Toshiba Libretto W100

Techinsider @ 09.09.2010

Το Toshiba Libretto είναι το πρώτο laptop της αγοράς με δύο οθόνες αφής και σίγουρα όταν το πιάνεις στα χέρια σου, νιώθεις ότι προέρχεται από το μέλλον. Έχει 2 οθόνες 7 ιντσών, μία στο πάνω μέρος (εκεί όπου έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις οθόνες) κι άλλη μία στο κάτω τμήμα (εκεί όπου συνήθως υπάρχει το πληκτρολόγιο). Παίξαμε αρκετές μέρες μαζί του, το πήγαμε βόλτα σε επαγγελματικά ραντεβού, το δείξαμε σε φίλους, σε γυναίκες, σε παιδιά. Δεν ξέρω αν τελικά θα σε κερδίσει σαν εργαλείο δουλειάς, το σίγουρο είναι ότι κερδίζει αμέσως την πρώτη εντύπωση. Όποιος και να το είδε έκανε λόγο για ένα gadget με “G” κεφαλαίο.

 

Έχεις μεγάλη τσέπη; Μεγάλη καρδιά δεν μας κάνει...

Με διαστάσεις  202×123 χιλιοστά και πάχος 30.7 χιλιοστά, είναι αρκετά μικρότερο από laptop και αρκετά μεγαλύτερο από smartphone. Βέβαια και πάλι χρειάζεται η τσέπη σας να είναι αρκετά μεγάλη για να το χωρέσει, τόσο λόγω μεγέθους όσο και λόγω τιμής. Θα κοστίζει 1.250 ευρώ και μάλλον θα ψάξετε αρκετά για να το βρείτε αφού στην Ελλάδα θα κυκλοφορήσουν μόλις 150 τεμάχια. Όποιος πρόλαβε το W100 είδε... (μακριά τα χέρια σας από το δικό μας μοντέλο)

 

Οθόνες αρμονικά πλασμένες η μία για την άλλη

Οι δύο οθόνες συνδυάζουν αρμονικά τις υποχρεώσεις τους και αρέσκονται σε “παιχνίδια ρόλων” με στόχο την απόλυτη ηδονή του τυχερού ιδιοκτήτη. Όταν λοιπόν έχετε το Libretto να κάθεται σαν ένα κανονικό laptop, η επάνω οθόνη μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εφαρμογή τη στιγμή που η κάτω παίζει το ρόλο του πληκτρολογίου. Και τον παίζει καλά αυτό το ρόλο.

Μπορεί το W100 να μην έχει κανονικό πληκτρολόγιο αλλά το ψηφιακό που εμφανίζεται στην κάτω οθόνη έχει 7 διαφορετικές εναλλαγές για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο. Το αγαπημένο μας είναι αυτό που χωρίζει το πληκτρολόγιο στη μέση έτσι ώστε να είναι εύκολη η πληκτρολόγηση όταν έχεις γραπωμένο το Libretto από το κάτω μέρος (“γοφούς” λέγεται αυτό το σημείο στα laptop;). Όποιο πληκτρολόγιο και να επιλέξεις πάντως είναι εξαιρετικά βολικό στη γραφή ενώ η ελαφριά δόνηση βελτιώνει την αίσθηση της γραφής με το αποτέλεσμα να είναι πολύ ικανοποιητικό. Βέβαια μην έχεις αυταπάτες, την άνεση που προσφέρει ένα συμβατικό πληκτρολόγιο δεν θα τη βρεις σε καμία φορητή συσκευή, αλλά με λίγη εξάσκηση σε λίγο καιρό θα γράφεις πιο γρήγορα κι από τη γραμματέα του Χρυσοχοίδη στο μικροσκοπικό W100.  

Πληκτρολόγιο έχει και η επάνω οθόνη, το δικό της, πιο μικρό σε μέγεθος που είναι ιδανικό για να γράψεις κάτι στα γρήγορα όταν έχεις κλειστό το πληκτρολόγιο της κάτω οθόνης. Η κάτω οθόνη έχει και άλλες λειτουργίες, για παράδειγμα μπορείς να ανοίξεις τα TosReel Time και Toshiba Board, τα ειδικά προγραμματάκια που σου επιτρέπουν να οργανώσεις τη ζωή σου και προσφέρει απλόχερα η Toshiba. Μπορείς να κάνεις δεκάδες συνδυασμούς για να βρεις αυτόν που σε βολεύει. Πάντως το ανοιχτό email στην κάτω οθόνη και ο browser στην επάνω είναι μια καλή πρόταση για να δουλεύεις γρηγορότερα. Κάπως έτσι δουλεύει κι ο Bill Gates...

 

Είσαι τέτοιος τύπος λοιπόν;

Mπορείς να οργανώσεις τη ζωή σου με οποιονδήποτε τρόπο είχες μάθει τόσο καιρό στο laptop σου αφού με τα Windows 7 Home Premium έχεις όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι. Το W100, τα αντέχει σχεδόν όλα, χάρη στον επεξεργαστή Intel Pentium U5400 και τη μνήμη RAM 2 GB DDR3. Εντάξει δεν είναι και ολοκληρωμένο laptop αλλά σίγουρα το W100 δεν θα το πάρεις για να αντικαταστήσεις το laptop ή το desktop σου, θα το πάρεις γιατί λατρεύεις τις όμορφες γυναίκες, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα προχωρημένα gadget. Τέτοιος τύπος είσαι, γούστο σου και καπέλο σου.

