Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη

Deasy @ 07.12.2023
Μαραθώνιος διαβουλεύσεων για τον νόμο για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (δηλαδή των 27 κρατών μελών) σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία για τον νόμο που θα ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Οι ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη εξανεμίστηκαν και, καθώς είχαν ήδη προηγηθεί 24 ώρες διαβουλεύσεων, οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση πολιτικής στην Ε.Ε. αποφάσισαν να πάρουν μια ανάσα και να συνεχίσουν σήμερα Παρασκευή.

Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλλον έχουν λάβει πολύπλοκη μορφή θυμίζουν το ρητό που λέει ότι όπως συμβαίνει και με τα λουκάνικα, δεν θέλεις να ξέρεις πώς φτιάχνονται οι νόμοι.

Ωστόσο ένας από τους μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις, άνοιξε την καρδιά του στο Reuters και είπε ότι "είμαστε εξουθενωμένοι, πρέπει να κοιμηθούμε λίγο για να αξιολογήσουμε εκ νέου τα κείμενα". Σημαντικό να είσαι ξεκούραστος αλλά ο χρόνος που απομένει είναι λίγος.

Οι ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6-9 Ιουνίου και αν δεν έχει υπάρξει νομοθέτημα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, δύο χρόνια προπαρασκευαστικών δραστηριοτήτων κινδυνεύουν να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων.

Ωστόσο ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν που είναι υπεύθυνος για τα θέματα ανταγωνισμού επιχειρεί να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, καθώς έγραψε στο Χ (στο παλιό Twitter δηλαδή) ότι έγινε σημαντική πρόοδος και ότι οι διαβουλεύσεις θα ξεκινούσαν στις 9 το πρωί της Παρασκευής (ώρα Βελγίου). Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ήταν αισιόδοξοι την Πέμπτη ότι θα είχαν τελειώσει τις διαπραγματεύσεις και για τον λόγο αυτό είχαν προγραμματίσει συνέντευξη τύπου την οποία όμως ματαίωσαν.

Ο νόμος επιχειρεί να ορίσει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τις υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα σε πολλά άλλα θα ορίζει τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποτελέσουν συστημικό κίνδυνο. Οι δημιουργοί των συστημάτων θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πρωτογενές υλικό που χρησιμοποίησαν κατά την "εκπαίδευση" των μοντέλων.

Αν και η Ε.Ε. βρίσκεται αρκετά πίσω στην κούρσα για την ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης, όλοι κοιτάζουν σε αυτή για να πάρουν ιδέες για τη ρύθμιση του νέου κόσμου που δημιουργείται. Εφόσον υπάρξει συμφωνία θα ανάψει το πράσινο φως για την αρκετά μακριά σε μήκος τελική ευθεία που -εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα- καταλήγει στην επικύρωση του νομοσχεδίου από το Ευρωκοινοβούλιο την επόμενη άνοιξη. Μοιάζει αρκετός χρόνος αλλά στην πραγματικότητα δεν απομένει πολύς καιρός...

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,AI ACT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home