Από κόσκινο Google, Apple

Από κόσκινο Google, Apple

Ότι τα smartphones παράλληλα με τη ραγδαία ανάπτυξή τους, έχουν αρχίσει να κινούν υποψίες για το πώς διαχειρίζονται τα δεδομένα των χρηστών, το έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη –εμείς και όλος ο ειδικός τύπος διεθνώς.

Ο αγώνας δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί οι δύο εταιρείες που διαχειρίζονται τα λειτουργικά της συντριπτικής πλειονότητας των έξυπνων κινητών (Google και Apple), φαίνεται ότι έχει επηρεάσει σε τόσο σημαντικό βαθμό τις διαδικασίες ελέγχου του συγκεκριμένου λογισμικού, που διαδικασίες απολύτως αναγκαίες για να μπορέσει να βγει ένα πρόγραμμα σε πλήρη χρήση (όπως, ο έλεγχος του τι συμβαίνει με τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη του) έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Πώς αλλιώς μπορούμε να ερμηνεύσουμε ότι χρειάζεται να φτάσουν αιτήσεις από γερουσιαστές των ΗΠΑ, εν προκειμένω του δημοκρατικού Τσαρλς Σούμερ από τη Νέα Υόρκη στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου της χώρας (Federal Trade Commission/FTC ) για να ξεκινήσει ένας σχετικός έλεγχος;

Η αφορμή για την επιστολή του Nεοϋορκέζου γερουσιαστή ήταν η αλλαγή των πολιτικών χρήσης που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα στις δύο εταιρείες, και μήλο της έριδος το αν και κατά πόσον τα λειτουργικά των τηλεφώνων μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες του χρήστη και στο αν και κατά πόσον μπορούν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες αυτές online. Η αίτηση του γερουσιαστή θα οδηγήσει, προφανώς, σε κάποια έρευνα τα πορίσματα της οποίας θα έχουμε την ευκαιρία να τα σχολιάσουμε στο εγγύς μέλλον.

Το ερώτημα όμως παραμένει: πώς είναι δυνατόν εταιρείες τέτοιου διαμετρήματος να μην ελέγχουν τα προϊόντα τους σε τόσο θεμελιώδη ζητήματα –η προστασία του ιδιωτικού απορρήτου δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, η ο δε ακτιβισμός γύρω από το θέμα αυτό έχει μια μακρά ιστορία στο Ίντερνετ. Και αναζητούμε την απάντηση στην αμέλεια που προέρχεται από τον άνευ λογικής ανταγωνισμό διότι η εναλλακτική απάντηση μας αρέσει ακόμα λιγότερο: ότι δηλαδή οι εταιρείες το κάνουν σκόπιμα προκειμένου να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες αυτές προς όφελός τους. Ελπίζουμε να μην αποδειχθούμε αφελείς...

ΑΤΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home