Το Τοπ 10 της δεκαετίας των 2010s

Deasy @ 27.12.2019
Το Τοπ 10 της δεκαετίας των 2010s

Μια συναρπαστική δεκαετία. Από το 2010 μέχρι και σήμερα ο κλάδος της τεχνολογίας μας έδωσε αμέτρητες συναρπαστικές στιγμές, γεγονότα, προϊόντα και υπηρεσίες. Ναι, ένα Τοπ 10 όλων των παραπάνω ίσως να φαντάζει λίγο για δέκα χρόνια στη διάρκεια των οποίων η τεχνολογία έτρεξε με ταχύτατους ρυθμούς, επηρεάζοντας όχι μόνο τον πυρήνα της αλλά όλες τις βιομηχανίες και πρωτίστους εμάς τους καταναλωτές.

Στο Τοπ 10 που θα δείτε παρακάτω σημειώνουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις που σημάδεψαν αυτά τα δέκα χρόνια. Μία για κάθε χρόνο, ταξινομώντας τες μόνο ανά χρονολογική σειρά. Δεν περιοριστήκαμε μόνο σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και σε γεγονότα που άφησαν (και συνεχίζουν να αφήνουν) το αποτύπωμά τους.

 

2010 4G

Το πέρασμα στη δεκαετία των 10s σηματοδοτείται και από το πέρασμα στην τέταρτη γενιά της κινητής τηλεφωνίας, με το 2010 να είναι η χρονιά στην οποία βλέπουμε τα πρώτα εμπορικά δίκτυα με την Ελλάδα να ακολουθεί δύο χρόνια αργότερα.  

Ποτέ άλλοτε στην προηγούμενη ιστορία της κινητής τηλεφωνίας η μετάβαση από τη μία γενιά στην άλλη δεν άλλαξε τόσο δραστικά τη συμπεριφορά των χρηστών. Οι πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες και η αισθητά μικρότερη καθυστέρηση (latency) στο κατέβασμα δεδομένων που προσέφεραν τα δίκτυα σε συνδυασμό με τα συμβατά smartphones έστρωσαν το δρόμο για να αναπτυχθούν (και πολλές από αυτές να γιγαντωθούν) όλες οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σήμερα.

YouTube, Facebook, Google Maps, Instagram, Spotify, Uber, Netflix δεν θα ήταν ποτέ ίδια, αφού η ανάπτυξή τους στηρίχτηκε πολύ στην χρήση από το κινητό τηλέφωνο και στην απαραίτητη προϋπόθεση των υψηλών ταχυτήτων για να λαμβάνει ο χρήστης μια εξαιρετική εμπειρία και να τις έχει μονίμως διαθέσιμες στην οθόνη του.

Ταυτόχρονα, με την υιοθέτηση του 4G για πρώτη φορά ΗΠΑ και Ευρώπη ακολουθούν κοινά στάνταρ στην τεχνολογία της κινητής, σταματώντας μία για πάντα το πρόβλημα συμβατότητας συσκευών στα ταξίδια από και προς την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

 

2011 Ο θάνατος του Steve Jobs

Χαρισματικός, πρωτοπόρος, οραματιστής, εμβληματική προσωπικότητα, ο Steve Jobs ταυτίστηκε απόλυτα με την εταιρεία που ίδρυσε στα μέσα της δεκαετίας του 70, παρά το γεγονός επίσης ότι εκδιώχθηκε από αυτήν για περίπου 10 χρόνια.

