Το mobile Internet είναι το μέλλον της κινητής τηλεφωνίας σύμφωνα με το 75% των ερωτηθέντων στην επετειακή έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τα 20 χρόνια παρουσίας του κλάδου στην ελληνική αγορά και η οποία παρουσιάστηκε χθες από την ΕΕΚΤ (Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).
Όπως αποτυπώνεται από την έρευνα, οι προοπτικές για τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων, είναι ιδιαίτερα ευοίωνες συμβάλλοντας παράλληλα στην ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, εάν η Ελλάδα τα επόμενα έτη ακολουθήσει τους ρυθμούς αύξησης της χρήσης δεδομένων της Ευρώπης, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,2% ή 2,4 δισ. ευρώ ενώ τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν κατά 956 εκ. ευρώ. Παράλληλα, περαιτέρω ανάπτυξη θα επέλθει και από τον κλάδο των Κινητών Εφαρμογών, ο οποίος εάν ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις, θα αναπτύσσεται με ρυθμό 40% ετησίως, ξεπερνώντας το 2017 τα 2,1 δισ. ευρώ σε κύκλο εργασιών.
Μάλιστα, γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος των Κινητών Επικοινωνιών θεωρείται εξίσου σημαντικός με τον κλάδο του Τουρισμού για την ελληνική οικονομία, καθώς είναι ο πιο δυναμικά αναπτυσσόμενος και βρίσκεται στην πρώτη θέση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι από το 1993 έως και το 2012 το σύνολο των επενδύσεων στην κινητή τηλεφωνία αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα ποσά για τις άδειες χορήγησης φάσματος), με τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας μας από το 2006 και έπειτα να κυμαίνεται σταθερά κοντά στο 7%. Ταυτόχρονα, τα τελευταία 8 χρόνια, ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών έχει πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη μείωση τιμών στην ελληνική οικονομία. Από το 2004 έως και το 2012, η μείωση των τιμών ανά λεπτό ομιλίας προ φόρων προσέγγισε το 78%, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές προ φόρων από κάθε άλλη χώρα στην Δ. Ευρώπη (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα).
Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας, ο κλάδος της κινητής επικοινωνίας θα συνεχίσει να επενδύει σε σύγχρονη τεχνολογία και υποδομές ωστόσο είναι απαραίτητη προϋπόθεση η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος από την πλευρά της Πολιτείας, προβάλλοντας για μια ακόμα φορά το πάγιο αίτημα των παρόχων, την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των υποδομών καθώς και την επανεξέταση της έμμεσης φορολογίας των υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση του κόστους για τον τελικό καταναλωτή και την αύξηση της χρήσης των υπηρεσιών δεδομένων.
Σχόλια