Πριν δύο χρόνια, κάποιοι φίλοι αποφάσισαν να αλλάξουν το πλάνο της εταιρίας τους, στο χώρο των υπηρεσιών υγείας. Τότε κάναμε ένα γρήγορο browse για τάσεις και εξελίξεις και τις συζητούσαμε ως ένα ιδιότυπο brainstorming. Είχαμε διαβάσει τότε για μια εταιρία που πειραματίζεται στο χώρο του behavioral health;! Αφου είπαμε “δεν πάνε καλά οι τύποι” συνεχίσαμε το ψάξιμό μας. Μετά από 6 μήνες ένας από τους φίλους μου με καλεί και μου λέει “θυμάσαι που γελάγαμε με το behavioral health; πήραν από επενδυτές 6,5 εκατομμύρια δολάρια σε πρώτο γύρο και υπάρχουν δύο ακόμη ιδρύματα, που θα τους δώσουν κι άλλα”. Εμεινα κάγκελο, αφενός για την Ελληνοσύνη μου να γελάσω με κάτι, που εμένα μου φαινόταν τρελό και αφετέρου γιατί στο χώρο της υγείας (τον κλειστό αυτό χώρο) δεν γίνονται τρελές καινοτομίες και μετασχηματισμοί.
Είναι ένα smartphone app από τον χώρο των Health IT startups (ναι, καλά διαβάζετε), το οποίο ξεκίνησε μέσα σε ένα πανεπιστήμιο (MIT Media Lab) μετρώντας τη συμπεριφορά των φοιτητών βάσει της χρήσης smartphone που έκαναν. Ξεκίνησαν το 2009 και εργάστηκαν τρία χρόνια να αποδείξουν το case τους. Χωρίς Chief Marketing Officer και χωρίς Chief Technology Officer (τρομάρα μας...) η δουλειά τους έγινε γνωστή από το Bloomberg Business Week με τον τίτλο “The nurse in your pocket” και η δημοσιότητα συνέχισε. Αυτοί όμως εστιασμένοι στο έργο τους, χωρίς να πάρουν τα μυαλά τους αέρα και να κυνηγούν το δίστηλο ή το δελτίο Τύπου... έφτασαν να χρηματοδοτηθούν.
Προσέξτε τώρα πως εργάζονται οι εταίροι στα σοβαρά επιχειρηματικά οικοσυστήματα. Το Ginger.io θέτει ως σκοπό του να αλλάξει τον τρόπο διάγνωσης της υγείας του πληθυσμού. Με αυτό το mission και με editorials στα Economist, New York Time και Business Week προσελκύει το ενδιαφέρον τριών οργανισμών υγείας των ΗΠΑ σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Δέχονται να μπουν ως test cases στο συνεχιζόμενο έργο και το startup αυτό από ένα ‘spin-off’ του MIT απασχολεί θετικά τη χώρα και βραβεύεται σε διαγωνισμούς καινοτομίας. Αναγνωρίζεται ως ένα καλό παράδειγμα. Η Επιτροπή Υγείας τους καλει σε ακρόαση και διάσκεψη. Εδώ θα έπαιζαν ξύλο οι φορείς, οι δημοσιογράφοι και οι ανταγωνιστές... Τελικά χρηματοδοτείται από τους True Ventures, την Khosla Ventures και τη Romulus Capital.
Ο χώρος του Behavioral health έχει γίνει σημαντική περιοχή ενδιαφέροντος για τις εταιρίες υγείας αλλά και για τους developers, γιατί τριγυρίζει και προέρχεται από την κατάθλιψη που είναι γνώρισμα των σύγχρονων κοινωνιών και η τελευταία επίσης δημιουργεί επιπρόσθετες ασθένειες. Φτιάχνοντας μια τέτοια βάση δεδομένων από χαρακτηριστικές συμπεριφορές, μπορεί να οδηγήσει σε προβλέψεις και ιατρικές αγωγές στην πρωτοβάθμια υγεία και να δώσει ένα κοινωνικό αγαθό στο ευρύ κοινό. Υπάρχουν και άλλες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές αναταραχές, που μπορούν να μετρώνται γλυτώνοντας κόστη και αυξάνοντας την ποιότητα της παροχής υγείας. Οι τεχνικές είναι ήδη εφαρμοσμένες, από το συνδεδεμένο μηχάνημα με το οποίο τρέχεις και είτε μετράει την απόσταση με βάση τη γεωγραφική σου θέση, είτε μετράει τους παλμούς της καρδιάς. Αυτό που μου κάνει όμως τη μεγαλύτερη εντύπωση, είναι ότι οι τύποι δεν πήγαν στο mainstream / εύκολο, δηλαδή να φτιάξουν μια εφαρμογή ψυχαγωγίας, νέα παιχνίδια ή social connections... πήγαν στο δύσκολο και άρα το διαφορετικό. Αυτή είναι μια λογική που μας λείπει, σε κάθε έκφανση της ζωής μας εδώ!
Stay tuned,
Τάσος
Σχόλια