Δέκα χρόνια στα οποία κατάφερε επίσης να αποδείξει το επιχειρηματικό και δημιουργικό του δαιμόνιο, πρώτα με τη Next και εν συνεχεία με την Pixar. Το 1996, η επιστροφή του στην Apple αποτελεί και μια δικαίωση για τον ίδιο, παρά το γεγονός ότι αναλαμβάνει το «παιδί» του στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της. Πιο δυνατός από ποτέ, πιο ισχυρός επίσης από ποτέ, θα οδηγήσει την αμερικανική εταιρεία με νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ανατρέπουν ολόκληρους κλάδους, μέσα και έξω από τα στενά όρια της τεχνολογίας. Η Apple παύει να είναι αποκλειστικά μια εταιρεία υπολογιστών. Το iPod και μετέπειτα το ITunes δημιουργούν νέα δεδομένα τόσο στην ακρόαση όσο και στη διανομή της μουσικής, ενώ το iPhone ανατρέπει ολόκληρο τον κλάδο της κινητής και αποτελεί αδιαμφισβήτητα το διαμάντι στη διαδρομή του Steve Jobs.

 Για την Apple η απώλεια του Steve Jobs έμοιαζε αδιανόητη, για τον κλάδο της τεχνολογίας η είδηση του θανάτου ήταν κατακλυσμική, με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της να εκφράζουν την θλίψη τους στο άκουσμα της είδησης, ενώ δεν είναι λίγοι που τον μνημονεύουν ακόμα και σήμερα.

Η σκιά του στην Apple παραμένει ισχυρή μέχρι και σήμερα (πιθανότατα να συνεχίσει και στο μέλλον), αδικώντας σε ένα βαθμό και τον άνθρωπο που έχρισε ο ίδιος ως διάδοχό του, κάτω από τη διοίκηση του οποίου η Apple έφθασε σε αδιανόητα επίπεδα ως μέγεθος εταιρείας.  

 

2012 Βάλε το αυτοκίνητο στην πρίζα

Δεν περίμενες το 2012 να δεις κάτι που να μοιάζει με πρίζα στον δρόμο εκτός ίσως αν μιλάμε για αποθήκες και για σημεία φόρτισης των κλαρκ. Μέχρι που ξαναεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο Elon Musk με την Tesla και προκάλεσε στην αυτοκινητοβιομηχανία μία ταραχή παρόμοια με εκείνη που είχε προκαλέσει λίγα χρόνια νωρίτερα η Apple με το πρώτο iPhone. Το Tesla Model S δεν ήταν απλώς ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, αλλά ένα ωραίο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο με σαφή σπορ χαρακτήρα και (μπόνους!) την αυτόνομη οδήγηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ηλεκτρικά οχήματα μπορούσε κανείς να δει κατά βάση σε αποθήκες (τα κλαρκ που λέγαμε) και σε γήπεδα γκολφ αλλά η Tesla και ο Musk έβγαλαν την υπόθεση στους δρόμους και ανάγκασαν τα μεγάλα ονόματα των τεσσάρων τροχών να τρέξουν εσπευσμένα στο σχεδιαστήριο. Οκτώ χρόνια μετά, η ηλεκτροκίνηση έχει μετατραπεί από ένα καταχωνιασμένο σχέδιο στα άδυτα των εταιρειών στο βασικό αντικείμενο επί του οποίου εργάζονται τα βαριά ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης ακριβώς οκτώ χρόνια μετά έχουμε ένα Tesla να κόβει βόλτες στο Διάστημα. Υποθέτουμε πως αυτό δεν είναι μια ενέργεια που θα δούμε να επαναλαμβάνουν οι άλλοι κατασκευαστές, μέχρι, τουλάχιστον, να φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για ΙΧ αυτοκίνητα στον Άρη.

 

2013 House of Cards

Από την 1η Φεβρουαρίου του 2013 οι streaming υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου δεν θα είναι ποτέ ίδιες. Το ίδιο και οι τηλεοπτικές παραγωγές που δημιουργούν αυτές οι υπηρεσίες.

Το House of Cards αποτελεί την πρώτη υπερπαραγωγή τηλεοπτικής σειράς που διανέμεται μέσω Internet, διαθέτοντας ένα εντυπωσιακό καστ στο οποίο ξεχωρίζουν ο Κέβιν Σπέισι αλλά και ο παραγωγός Ντέιβιντ Φίντσερ (γνωστός ως σκηνοθέτης κυρίως από το Seven και το The Fight Club).

