Ένα ακόμα κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία

Ένα ακόμα κύκλωμα πειρατικής τηλεόρασης εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία

Ένα ακόμα χτύπημα εναντίον των κυκλωμάτων πειρατικής τηλεόρασης κατάφερε η Ελληνική Αστυνομία σε μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή  ταυτόχρονα, σε περιοχές της Αττικής, της Ηλείας, της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις βασικών μελών του κυκλώματος για τα οποία έχουν απαγγελθεί οι σχετικές κατηγορίες, ενώ στη δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνονται ακόμη τρία μέλη, μεταξύ των οποίων και τα αρχηγικά.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για -κατά περίπτωση- συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση,  πλαστογραφία και παράβαση των νομοθεσιών περί πνευματικής ιδιοκτησίας, προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών και περί όπλων. Για την επίτευξη του σκοπού της παράνομης δραστηριότητάς τους, τα δύο αρχηγικά μέλη είχαν δημιουργήσει δίκτυο το οποίο υποστήριζαν τεχνικά και στο οποίο λειτουργούσε ένας εξυπηρετητής (server) για την παράνομη αναμετάδοση των καναλιών. Από την πλευρά τους, τα βασικά μέλη λειτουργούσαν με δικό τους πελατολόγιο ως μεταπωλητές των παράνομων συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, ενώ για να μην γίνουν αντιληπτοί εισέπρατταν τα χρήματα σε μετρητά ή μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων ή διαδικτυακών εταιρειών μεταφοράς χρημάτων, καθώς και μέσω κρυπτονομισμάτων».

 

Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης

Λεπτομέρειες δίνονται και για τον τρόπο δράσης της οργάνωσης. Ειδικότερα:

-        τα αρχηγικά μέλη δημιουργούσαν και συντηρούσαν την τεχνολογική υποδομή, ενώ τα υπόλοιπα μέλη λειτουργούσαν ως μεταπωλητές προδιαμορφωμένων από τους ίδιους ειδικών συσκευών (IPTVBOXES), μέσω των οποίων μπορούσε κάθε χρήστης τους, να συνδεθεί μέσω ειδικού προγράμματος στο διαδίκτυο (Internet) και μπορούσε με κατάλληλη διαμόρφωση του προγράμματος να συνδεθεί σε παράνομους διακομιστές (servers),

-        τα υπόλοιπα μέλη μπορούσαν να ελέγχουν την κατάσταση του κάθε χρήστη, εάν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, εάν έχει λήξει η περίοδος συνδρομής του καθώς και να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν την σύνδεση του κάθε χρήστη και κρατούσαν περίπου το 40% της αμοιβής που λάμβαναν από τους πελάτες  και το υπόλοιπο ποσό το απέδιδαν στα αρχηγικά μέλη.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς και πολύμηνης ανάλυσης και διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων, προέκυψε ότι το πελατολόγιο των μελών της οργάνωσης αριθμούσε τουλάχιστον 2.000 πελάτες, το περουσιακό όφελος που είχαν αποκόμισει ξεπερνούσε τα 420.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά σε βάρος των νόμιμων εταιρειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών προγραμμάτων ανέρχεται στα 2.240.000 ευρώ.

 

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την επιχείρηση σε κατοικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-52.915 ευρώ,

-24 συσκευές κινητής τηλεφωνίας,

-5 φορητές συσκευές tablet,

-3 φορητά ψηφιακά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usb flash drive)

-22 σκληροί δίσκοι Η/Υ,

-46 τραπεζικές κάρτες (χρεωστικές/πιστωτικές/ανάληψης),

-11 ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

- αναδιπλούμενο μαχαίρι συνολικού μήκους 20 εκατοστών και μήκος λάμας 8 εκατοστών,

-3 τραπεζικά βιβλιάρια καταθέσεων,

-6 κάρτες SIM,

- κάρτα microsd,

-41 διαδικτυακοί δέκτες,

- ασύρματος δρομολογητής,

-14 σπρέι πιπεριού,

- πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας,

- πλήθος εγγράφων, πελατολογίων και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των ερευνών συνελήφθησαν δύο άτομα για νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας και περί προστασίας συνδρομητικών υπηρεσιών, αντίστοιχα, καθώς ο πρώτος είχε δημιουργήσει δικό του δίκτυο για την παράνομη αναμετάδοση συνδρομητικών καναλιών και ο δεύτερος για θέαση συνδρομητικών υπηρεσιών.

Επίσης, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 43 ατόμων, για παράβαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς λάμβαναν έναντι αντιτίμου από τα μέλη της οργάνωσης παράνομο λογισμικό και εξοπλισμό για τη θέαση συνδρομητικών καναλιών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, και παραπέμφθηκαν σε κύρια Ανάκριση, ενώ τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν για εργαστηριακή εξέταση.

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ,ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home