Οι ειδήσεις του Facebook

(λέμε τώρα)

Deasy @ 05.09.2014
Οι ειδήσεις του Facebook

Συγγνώμη που δεν έχουμε μουστάκια να κρύψουμε το χαιρέκακο γέλιο μας.

Πριν από κάτι μήνες το Facebook έκανε αυτό που σε πολλά διεθνή μέσα εμφανίστηκε περίπου ως ρηξικέλευθη και επαναστατική πράξη που θα αλλάξει το πρόσωπο της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας - το FB Newswire. Πιστό στη λογική των συνεργασιών (καλό πράγμα οι συνεργασίες) το Facebook ένωσε τις δυνάμεις του με το Storyful.

Πέρασε αρκετός καιρός για να είμαστε σε θέση να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, αλλά πρώτα θα σας πούμε τι έχουμε δει στη "ροή" των ενημερώσεών μας από το FB Newswire:

Καταιγίδες κάθε μεγέθους και έντασης: Η υπηρεσία αναδημοσιεύει βίντεο χρηστών και πολλοί είναι εκείνοι που καταγράφουν -τρομακτικές, πολλές φορές- στιγμές με ανεμοστρόβιλους, τυφώνες και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει η οργή του ουρανού. Πόσο όμως να συγκινηθεί ένας Ισπανός π.χ. από το πέρασμα ενός ανεμοστρόβιλου από τις μεσοδυτικές Πολιτείες;

Viral βίντεο για κάθε γούστο: Ενας τύπος που σφήνωσε σε ένα παιδικό καρεκλάκι, ένας άλλος που δείχνει στην έφηβη κόρη του πως να αλλάζει το κωλόχαρτο στην τουαλέτα. Καταλαβαίνετε. Ο,τι χαζομάρα μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου είναι σχεδόν σίγουρο πως θα αναδημοσιευθεί στο FB Newswire.

Σκηνές πολέμου: Στον πρόσφατο νέο γύρο πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας το FB Newswire αναδημοσίευσε βίντεο και από τις δύο πλευρές. Είδαμε εικόνες καταστροφής στη Γάζα, επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού (από βίντεο του ίδιου), σκηνές με πολίτες να πηγαίνουν στα καταφύγια στο Τελ Αβίβ.

Σχεδόν καμία σχέση με την επικαιρότητα και έχουμε πολύ πρόσφατο παράδειγμα: Μόλις προχθές και ενώ το twitter και το -υπόλοιπο- Facebook βοούσαν για τη νέα εκτέλεση Αμερικανού δημοσιογράφου από την ISIS το FB Newswire δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το θέμα και δημοσίευε -τι άλλο;- βίντεο από καταιγίδες.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Η καταγραφή της επικαιρότητας δεν είναι σειριακή διαδικασία, όσο και να θέλουν διάφορα ειδησεογραφικά (τρομάρα τους) blogs (τρομάρα τους ξανά) να μας πείσουν για το αντίθετο. Από το FB Newswire λείπει η αξιολόγηση, ακόμη περισσότερο λείπουν η ανάλυση και η εμβάθυνση. Ουσιαστικά το μόνο που κάνει η υπηρεσία είναι να "πυροβολεί" με βίντεο που δεν έχουν σχεδόν ποτέ σχέση με αυτά που είναι ουσιαστικά και ενδιαφέροντα.

Τι αξία μπορεί να έχει μια λήψη βίντεο σε πολύ "κλειστό" πλάνο όπου κάτοικος του Κάρντιφ κατέγραφε τα αστυνομικά οχήματα που περνούσαν μπροστά από το σπίτι του στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Το FB Newswire είναι μια αποτυχία και τελικά οι μόνοι που μπορούν να δηλώνουν ευχαριστημένοι από την υπηρεσία είναι εκείνοι που το βίντεό τους επιλέγεται προς αναπαραγωγή. Δεν είναι όλοι κατάλληλοι για όλα...

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ,FACEBOOK,FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home