Δεν είναι όμως μόνο η υπερπαραγωγή και το τεράστιο budget για τηλεοπτική σειρά που κάνουν τη διαφορά. Είναι (κυρίως) και ο τρόπος διανομής, αφού το Netflix προσφέρει στο κοινό ολόκληρο τον πρώτο κύκλο της σειράς σε μια ημέρα, εισάγοντας την έννοια του binge watching, δηλαδή της μονομιάς κατανάλωσης. 

Στοιχεία που οδηγούν από τότε αρκετούς από τους κριτικούς να μιλούν για τον θάνατο της broadcast τηλεόρασης και το νέο βασιλιά που δεν είναι άλλος από το streaming περιεχόμενο. Προβλέψεις που η ιστορία, όπως γράφτηκε τα επόμενα χρόνια, τους δικαίωσε. Άλλωστε για κάποιους αυτή η δεκαετία που ολοκληρώνεται θα μπορούσε να ονομάζεται και ως η δεκαετία του Netflix.

 

2014 Η φωνητική βοηθός Amazon Alexa

H βασίλισσα των φωνητικών βοηθών. Η Amazon το 2014 προχωράει στην παρουσίαση της φωνητικής βοηθού Alexa, που έρχεται μέσα από την οικογένεια συσκευών Echo και καταφέρνει τελικά να πείσει το κοινό ότι είναι cool να μιλάς σε μια συσκευή και αυτή να σου απαντάει, να σου δίνει πληροφορίες, να παίζει μουσική, να διαχειρίζεται άλλες έξυπνες συσκευές στο σπίτι κ.α.

To κοινό ανταποκρίνεται και η Amazon ως πρώτη στο συγκεκριμένο πεδίο στρώνει το δρόμο σε άλλα μεγάλα ονόματα της αγοράς τεχνολογίας, όμως κανένα από αυτά δεν γνωρίζει την επιτυχία (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) της οικογένειας των Echo συσκευών, οι πωλήσεις των οποίων μέχρι σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια σε τεμάχια.

Βέβαια, μαζί με τις πωλήσεις έρχονται και οι ανησυχίες για τον όγκο των προσωπικών δεδομένων που μαζεύουν αυτές οι συσκευές και τελικά πως αυτά τα διαχειρίζονται οι εταιρείες.  

 

2015 Ονειρεύονται ηλεκτρικά πρόβατα τα ρομπότ;

Μπορεί να είμαστε σχετικά μακριά από τα ανδροειδή του εμβληματικού Blade Runner και των μυθιστορημάτων των μεγάλων της επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτό που λέμε τεχνητή νοημοσύνη άρχισε από τα μέσα της δεκαετίας να μπαίνει όλο και περισσότερο στη δημόσια συζήτηση. Οι πιο συγκρατημένοι θα πουν πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα προχωρημένα στάδια του machine learning, δηλαδή της διαδικασίας που οι μηχανές κάνουν ό,τι και εμείς αλλά πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη βεβαιότητα. Βεβαίως τα ρομπότ της Boston Dynamics μπορεί να σου προκαλέσουν δεύτερες σκέψεις αλλά το 2015 γενννήθηκε κάτι που έναν χρόνο μετά θα έδειχνε τι μπορεί να “σκεφτεί” μία μηχανή. Οι σχεδιαστές της Google ετοίμαζαν τη μηχανή DeepMind, προφανώς σκεφτόμενοι τον υπερ-υπολογιστή DeepBlue της ΙΒΜ που το 1997 είχε νικήσει τον Γκάρι Κασπάροφ. Σκοπός της μονάδας της Google ήταν να ανταγωνιστεί τον Κινέζο πρωταθλητή στο αρχαίο παιχνίδι Go και αυτό έγινε πραγματικότητα το 2016. Όμως οι βάσεις είχαν τεθεί το 2015, ενώ έναν ακριβώς χρόνο πριν, το 2014 ένα software κατάφερε να περάσει το Τεστ Τιούρινγκ, δηλαδή να κάνει τον συνομιλητή του να νομίσει πως είχε να κάνει με άνθρωπο.

