“Let’s startup”

...αντί προλόγου και γνωριμίας

“Let’s startup”
Φωτογραφία: everystockphoto.com

Οταν μου πρότειναν οι Δημήτρης Μαλλάς και Φανούρης Δρακάκης να γράφω μια μόνιμη στήλη στο deasy.gr για τα startups, απάντησα αμέσως θετικά, σαν να ήμουν έτοιμος από καιρό. Παρακολουθώ στενά τα βήματα της υπο-κατασκευή startup σκηνής στην Ελλάδα. Ενημερώνομαι συνεχώς από το εξωτερικό, διαβάζω, πηγαίνω σε events, βοηθώ ομάδες στο διαθέσιμο χρόνο μου. Σήμερα έχουμε πληθώρα επιχειρηματικών ενώσεων, προέδρους, branded events, co-working spaces, curators, developers, growth accelerators, innovation officers, life και business coaches ...αλλά λίγα startups, έσοδα, φόρους, κέρδη για να κάνει πραγματικό ‘restart’ η χώρα (υπάρχουν ήδη commercialized offerings, αλλά είναι πολύ λίγα).

Γιατί όμως έχουμε λίγα -συγκριτικά με το potential - αφού η θεωρία είναι στο internet, γίνονται τόσα event και μαθαίνουμε από το εξωτερικό τι δούλεψε και τι όχι; Είμαστε στην αρχή; Δεν έχουν βγει στο προσκήνιο ταλέντα και Ιδέες που ίσως δειλιάζουν; Είναι αποτέλεσμα της ψυχολογικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα;

Η στήλη αυτη θα συνθέσει ιδέες και παραδείγματα που υπάρχουν στο εξωτερικό, ενώνοντας αγορές και οικοσυστήματα που φαντάζουν μελλοντικά. Θα δώσει ερεθίσματα σε φοιτητές, ανέργους, στελέχη της αγοράς ώστε να επιχειρήσουν μαζί ξανά. Θα παρουσιάσει συνεργασίες πέρα και έξω από την τεχνολογία. Θα μιλησει στους “μη-ειδικούς” ….πολιτικούς, δημοσιογράφους, δημάρχους, developers, ICT, φοιτητές, καλλιεργητές γης, εθελοντές, μηχανικούς, ειδικούς ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης. Γιατί ήδη στις αναπτυσσόμενες χώρες οι επιχειρηματικές συνεργασίες σπάνε τα σιλό αγορών που ξέραμε και ενώνουν ανθρώπους και όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Θα διαβάζετε απλά, εύληπτα πράγματα, χωρίς απαραίτητα να ταιριάζουν στις Ελληνικές ιδεοληψίες και ιδιαιτερότητες που μας κατέστρεψαν. Τώρα πια πρέπει να αλλάξουμε!

Τα startups δεν είναι μόνο τεχνολογία! Είναι ο τρόπος να ξαναζήσουμε σαν χώρα, να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε (με εργαλείο τη τεχνολογία). Τα startups της Ελλάδας θα είναι τα ηλεκτρονικά σεμιναριακά πανεπιστήμια, το social business σε κάθε γειτονιά, οι κοινωνικές υπηρεσίες ιδιωτών, οι νέες μορφές ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης, οι εξαγώγιμες φυτικές καλλιέργειες, οι συνεταιρισμοί παντού, οι αναπτυξιακές εταιρίες end-to-end, ο θεματικός τουρισμός, τα έξυπνα συστήματα υπηρεσιών και τόσα άλλα που δεν συζητά επίσημα η χώρα.

