To Facebook απειλεί το μέλλον του Internet

Τάδε έφη, Tim Berners Lee

Deasy @ 22.11.2010
To Facebook απειλεί το μέλλον του Internet

Λίγες ημέρες πριν την 20η επέτειο για τη δημιουργία της πρώτης web σελίδας, ο δημιουργός της, Tim Berners Lee δηλώνει στο τεύχος Δεκεμβρίου του Scientific America, ότι τα social media απειλούν το μέλλον του Web, ως ένα δημοκρατικό μέσο, στο οποίο όλοι έχουν πρόσβαση σε οποιαδήποτε πληροφορία. Σύμφωνα με τον Tim Berners Lee, η περιχαρακωμένη πληροφορία που προσφέρουν τα social media, σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της δημοτικότητάς τους, δημιουργεί μια απομόνωση στο χρήστη, ο οποίος τείνει να χρησιμοποιεί το εκάστοτε social network ως βασική πλατφόρμα της εμπειρίας του στο Internet.

Παρά το γεγονός ότι στην τοποθέτησή του ο Tim Berners Lee συμπεριλαμβάνει κάθε είδους social media, μικρό και μεγάλο, προειδοποιεί για την πιθανότητα ένα site κοινωνικής δικτύωσης-ή μια μηχανή αναζήτησης ή ένα πρόγραμμα περιήγησης- να γίνει τόσο μεγάλο ώστε να μετατραπεί σε μονοπώλιο, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο θα περιορίσει την καινοτομία. Και η απειλή, όπως καταλαβαίνετε εδώ στην οποία αναφέρεται ο Tim Berners Lee δεν είναι π.χ. το Friendster αλλά το Facebook, με τους περισσότερους από 500 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, ο ίδιος τάσεται υπέρ της χρήσης πιο δημοκρατικών social networks, όπως το diaspora.

“Όπως έχει συμβεί από τη στιγμή που ξεκίνησε το διαδίκτυο, η συνεχής καινοτομία έχει αποδειχθεί ως ο καλύτερος έλεγχος και μορφή ισορροπίας από κάθε προσπάθεια επιχείρησης ή κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλλει την καθολικότητα".

Η απομόνωση των χρηστών, σύμφωνα με τον Tim Berners Lee συμβαίνει γιατί κάθε κομμάτι πληροφορίας στα social media, δεν έχει δικό της URL, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή παραμένει έγκλειστη στα όρια του συγκεκριμένου site. Αποτέλεσμα είναι ότι όσο περισσότερες πληροφορίες εισάγει ένας χρήστης σε ένα site κοινωνικής δικτύωσης, τόσο περισσότερο παραμένει κλειδωμένος μέσα σ’ αυτό.

SOCIAL MEDIA,FACEBOOK,DIASPORA*,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home