναλωτές. Και χρειάζεται να το κάνει καθώς από πλευράς ταχύτητας, και σύμφωνα με την Akamai και το «State of the Internet» της η Κίνα βρίσκεται στην 82η θέση στον κόσμο –για σύγκριση, η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία βρίσκονται στην 52η.

Και εδώ έρχεται το δεύτερο ενδιαφέρον άρθρο, επίσης από το Reuters το οποίο αναφέρεται στους μικροεπενδυτές οι οποίοι αποτελούν το 90% των επενδυτών στο κινεζικό χρηματιστήριο: παρότι οι ίδιες οι αρχές της χώρας τους προειδοποιούν να είναι πιο προσεκτικοί, φαίνεται ότι οι ίδιοι τις αγνοούν και κινούνται ολοταχώς προς τη γνωστή κατεύθυνση. Αν θα πάρουν και όλη την οικονομία της χώρας μαζί τους, είναι κάτι που θα φανεί.

Αυτό που είναι απορίας άξιο είναι η ανακολουθία του πράγματος –ακόμα και μόνο σε τεχνικό επίπεδο (αγνοώντας δηλαδή τον κρατικό παρεμβατισμό που δύσκολα μπορεί να ταιριάξει με ένα τόσο μεγαλόπνοο όραμα όσο αυτό του «Made in China 2025»): είναι δυνατόν μια χώρα που βρίσκεται τόσο πίσω στο θέμα της πρόσβασης στο Internet αφενός να έχει μια τόσο θάλλουσα (χρηματιστηριακά, έστω) αγορά τεχνολογίας και αφετέρου να προσδοκά πραγματικά ότι θα γίνει τόσο μεγάλη και δη μόλις εντός μιας δεκαετίας; Έχω την εντύπωση ότι το μέλλον διαγράφεται ενδιαφέρον –με την έννοια της γνωστής κινεζικής κατάρας…

ΚΙΝΑ,WEB,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home