 

2016 Τα τρολ εκλέγουν κυβέρνηση

Αυτή η επιχείρηση δεν διεξήχθη με ένστολους και βαρύ οπλισμό, αλλά με ως επί το πλείστον νέους που “οχυρωμένοι” πίσω από τους υπολογιστές τους στην Αγία Πετρούπολη αλλά και σε ένα προάστιο των Σκοπίων στη Βόρεια Μακεδονία, κατάφεραν να κάνουν το αδιανόητο - να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ επικρατώντας της αντιπάλου του Χίλαρι Κλίντον και εν μετά από μία προεκλογική περίοδο από την οποία προέκυψε ένα συνώνυμο της προπαγάνδας - ο όρος fake news. Η μέσω διαδικτύου και κυρίως μέσω κοινωνικών δικτύων άσκηση επιρροής στο εκλογικό σώμα ήταν μια σαφής επίδειξη του τι μπορεί να συμβεί μέσα από τις σύγχρονες ψηφιακές πλατφόρμες. Έντρομες οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις διαπίστωσαν πως το διαδίκτυο δεν ήταν απλώς ένα μέσο ταχύτερης διανομής ειδήσεων ή των θέσεων τους αλλά μία πλατφόρμα που με τον κατάλληλο χειρισμό και την άσκηση τεχνικών που ήταν γνωστές από τον παλιό, offline, κόσμο μπορεί να κάνει… θαύματα. Το αν από τα θαύματα θα προκύψουν τέρατα ή όχι είναι βέβαια μια άλλη υπόθεση, η ουσία είναι πως μετά την εκλογή Τραμπ φαίνεται πως υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που έμμισθα τρολ οργάνωσαν με επιτυχία επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.

 

2017 Η αποκρατικοποίηση του διαστήματος

 

Η αποκρατικοποίηση του διαστήματος είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, όταν η NASA αποφάσισε να μοιράσει τα πρώτα συμβόλαια προς ιδιωτικές εταιρείες για διαστημικές αποστολές. Οι SpaceX και Orbital Sciences Corporation είναι αυτές που τα κερδίζουν.

Από τότε και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας που διανύουμε οι επιτυχίες και τα κατορθώματα της SpaceX είναι πάρα πολλά, όμως ίσως το πιο σημαντικό από αυτά που σηματοδοτούν τη νέα εποχή συμβαίνει στις 30 Μαρτίου 2017. Τότε, για πρώτη φορά η αμερικανική εταιρεία καταφέρνει να ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη εμπορική αποστολή του Falcon 9. Η επιτυχία του εγχειρήματος δεν έγκειται στο ότι το φορτίο έφθασε στο διάστημα (για την ιστορία ήταν ένας δορυφόρος της εταιρείας SES) αλλά στο γεγονός ότι τα boosters του Falcon 9 επέστρεψαν στη γη, προσγειώθηκαν σε πλατφόρμες και μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενες αποστολές. Ένα επίτευγμα που αποτελούσε ένα βήμα μπροστά για διαστημικές αποστολές που δεν θα κόστιζαν ποτέ ξανά τόσο ακριβά όσο στο παρελθόν.  

 

2018 Οι εταιρείες του ενός τρισ.

