Σπίτι στο φεγγάρι και νερό από τον Άρη

Σπίτι στο φεγγάρι και νερό από τον Άρη
Φωτογραφία: ESA

Αναζητώντας κάτι που θα ταξίδευε λίγο το μυαλό μας μακριά από την τραγωδία της ανατολικής Αττικής πέσαμε σε δύο ωραίες διαστημικές ειδήσεις που θα μπορούσε ίσως να συνδυάσει κανείς.

Η πρώτη αναφέρει πως νερό σε υγρή μορφή εντοπίστηκε στον νότιο πόλο του Άρη (προφανώς όχι της ομάδας, του πλανήτη) σε μια περιοχή κάτω από το έδαφος. Για την ακρίβεια το νερό βρίσκεται σε βάθος περίπου 1.500 μέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη και η λίμνη που σχηματίζει έχει πλάτος γύρω στα 20 χιλιόμετρα. Το εύρημα σημαίνει πως πρώτον ο πλανήτης είχε κάποτε νερό στην επιφάνειά του και, δεύτερον, κάποια ποσότητα από το πολύτιμο υγρό εξακολουθεί να βρίσκεται στον Άρη αρκεί να ξέρεις πού και πώς να κοιτάξεις.

Η δεύτερη είδηση παραλίγο να συμπέσει με την 49η επέτειο από τότε που ο άνθρωπος έφτασε πιο μακριά από ποτέ, πατώντας το πόδι του στη Σελήνη. Σήμερα γνωρίζουμε με απόλυτη βεβαιότητα πως ο δορυφόρος της Γης δεν μπορεί να υποστηρίξει ζωή, όμως δύο επιστήμονες από το Βερολίνο και το Λονδίνο υποστηρίζουν πως το φεγγάρι δεν είναι τόσο ξερό όσο νομίζουμε και, το σημαντικότερο, πως στο παρελθόν ίσως να ήταν κατοικήσιμο.

Οι Ντερκ Σουλτσε-Μακούν και Ιαν Κρόφορντ διευκρινίζουν πως δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί αν η ζωή αναπτύχθηκε εξ αρχής στη Σελήνη ή μεταφέρθηκε από αλλού. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποια εξελιγμένη μορφή αλλά και πάλι δεν υπάρχει κανόνας στο Σύμπαν που λέει πως ένας πλανήτης ή δορυφόρος πρέπει να κατοικείται από όντα με συγκεκριμένο επίπεδο ευφυίας προκειμένου να χαρακτηριστεί κατοικημένος.

Θα μπορούσαμε, κάποτε, να στήσουμε ένα σπίτι στη Σελήνη οπωσδήποτε με αντικείμενα που θα ήταν σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο που θα αντιμετώπιζαν τη βαρύτητα; Ισως αν μπορούσαμε να ανακατασκευάσουμε την ατμόσφαιρα της Σελήνης, εννοώντας βέβαια μια ατμόσφαιρα παρόμοια με της Γης. Το ενδιαφέρον είναι πως σύντομα οι άνθρωποι θα ξαναπατήσουν στη Σελήνη, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ έχει επιλέξει τον δορυφόρο της Γης ως τον επόμενο προορισμό, αναβάλοντας επ’ αόριστον τα σχέδια για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη. Αυτό βεβαίως δεν είναι το μόνο απογοητευτικό που μας έχει “κεράσει” η παρούσα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,NASA,ESA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home