Ενα τραγούδι, μια ατάκα, και η πραγματικότητα

Ενα τραγούδι, μια ατάκα, και η πραγματικότητα

Κυριακή απόγευμα. Νωχελικά με μια ζεστή κούπα τσάι, άνοιξα το facebook. Ηξερα ότι δεν θα δω τίποτε σπουδαίο, αλλά να μωρέ, ας χαζέψω λίγο τι γράφουν οι φίλοι. Αντηχούσε στα αυτιά μου δυνατά η φράση ενός φίλου “η μάχη του λαϊκισμού με τον ορθό λόγο έχει χαθεί στην Ελλάδα” και έμενα συνοφρυωμένος. Σειριακά οι σκέψεις πέρασαν από το χαμένους δρόμους της χώρας, πήγαν στα παιδιά μου, ξαναγύρισαν σε μένα και τους φόβους για το μέλλον. Σκρολλάροντας στο facebook, είχα δίκιο. Τα ίδια...

Ξαφνικά όμως άλλαξε η ρότα. Εφτασε μια δημοσίευση, για να αλλάξω το πρόγραμμα και τα γραπτά των Ideacasts και ότι ετοίμαζα. Πάτησα το link του Γιώργου Βαρελογλου, ο οποίος μου θύμισε τα όνειρά μας. Εγραφε στο blog του “να κάνεις όνειρα” και με ένα μαγικό τραγούδι, μου θύμισε τα δικά μου και με συνεπήρε ξανά. Ξεκίνησε ένας ωραίος διάλογος με άλλους δύο φίλους και εύκολα προσπέρασα την παραπολιτική και τον λαϊκισμό. Πλέον είχα γυρίσει σε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Να σκεφτόμαστε θετικά, να αναδεικνύουμε θετικά παραδείγματα και μαζί τους να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε και να κάνουμε.

Τα όνειρα και τα καλά παραδείγματα στη ζωή ήταν πάντα μικρά χάρτινα καραβάκια. Αρκούσε σαν παιχνίδι να δείχνεις και να τα σπρώχνεις στο δικό σου φαντασιακό κόσμο. Μαζί, έφευγες κι εσύ. Αυτό έγινε χθες το απόγευμα. Με ένα γρήγορο search είπα “τι γίνεται καλό εκεί έξω;” Φίλοι μου γίνονται πολλά και όμορφα, που αξίζουν τη συμμετοχή, την καλή κουβέντα μας, μπας και ανατραπεί η Ελλάδα του λαϊκισμού και του “θέλω”. Δείτε τι ανακάλυψα με ένα άναρχο και γρήγορο search.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοινώνει νέα προγράμματα Stage για το ίδιο το Κοινοβούλιο. Κάποιοι νέοι άνθρωποι για λίγο θα μάθουν μια πραγματικ΄τοητα όπως είναι και όχι όπως την περιγράφει ο καθένας ψευδολογώντας.

Μια κοινοτική προσφορά αγάπης μας έρχεται από ένα αγρότη, που αντί να χαλάσει τα όψιμα λάχανά του, κάλεσε τους συντοπίτες του να μαζέψουν και να τα πάρουν. Διαβάζω: “Λάβαμε ένα μήνυμα από έναν νέο αγρότη, ο οποίος είχε σπείρει λάχανα, αλλά αυτά βγήκαν όψιμα και δεν τον συνέφερε να βάλει εργατικά για να τα μαζέψει και να τα πουλήσει στην τρέχουσα τιμή, που θα είναι κάτω από το κόστος τους.Σκεφτόταν λοιπόν, να μπει με το τρακτέρ του στον λαχανόκηπο για να τον χαλάσει, και να προετοιμάσει το χωράφι για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.Τότε του ήρθε η καταπληκτική ιδέα, ώστε να μην αφήσει ο κόπος του να πάει χαμένος:Αφού δεν μπορούσε να πουλήσει τη σοδειά του, θα μπορούσε τουλάχιστον να την χαρίσει στους άπορους συμπολίτες μας, που πλήττονται βάναυσα από την κρίση!

