Φωλιά παιδόφιλων το Instagram - Με μισόλογα απαντά η Meta

Deasy @ 07.06.2023
Φωλιά παιδόφιλων το Instagram - Με μισόλογα απαντά η Meta

Στη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι το Instagram διασυνδέει ένα εκτεταμένο δίκτυο παιδόφιλων και ότι με τους αλγορίθμους του διευκολύνει την αγοραπωλησία πορνογραφικού υλικού στο οποίο εμφανίζονται ανήλικοι, προχώρησε η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι δημοσιογράφοι της συνεργάστηκαν με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ και της Μασαχουσέτης για να αποκακλύψουν τη δραστηριότητα των παιδόφιλων που όπως φαίνεται λάμβανε χώρα κάτω από τη μύτη της Meta, της εταιρείας που διαχειρίζεται το Instagram, όπως και το Facebook και το WhatsApp.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal στον λογαριασμό της στο... Instagram, η πλατφόρμα συνδέει τους παιδόφιλους και τους καθοδηγεί σε πωλητές περιεχομένου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το Instagram επέτρεψε στους ανθρώπους να αναζητήσουν συγκεκριμένα hashtags και τους συνέδεσε με λογαριασμούς που χρησιμοποιούσαν τα εν λόγω hashtags για να διαφημίσουν υλικό παιδικής πορνογραφίας το οποίο διέθεταν προς πώληση.

Η προώθηση τέτοιου υλικού συνιστά, φυσικά, παράβαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας αλλά και των κανόνων που έχει θεσπίσει η Meta για το περιεχόμενο που δεν επιτρέπεται να διακινείται στις πλατφόρμες της.

Η εταιρεία ανέφερε ότι στο παρελθόν απενεργοποίησε 27 δίκτυα παιδόφιλων. Μετά τα ερωτήματα που έλαβε από την εφημερίδα (δηλαδή κατόπιν εορτής), η Meta ανέφερε ότι απέκλεισε χιλιάδες hashtags που χρησιμοποιούντο για τη διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας. Κάποια από αυτά τα hashtags είχαν εκατομμύρια αναρτήσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι μηχανισμοί ελέγχου της Meta και οι πολυδιαφημισμένοι αλγόριθμοι προστασίας των ανηλίκων ή δεν δουλεύουν ή υπάρχουν μόνο στη φαντασία των υπευθύνων. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με την εφαρμογή των κανόνων που η ίδια έχει θέσει σχετικά με το ποιο περιεχόμενο απαγορεύεται να διακινείται στο Instagram, το Facebook ή το WhatsApp. Για άλλη μια φορά έκανε λόγο για τη δημιουργία μίας ειδικής ομάδας που θα αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Η αποκάλυψη, εκθέτει ανεπανόρθωτα την Meta και θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών προστασίας. Επίσης, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση στις ΗΠΑ σχετικά με την αναθεώρηση της νομοθεσίας και, κυρίως, του άρθρου 230, που σήμερα προστατεύει τους παρόχους υπηρεσιών από νομικές περιπέτειες για περιεχόμενο που ανεβάζουν τρίτοι στις πλατφόρμες τους. Δεν αποκλείεται επίσης να δυναμώσουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως η Meta είναι πια τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και ότι καλύτερο είναι να πουλήσει κάποιες δραστηριότητές της ή να σπάσει σε μικρότερες εταιρείες. Σίγουρα οι επόμενες ημέρες δεν θα είναι ανέφελες για τον Μαρκ Ζάκεμπεργκ και τους συνεργάτες του.

INSTAGRAM,META,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home