Υπάρχουν κάποιες βασικές σταθερές σε αυτή τη ζωή (για την άλλη, δεν γνωρίζουμε) και μία από αυτές συνοψίζεται στο “μηδένα προ του τέλους μάκαριζε” και στο πιο σύγχρονο “τίποτα δεν έχει τελειώσει αν δεν έχει τελειώσει”. Βλέποντας λοιπόν την Apple στα τέλη του 20ου αιώνα πολλοί έσπευσαν να της γράψουν νεκρολογίες και να την αποχαιρετίσουν αλλά η εταιρεία ανέκαμψε και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα άφησε βαθύ αποτύπωμα με το iPod και, αργότερα, τα iPhone. Βεβαίως η εταιρεία παρέμεινε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, στην οποία βέβαια δεν ήταν μόνη της, αλλά το 2018 ήρθε η στιγμή να φτάσει εκεί που κανείς άλλος δεν είχε φτάσει πριν από αυτή - την κατάκτηση της κεφαλαιοποίησης του 1 τρισ. δολαρίων. Στην καρδιά του καλοκαιριού, την 1η Αυγούστου του 2018 η μετοχή της εταιρείας έφτασε στα 207,39 δολάρια με τη συνολική χρηματιστηριακή αξία της Appla να εκτοξεύεται στο 1,002 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Έναν χρόνο μετά, το όριο θα ξεπερνούσε και η Microsoft αλλά αυτές οι επιδόσεις δεν θα σήμαιναν τελικά τίποτε, καθώς έναν μήνα πριν την εκπνοή του 2019 η σαουδαραβική εταιρεία πετρελαίου Aramco πέρασε τα 2 τρισ. Βεβαίως όλα αυτά συνιστούν μια θεωρητική αποτύπωση των μεγεθών, διότι μιλάμε για μετοχές. Αλλά δεν παύουν να είναι αξιομνημόνευτες επιδόσεις, στο μεταξύ τα βαριά σύννεφα του εμπορικού πολέμου έφερναν βροχή και λίγοι περίμεναν την εξέλιξη που περίμενε στη γωνία.

 

2019 O εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με Huawei

Εκεί που όλοι θεωρούσαν πως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα αφορούσε αγαθά όπως τα τρόφιμα για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο την υψηλή τεχνολογία και, μάλιστα, τον πιο γνωστό πρέσβη της Κίνας στον συγκεκριμένο τομέα - την Huawei. Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να βάλει την εταιρεία στη μαύρη λίστα και ουσιαστικά να περιορίσει την πρόσβαση της σε αμερικανική τεχνολογία δείχνει πώς η σύγχρονη πολιτική μπλέκει με την τεχνολογία και πως οι γεωπολιτικές ισορροπίες μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις ενός καταναλωτή στην άλλη άκρη του κόσμου. Κακά τα ψέματα, οι τεχνολογίες των smartphones είναι εντυπωσιακές αλλά χωρίς software δεν είναι παρά ακριβά πρες παπιέ (ή τούβλα). Επίσης κακά τα ψέματα, ο κόσμος του λογισμικού για smartphones έχει δύο κατοίκους, την Apple και την Google και το “απαγορευτικό” του Λευκού Οίκου σημαίνει πως η Huawei δυσκολεύεται να αποκτήσει πρόσβαση στον κόσμο των εφαρμογών της δεύτερης (προφανώς για την πρώτη δεν υπάρχει καμία σκέψη). Η κινεζική εταιρεία ετοιμάζει την αντεπίθεση της, ρίχνοντας το βάρος στην ανάπτυξη του δικού της οικοσυστήματος, μια κίνηση υψηλού ρίσκου και κόστους, όμως απαραίτητη για την αυτοσυντήρηση της εταιρείας στις χώρες εκτός Κίνας ή, ενδεχομένως, εκτός Ασίας. Οι κινήσεις του Τραμπ δείχνουν επίσης πως η πολιτική εξακολουθεί να έχει το πάνω χέρι στη λήψη αποφάσεων και πως οι εταιρείες, όσο ισχυρές και αν είναι, δύσκολα ξεφεύγουν από τον πολιτικό έλεγχο. Απ’ όπου και αν αυτός μπορεί να προέρχεται.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home