Θύελλα στο Twitter

Χαμός στο Σαββατόβραδο

Deasy @ 07.02.2016
Θύελλα στο Twitter
Πηγή φωτογραφίας: Wikipedia

Γιατί να θέλεις να γίνεις κάτι διαφορετικός από αυτό που είσαι, όταν μάλιστα είσαι καλός σε αυτό που είσαι; Μπερδεύτηκες ε; Πού να δεις πόσο μπερδεμένοι είναι στο Twitter που έχουν βάλει σκοπό της ζωής τους να μετατρέψουν την υπηρεσία σε αντιγραφή του Facebook.

Την Παρασκευή το βράδυ κυκλοφόρησε η είδηση ότι το Twitter ετοιμάζεται να λανσάρει μια “αλγοριθμική” λογική στην προβολή των μηνυμάτων, δηλαδη των tweets. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Βασικά, ότι οδεύει προς κατάργηση η εμφάνιση των μηνυμάτων σε χρονολογική σειρά, όπου το νεώτερο εμφανίζεται στην κορυφή της λίστας, γνωστής και ως timeline ή χρονοσειράς, αν θέλεις. Αυτός ο τρόπος εμφάνισης χαρακτηρίζει το Twitter από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του, πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και είναι εξαιρετικά βολικό από πολλές απόψεις. Μπορείς να δεις την εξέλιξη μιας ιστορίας όπως τη διηγούνται οι χρήστες σε ένα hashtag ή να παρακολουθήσεις τη σκέψη ενός χρήστη που, μην μπορώντας να εκφραστεί στα όρια των 140 χαρακτήρων, δημοσιεύει μια σειρά από tweets για να πει αυτό που θέλει.

Η αλγοριθμική προβολή ακολουθεί όπως προκύπτει από τα σχετικά δημοσιεύματα τη λογική του Facebook. Δεν έχει σημασία πότε έχει δημοσιευτεί κάτι αλλά αν εσύ έχεις πάρε-δώσε με τον χρήστη που δημοσίευσε το μήνυμα (έχει ιντεράξιον με την πάρτη του/της δηλαδή) και αν ο κόσμος “βαράει” likes και προσκυνήματα από κάτω. Αυτός είναι και ο λόγος που ως μέσο μετάδοσης ειδήσεων το Facebook έχει αποτύχει.

Η αντίδραση του κόσμου δεν ήταν θερμή. Το #RIPTwitter   δεν θέλει και πολλές εξηγήσεις ως hashtag, υπήρξε ουκ ολίγη γκρίνια στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τις προωθούμενες αλλαγές. H γκρίνια έφτασε ως τα κεντρικά, με τον Τζακ Ντόρσεϊ -το αφεντικό του μαγαζιού- να λέει πως “θέλω να πως σε όλους σας πως πάντα [σας] ακούμε. Ποτέ δεν σκοπεύαμε να επανασχεδιάσουμε τα timelines την ερχόμενη εβδομάδα”.

Πολύ παρηγορητικό, αλλά αυτό “την άλλη εβδομάδα” δεν σε κάνει να ξενοιάζεις και πολύ, αν βέβαια είσαι τακτικός χρήστης του Twitter. Οπότε ο Τζακ επανήλθε για να μας πει πως λατρεύει τον πραγματικό χρόνο στον οποίο εμφανίζονται τα μηνύματα:

 

Μετά την καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος; Πιθανόν, τα τελευταία δημοσιεύματα για το θέμα αναφέρουν πως το Twitter μελετά μεν την εισαγωγή ενός συστήματος προβολής μηνυμάτων με βάση κάποιον αλγόριθμό, όμως οι χρήστες θα μπορούν να απενεργοποιήσουν τη συγκεκριμένη λειτουργία ώστε να βλέπουν τα μηνύματα όπως και σήμερα, δηλαδή με χρονολογική σειρά.

 

TWITTER,TWITTER,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home