Τζέιμς Κάμερον για την τεχνητή νοημοσύνη: "Σας προειδοποίησα με τον Εξολοθρευτή"

Deasy @ 31.07.2023
Τζέιμς Κάμερον για την τεχνητή νοημοσύνη: 'Σας προειδοποίησα με τον Εξολοθρευτή'

Ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον δεν χρειάζεται συστάσεις και η πορεία του στη μεγάλη οθόνη είναι γεμάτη από εμλβηματικές παραγωγές όπως ο Τιτανικός, το Avatar και, βέβαια, τον Εξολοθρευτή.

Για τον οποίο Εξολοθρευτή μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του, με αφορμή την τεχνητήνοημοσύνη.

Πολλοί από τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι πρέπει να μπει ένα πλαίσιο λειτουργίας για τη νέα τεχνολογία, διότι -δυνητικά- μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα.

"Συμμερίζομαι αυτή την ανησυχία απόλυτα", είπε ο Κάμερον. "Σας προειδοποίησα, παιδιά, το 1984 και δεν ακούσατε", πρόσθεσε, αναφερόμενος στη χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε ο πρώτος Εξολοθρευτής.

 

Ως μεγαλύτερο κίνδυνο περιέγραψε το ενδεχόμενο να μπούμε στο ισοδύναμο μίας κούρσας εξοπλισμών, όπου διαφορετικές χώρες ανταγωνίζονται για το ποια θα κατασκευάσει πρώτη ικανό αριθμό οπλικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Σε μια στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε η αναμέτρηση να διεξάγεται σε ρυθμούς που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν και δεν θα μπορούν καν να παρέμβουν για να κλείσουν, ίσως, κάποιους διακόπτες.

Ωστόσο, ο Κάμερον δεν έδειξε να συμμερίζεται τις ανησυχίες των 160.000 ηθοποιών και των 11.000 σεναριογράφων που απεργούν με αίτημα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Καναδός σκηνοθέτης δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι τα συστήματα ΑΙ θα φτάσουν σύντομα σε τέτοιο επίπεδο που θα μπορούν να αντικαταστήσουν σεναριογράφους. "Το θέμα δεν είναι ποιος το έγραψε αλλά αν πρόκειται για μια καλή ιστορία" ανέφερε.

"Δεν πιστεύω ότι ένα ασώματο μυαλό που απλά αναμασά αυτά που έχουν πει άλλα ενσώματα μυαλά - για τη ζωή που είχαν, την αγάπη, το ψέμα, τον φόβο, τη θνητότητα - και απλά τα βάζει όλα μαζί σε μια σαλάτα λέξεων και μετά τα αναμασά... δεν πιστεύω ότι έχει κάτι που θα συγκινήσει το κοινό", είπε.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home