Δύο μεγάλες επιτυχίες για την SpaceX και την Boeing

Deasy @ 06.06.2024
Δύο μεγάλες επιτυχίες για την SpaceX και την Boeing

Με σταθερά βήματα δρομολογείται η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και το επόμενο τολμηρό βήμα, εκείνο της αποστολής ανθρώπων στον Άρη.

Την Πέμπτη η SpaceX είχε κάθε λόγο να δέχεται συγχαρητήρια για την επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Starship και την εξίσου επιτυχημένη επιστροφή του στη Γη μετά από μισή βόλτα γύρω από τον πλανήτη μας.

Ο πύραυλος, που θα αποτελέσει το βασικό όχημα της αποστολής Artemis για την επιστροφή του ανθρώπυ στη Σελήνη έπειτα από 50 χρόνια απουσίας, είναι ο μεγαλύτερος που έχει εκτοξευθεί ποτέ. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε ομαλά αλλά κάποιες καρδιές θα χτύπησαν πολύ δυνατά όταν σε υψόμετρο 48.000 μέτρων, ο Starship έχασε ένα από τα πτερύγια που σταθεροποιούν την πορεία του.

Ωστόσο, ο πύραυλος διατήρησε την προκαθορισμένη τροχιά του, έκανε μια μικρή βόλτα έξω από τη Γη, επέστρεψε στην ατμόσφαιρα και μετά από μία πορεία κατά την οποία έχασε μερικά θερμομονωτικά πλακίδια, προσνηώθηκε σε μία πλατφόρμα στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Elon Musk είχε, φυσικά, κάθε λόγο να πανηγυρίζει.

Θρίλερ με αίσιο τέλος για την Boeing

Έναν λόγο να πανηγυρίζουν είχαν (επιτέλους) στην Boeing, τον έτερο ιδιώτη με τον οποίο συνεργάζεται η NASA για τις διαστημικές αποστολές του μέλλοντος. Η εταιρεία που έχει συνδέσει το όνομά της με την αεροπορία είναι αλήθεια πως αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα το τελευταίο διάστημα, μετά από την αποκόλληση τμήματος της ατράκτου ενός αεροπλάνου τύπου 787. Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα, καθώς τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια βλέπει την πλάτη της SpaceX στην κούρσα των διαστημικών αποστολών. Μετά από πολλές αναποδιές και καθυστερήσεις η Boeing κατόρθωσε να εκτοξεύσει την Τετάρτη την κάψουλα Starliner, προσαρμοσμένη πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V. Η κάψουλα μετέφερε δύο αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στο σχετικό βίντεο της NASA ακούγεται ο τεχνικός της αντίστροφης μέτρησης να δίνει το πράσινο φως για την εκτόξευση, ευχόμενος καλή επιτυχία στους δύο αστροναύτες, Barry "Butch" Wilmore και Sunita "Suni" Williams. Μπορείς επίσης να ακούσεις τις ζητωκραυγές και τα χειροκροτήματα και να απολαύσεις τα μοναδικά πλάνα από την εκτόξευση. Αλλά...

Η πτήση δεν στερήθηκε απροόπτων, καθώς πρώτα σημειώθηκε μία διαρροή ηλίου, ενώ η πρώτη προσπάθεια σύνδεσης του Starliner με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό απέτυχε εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα πλοήγησης. Βεβαίως στα κέντρα ελέγχου του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και του Starliner υπήρξε μια κάποια ανησυχία και προβληματισμός. Τελικά, το θρίλερ είχε αίσιο τέλος με τη σύνδεση να πραγματοποιείται και το κανάλι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού στο YouTube να μεταδίδει την εικόνα του συνδεδεμένου Starliner για να επιστρέψουν οι καρδιές όλων στη θέση τους.

Starliner docked

ΔΙΑΣΤΗΜΑ,NASA,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home