 

Τα'χει όλα ο μπαξές

Όπως κάθε gadget που σέβεται τον εαυτό του, έχει WLAN, Bluetooth 2.1, μία θύρα USB 2.0, microSD για να έχεις όση μνήμη θες και φυσικά κάμερα 1MP για να μπορείς να κάνεις video κλήσεις απ'όπου κι αν είσαι. Αυτό που δεν έχει είναι πολύ ισχυρή μπαταρία καθώς κρατάει μόλις 3 ώρες. Βλέπετε οι 2 οθόνες καίνε αρκετά και παρά τον συγκρατημένο επεξεργαστή οι επιδόσεις στην μπαταρία είναι περιορισμένες. Πάντως μην ανησυχείτε, όπου κι αν πάτε να ζητήσετε μια πρίζα για να φορτίσετε το W100, αποκλείεται να σας πουν όχι, είναι τόσο σέξι που όλοι θα θέλουν να το φιλοξενήσουν έστω και λίγο προσφέροντας απλόχερα λίγο ρεύμα.

 

Windows 7 “πιασάρικα”

Στο W100 τα Windows 7 είναι διαφορετικά από αυτά που είχαμε συνηθίσει γιατί όλα γίνονται με την αφή. Ευτυχώς (γιατί συνήθως τα χάνουμε) ή δυστυχώς (άμα έχεις χοντροδάχτυλα την έκατσες) δεν έχει πενάκι οπότε όλη η δουλειά γίνεται με τα δαχτυλάκια. Προγράμματα ανοίγουν, προγράμματα κλείνουν, δεν είναι πάντα ο πιο γρήγορος τρόπος να δουλέψεις (ειδικά αν δεν έχεις συνηθίσει) αλλά είναι σίγουρα ο πιο θεαματικός. Και ο λιγότερο βαρετός. Η Toshiba έχει εντάξει στο W100 μερικά βοηθητικά μενού. Έτσι όταν θες να κλείσεις ένα πρόγραμμα και πατήσεις με το δάχτυλο την ελαχιστοποίηση, ανοίγει ένα μεγάλο μενού με διάφορες επιλογές για να έχεις καλύτερο έλεγχο της συσκευής. Κατά τα άλλα τα Windows λειτουργούν όπως τα γνωρίζαμε, πάρε ένα παράθυρο και σύρτο μέσα στην πάνω ή την κάτω οθόνη ή κάντο πάσα από την επάνω στην κάτω οθόνη. Βέβαια γι'αυτό υπάρχει και ειδικό κουμπί που περνάει ένα πρόγραμμα από την πάνω οθόνη στην κάτω και τούμπαλιν.

 

Τελικά τι;

Το W100 είναι ελαφρύ (819g) και σχετικά μικρό αν και θα μπορούσε να είναι λίγο πιο λεπτό. Επίσης θα μπορούσε να μην θερμαίνεται τόσο στο πάνω τμήμα του (εκεί είναι ο επεξεργαστής και η οθόνη) και να έχει μπαταρία που διαρκεί περισσότερο αλλά δεν πρέπει να κοροϊδευόμαστε, το Toshiba Libretto έχει κάνει ήδη πολλά βήματα μέσα στο μέλλον καταργώντας το πληκτρολόγιο και εγκαινιάζοντας έναν νέο τρόπο για να εργαζόμαστε. Ξεχάστε τα laptop, ξεχάστε τα smartphones, ξεχάστε, τα netbooks, ξεχάστε τα tablets, το W100 δεν μοιάζει σε τίποτα και σε κανέναν, είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν ξέρω αν θα σας βολέψει στην καθημερινότητά σας, αν θα σας αρέσει να το κρατάτε στο γραφείο, στα ραντεβού, στο κρεββάτι, αυτό εσείς θα το κρίνετε όταν περάσετε αρκετές ώρες μαζί του. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι αποτελεί μια συσκευή από το μέλλον, μια νέα πρόταση για μια νέα κατηγορία συσκευών και σίγουρα είμαστε ακόμα πολύ νωρίς για να μπορέσουμε να κρίνουμε αν θα γίνει η επόμενη μεγάλη μόδα ή αν θα ξεχαστεί στα ντουλάπια 150 ατόμων που κάποτε επέλεξαν να επενδύσουν στο πιο χαριτωμένο Libretto. Μέχρι τότε το Relationship Status στο Gadgetbook του techinsider θα λέει:

Married (εμείς οι δύο δεν θα χωρίσουμε ποτέ, σε λατρεύω)

TOSHIBA LIBRETTO,LAPTOP,ΟΘΟΝΗ ΑΦΗΣ,WINDOWS 7,TOSHIBA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home