Ευρω-πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στο Facebook

Deasy @ 22.05.2023
Ευρω-πρόστιμο 1,2 δισ. ευρώ στο Facebook

Την επιβολή προστίμου ύψους 1,2 δισ. ευρώ επέβαλε η ιρλανδική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, κρίνοντας ότι η πρακτική της μεταφοράς δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στις ΗΠΑ συνιστά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που οι φίλοι τον ξέρουν καλύτερα ως GDPR.

Η ιρλανδική επιτροπή έκρινε ότι η Meta δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2020 που είχε κρίνει ότι η μεταφορά των δεδομένων στις ΗΠΑ δεν γινόταν με τρόπο που να προστατεύει το απόρρητο των Ευρωπαίων. Η Ιρλανδία έχει τη νομική δυνατότητα να ελέγχει τις δραστηριότητες του ομίλου της Meta, καθώς ή εταιρεία έχει την έδρα της στη συγκεκριμένη χώρα.

Το πρόστιμο αφορά αποκλειστικά στο Facebook και δεν αφορά στη λειτουργία του WhatsApp και του Instagram.

H Meta δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά της απόφασης και ότι δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στη λειτουργία του Facebook στην Ε.Ε. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει σε μία επί της αρχής συμφωνία για τον τρόπο αποστολής δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, όμως οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαπραγμάτευσης. Η Meta υποστηρίζει ότι στοχοποιείται αδίκως. Προσθέτει ότι η αδυναμία της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χωρών δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του διαδικτύου καθώς υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούνται εγκαταστάσεις αποθήκευσης δεδομένων σε κάθε χώρα. Η συνέχεια επί της δικαστικής αίθουσας.

FACEBOOK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home