Δορυφορικό Internet από άκρο σε άκρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Φιλόδοξο πρόγραμμα παροχής δορυφορικής ευρυζωνικής επικοινωνίας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ

Deasy @ 17.10.2013
Δορυφορικό Internet από άκρο σε άκρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πλεονέκτημα της ευρυζωνικής επικοινωνίας μέσω δορυφόρου είναι ότι μπορεί να προσφέρει πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων στο Internet σε περιοχές όπου είτε το σταθερό δίκτυο είτε το δίκτυο κινητής είναι πολύ δύσκολο να φθάσει είτε να προσφέρει τις επιθυμητές ταχύτητες. Επομένως, το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε πλέον η παροχή ευρυζωνικής επικοινωνίας μέσω δορυφόρου στο σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα σημαντικό ορόσημο όσον αφορά την εξάλειψη του Ψηφιακού Χάσματος. 

Eιδικότερα, όπως έγινε γνωστό, μόλις άρχισε η διάθεση δορυφορικών υπηρεσιών και στα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία) οι οποίες ήταν και οι τελευταίες χώρες που προστίθενται στο δίκτυο παρόχων δορυφορικής επικοινωνίας.

Χάρη στην ευρυζωνική επικοινωνία μέσω δορυφόρου, η οποία προσφέρει ταχύτητα λήψης (download) και εκπομπής (upload) μέχρι 20Mbps και 6Mbps αντίστοιχα, οι πολίτες της ΕΕ από όλα τα κράτη-μέλη, οι οποίοι μέχρι σήμερα βίωναν τις αρνητικές επιπτώσεις του Ψηφιακού Χάσματος, έχουν πλέον τη δυνατότητα να συνδεθούν με τον υπόλοιπο κόσμο, να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες και βίντεο υψηλής ποιότητας, αλλά και να σπουδάσουν ή να προωθήσουν καλύτερα τις εμπορικές τους συναλλαγές.

Η εξέλιξη αυτή είναι σύμφωνη και με τους στόχους της «Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη» (Digital Agenda for Europe - DAE), μιας πρωτοβουλίας υψηλής προτεραιότητας για την Ευρώπη του 2020, οι υπηρεσίες ευρυζωνικού Internet θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2013 να είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαιρετίστηκε από την αρμόδια Επίτροπο Nellie Kroes.   

Οι δηλώσεις της Επιτρόπου Kroes έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την ευκαιρία της παρουσίασης του www.broadbandforall.eu, ενός ιστότοπου που δημιουργήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Παρόχων Δορυφορικής Επικοινωνίας (European Satellite Operators Association – ESOA), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ σε δορυφορικές υπηρεσίες ευρυζωνικής επικοινωνίας. Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με τίτλο “Broadband for all - Towards 100% coverage”, την οποία παρουσίασε ο  ευρωβουλευτής κ. Lambert Van Nistelrooij, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν πώς οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν ένα μη εμπορικό, online εργαλείο προκειμένου να βρουν πρακτικές πληροφορίες σχετικά με παρόχους δορυφορικής επικοινωνίας στην περιοχή τους, οι οποίοι είναι σε θέση να τους εξασφαλίσουν ευρυζωνική σύνδεση άμεσα, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δορυφορική τεχνολογία έχει ήδη αναγνωριστεί και έχει ενσωματωθεί σε εθνικά σχέδια παροχής ευρυζωνικής πρόσβασης σε διάφορες χώρες και περιφέρειες, όπως η Ιρλανδία, η Ουαλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Η νεώτερη γενιά δορυφόρων έχει, επίσης, ζωτική σημασία για τις επικοινωνιακές ανάγκες υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της δορυφορικής τεχνολογίας  αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή της Εμίλια Ρομάνα, το 2012, προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι ομάδες πολιτικής προστασίας που βρίσκονταν στην πληγείσα περιοχή να αποκτήσουν σύνδεση με το διαδίκτυο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home