Ζωή εντός συνόρων

Ζωή εντός συνόρων

Το να παραπονιέσαι ότι εξαιτίας των capital controls δεν μπορείς να αγοράσεις εφαρμογές από το App Store ή να αγοράσεις μουσική από το iTunes συνιστά βεβαίως πρόβλημα πολυτελείας. Σαν να είσαι βαρύτατα τραυματισμένος και να σε απασχολεί όσο τίποτε άλλο μια ακίδα στο δάχτυλο.

Όμως το Internet δεν είναι μόνο "χρυσάφια" στο Candy Crush ή αντίστοιχα "αγαθά" στα διάφορα ψηφιακά παιχνίδια. Και αν δεν μπορείς να αγοράσεις το τελευταίο χιτάκι, ε, ψάξε στο YouTube να το απολαύσεις.

Αλλά φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι, το σακούλι της ταλαιπωρίας στη συγκεκριμένη περίπτωση. Καθημερινά στο Facebook ή το Twitter όλο και κάποιος ενημερώνει πως η υπηρεσία που ήταν συνδρομητής διακόπηκε, καθώς δεν μπορεί να την ανανεώσει από την Ελλάδα. Spotify, Amazon Web Services, συνδρομές σε ξένα ΜΜΕ, απ' όλα έχει ο μπαξές. Αλήθεια, ποια είναι η τελευταία φορά που είδες διαφήμιση στο Facebook; Μήπως έχουν αραιώσει εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών; Μπα...

Κάποιες εταιρείες έχουν δείξει, για την ώρα τουλάχιστον, κατανόηση. Για παράδειγμα στην κατηγορία του hosting η GoDaddy δεν έχει "κόψει" συνδρομές, πράγμα που στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ισοδυναμούσε με την εξαφάνιση ολόκληρων sites από προσώπου διαδικτύου. Δεν ξέρω τι κάνουν άλλες εταιρείες επί του θέματος.

Μα, θα πεις, αυτό είναι το πρόβλημά μας; Ναι και όσο παράξενο και αν φαίνεται όσο περνά ο καιρός τόσο θα εντείνεται. Υπάρχουν καταναλωτικά προϊόντα διαρκείας που είναι σαφώς φθηνότερα αν τα αγοράσεις στο εξωτερικό απ' ό,τι στην Ελλάδα για παράδειγμα και δεν μιλάμε για αυτοκίνητα, αλλά για αντικείμενα οικιακού εξοπλισμού καθημερινής χρήσης.

Πάλι θα πεις πως δεν είναι π.χ. μια καφετιέρα του εσπρέσο το μείζον θέμα, εδώ υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι που τα βρίσκουν μπαστούνια. Άσε για την περιβόητη επιχειρηματικότητα.

Οχι δεν είναι. Και, πάλι, ναι είναι. Ουσιαστικά όσο περισσότερο είναι κάποιος από εμάς online τόσο πιο πολύ τον "πονούν" τα capital controls, είτε αφορά στην ψυχαγωγία είτε στην κατανάλωση είτε στη δουλειά του είτε σε κάτι άλλο που δεν μου περνά τώρα από το μυαλό...

Υποτίθεται πως όσο πιο κοντά είσαι στην πρωτοπορία τόσο λιγότερο κινδυνεύεις από τις αρρώστιες του "παλιού κόσμου". Πλάνη. Όπως φάνηκε σε αυτή την περίπτωση, αυτοί που είναι πιο "επιθετικοί" με τα online πράγματα ήταν (από) τα πρώτα θύματα που τσαλαπάτησε το bank-run και όσα ακολούθησαν.

 

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home