Και «γιατί να μπλεχτείς;» με ρώτησε ένας φίλος... ίσως αναρωτηθείτε και εσείς. Συγχωρέστε μου τις προσωπικές αναφορές, αλλά ας εξηγήσω γιατί θα «μπλεχτώ». Πρώτον, σαν μαθητής των καλύτερων στην αγορά έμαθα ότι: α) αν δεν μοιράζεσαι γνώση και έμπνευση, τότε οι γύρω σου δεν θα μείνουν απλά ένα σκαλοπάτι πιο κάτω αλλά θα τραβήξουν κι εσένα μαζί και β) σε στιγμές πανικού πρέπει να εμπνέoυμε τους ανθρώπους με αισιοδοξία, θετικό πνεύμα και πάθος (είμαι προσωπικά παθιασμένος και ιδεαλιστής έξω από κάθε σφαίρα φαντασίας και θέλω να γίνει η χώρα μου ένα σύγχρονο, εξαγωγικό, καινοτόμο μέρος - ξέρω πόσο δύσκολο είναι). Δεύτερον, νιώθω υποχρέωση να βοηθήσω κι ας μην ξέρω ποιός θα διαβάζει. Δεν θέλω να βγάλω λεφτά από mentoring και advising σε startups. Δεν έχω εταιρία συμβούλων, ούτε κάποιο έτοιμο fund και ούτε ετοιμάζω κάποιο event. Κάνω ότι μου λέει η συνείδησή μου. Τρίτον, θέλω να δείξω κι εγώ ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη λύση για την Ελλάδα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Η Ελλάδα θα ζει στο χείλος, αλλά πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να προσπαθήσουμε. Τέταρτον και σημαντικότερο, τα elevator pitch που έχω ακούσει (πιστέψτε με, είναι πολλά) με έκαναν να αντιληφθώ, ότι το πρόβλημά μας δεν είναι η έλλειψη επενδυτών, αλλά η έμφυτη δυσκολία να μετατρέψουμε το «να πω μια ιδέα;» σε βιώσιμη επιχείρηση (ευφάνταστη, βιώσιμη, ολοκληρωμένη, κερδοφόρα). Δεν το έχουμε μάθει...

Δέσμευση λοιπόν ότι η στήλη “Ideacast for GR startups”:

α) θα παρουσιάζει ιδέες και ερεθίσματα ασχέτως της Ελληνικής πραγματικότητας

β) θα αποδεικνύει ότι startups δεν είναι μόνο στο χώρο της τεχνολογίας

γ) θα παρουσιάζει παραδείγματα για να αποδομεί όσα μάθαμε μέχρι σήμερα και

δ) θα είναι για όλους και όχι για τους “ειδικούς”… και θα απευθύνει ρητορικά ερωτήματα.

Είναι ώρα για φαντασία, ερεθίσματα, πρακτικές λύσεις και δράση. Α! και να ξέρετε από τη λέξη “startups” προτιμώ περισσότερο τη φράση business making γιατί είναι χειρονακτική, δείχνει δημιουργία... Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία μας.

Τώρα εγώ ξεκινώ δουλειά και γράψιμο με ερεθίσματα και ιδέες για όλους. Εσάς σας παρακαλώ θερμά -συμφωνείτε ή διαφωνείτε- να τις διαδώσετε τις ιδέες αυτές και να γίνετε πρεσβευτές της αλλαγής που χρειαζόμαστε (στείλτε τα κείμενα ακόμη και σαν δικά σας). Ποιός ξέρει; Κάποιος φοιτητής κάπου εκεί έξω, μια παρέα, ένας εργαζόμενος μπορεί να ωφεληθούν στη σκέψη τους και μαζί να βοηθήσουμε όλοι να γίνουν κεντρικά θέματα οι ιδέες, η δημιουργικότητα, η φαντασία, η συνεργασία, οι αγορές και η Ελλάδα.

Η λέξη αγορά δεν εκφράζει μόνο λεφτά, αλλά κυρίως ανθρώπους, όνειρα, κινητικότητα, ανταλλαγές, συνεργασία. Αυτά με κινούν με πάθος εδώ και 25 χρόνια, σαν παιδί.

Εσείς τι λέτε;

Τάσος, stay tuned!

STARTUPS,ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ,ΕΛΛΑΔΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home