Ψάχνει το γιατρικό για το Flashback η Apple

Deasy @ 11.04.2012
Ψάχνει το γιατρικό για το Flashback η Apple

Γύρω στους 600.000 υπολογιστές Macintosh έχουν μολυνθεί από τον ιό Flashback,  που όπως φαίνεται υπάρχει κάπου "εκεί έξω" τουλάχιστον από το περασμένο φθινόπωρο.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο Flashback έχει εξελιχθεί και η Apple προσπαθεί -αλλά δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής- να δημιουργήσει ένα "αντίδοτο" που θα εξουδετερώσει την απειλή. 

Ο ιός αρχικά ξεγελούσε τους χρήστες, καθώς εμφανιζόταν ως μια αθώα εγκατάσταση του Flash, ενώ στις νεώτερες εκδοχές του εκμεταλλεύεται κάποια κενά στα συστήματα (αυτο-) προστασίας των Mac και έχει ιδιαίτερη προτίμηση στη συγκέντρωση προσωπικών πληροφοριών του χρήστη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση ασφαλείας για υπολογιστές της Apple, που μέχρι πρότινος θεωρείτο πως ήταν ουσιαστικά θωρακισμένοι έναντι των ιών και, γενικότερα, του κακόβουλου λογισμικού. 

Τι να κάνεις αν έχεις Mac

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείς υπολογιστή Macintosh (εννοείται πως δεν μιλάμε εδώ για iPhone, iPod ή iPad)  και θέλεις να δεις αν έχει προσβληθεί από τον Flashback, ο πιο απλός τρόπος για να το διαπιστώσεις είναι με μερικές εντολές από την οθόνη του Terminal (που θα το βρεις στα Utilities).  Στη γραμμή εντολών θα πληκτρολογήσεις διαδοχικά 

  • defaults read ~/.MacOSX/environment DYLD_INSERT_LIBRARIES
  • defaults read /Applications/Safari.app/Contents/Info LSEnvironment
  • defaults read /Applications/Firefox.app/Contents/Info LSEnvironment

Εάν καθεμία από αυτές τις εντολές σου επιστρέψει μήνυμα πως δεν υπάρχουν οι μεταβλητές που αναζήτησες μπορείς να ανασάνεις με ανακούφιση. Φυσικά, εκτός από αυτά, πάντα βοηθάει η παρουσία ενός καλού προγράμματος προστασίας από ιούς.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,APPLE,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home