Νέες εφαρμογές στο χώρο της υγείας! Δεν φαντάζεστε πόσο χάρηκα όταν το διάβαζα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα Ideacast άρθρα... με το #openHealth ανοίγει η Ελλάδα στον κόσμο και συνδέεται με το ΤΕDxNijmegen και πιστέψτε με ο τομέας της υγείας είναι ο χώρος που θα συμβούν οι πιο μεγάλες καινοτομίες για τον άνθρωπο-πολίτη-ασθενή. Δεν το πιστεύετε; Σιωπή... Παγκόσμιο βραβείο σε Έλληνες Επιστήμονες από το MIT (δείτε το ρεπορτάζ και της ΕΡΤ για το ίδιο θέμα). Ομολογώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι, αλλά έμεινα τόσο μπουσταρισμένος και περήφανος που δεν περιγράφεται... Να το Ελληνικό μυαλό που δεν έχει σχέση με τη σεναριολογία της κρίσης και της καταστροφής;

Τα Synora σύνορα δεν έχουν αν και είναι από τη Θεσσαλονίικη. Το εντυπωσιακό δεν είναι ότι μαζεύονται νέοι άνθρωποι, φρέσκα μυαλά. Το μεγάλο είναι ότι πάνε κατευθείαν σε πράξη και μας καλούν να ψηφίσουμε τις καλύτερες ιδέες στο “Crazy Business Ideas”, βγάζοντας μπροστά νιάτα και όνειρα (νάτο πάλι το όνειρο του Γιώργου).

Λείπουν κοινότητες θετικού λόγου, ονείρων και συνδημιουργίας. Ναι; Δείτε την εξαιρετική πρωτοβουλία των Γονέων-bloggers που θα κάνουν το πρώτο συνέδριο Γονέων-bloggers, “Ψηφιακές Γειτονιές” στις 20 Απριλίου 2013. Ερχονται κοντά, να μάθουν, να μοιραστούν να συνεργαστούν. Και αυτό μπορεί να είναι η απαρχή μιας πιο βιώσιμης, μεγαλύτερης, ισχυρότερης κοινότητας που μπορεί να φέρει εξελίξεις, να πιέσει για δημόσια θέματα, να επαναφέρει το παιδί, την αγωγή ψυχής, και την εκπαίδευση στο κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής μας ζωής.

Ψάξτε γύρω σας. Ανακαλύψτε γρήγορα καλές πρακτικές. Μοιραστείτε τις. Διαδώστε τη σημασία τους για την αναγέννηση της χώρας μας. Δεν θα περπατήσει ούτε μία διετία μια χώρα που ξημεροβραδιάζεται γύρω από τα “Νέα Μέτρα”. Το μόνο που θα συμβεί είναι να χάσει και την τελευταία ικμάδα φαντασίας και αποφασιστικότητας. Δεν θα βρεθούν δουλειές με δανεικά ή χωρίς με κατσούφηδες ανθρώπους και τελειωμένα μυαλά. Δεν θα γυρίσει κόσμος στη γή, δεν θα πάει κόσμος στην καινοτομία, δεν θα μάθουν οι πολίτες τι καλό συμβαίνει στον κόσμο μόνο με τη γκρίνια. Δεν θα μεγαλώσει το παιδί μου με το να το φορτίζω με αρνητική ενέργεια. Θέλω να του δείξω όλα τα ...“να, σαν κι αυτό”.

Προσπεράστε τους δημοσιογράφους, τους καταστροφολάγνους, τους πολιτικάντηδες, τους wanna-be κάτι σπουδαίο, φιλτράρετε τα κοινωνικά δίκτυα, μπλοκάρετε τελεωμένα μυαλά που η έγινε δεύτερη φύση τους ...η μπουρδολογία (μιας και τα ξέρουν όλα). Δώστε χώρο, φώτα και ανάσες σε όσους προσπαθούν και κάνουν.

Ευχαριστώ Γιώργο που με επανέφερες με το τραγούδι, στην πραγματικότητα και απάλυνες την ατάκα του φίλου. Επανάληψη, μήτηρ μαθήσεως (προφητικό κλείσιμο του προηγούμενου Ideacast): “Πιστεύω, ξέρω, και ονειρεύομαι. Διαγράφω το παρελθόν που δεν έχει πλέον τίποτε να μας δώσει, ούτε καν καλές πρακτικές παραδειγματισμού. Κάντε το κι εσείς...”.

 

Ακούραστα ....stay tuned!

Τάσος

STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home