Πρόταση για εξάμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης

Πρόταση για εξάμηνο μορατόριουμ στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης

«Οχι άλλο ΑΙ» για τουλάχιστον έξι μήνες ζητούν σε επιστολή 1.100 πρόσωπα κυρίως από τον χώρο της τεχνολογίας, ορισμένα από τα οποία είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Ο συνιδρυτής της Apple Steve Wozniak, ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk και πολλοί ακόμα υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν σε εξάμηνη αναστολή της εκπαίδευσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που είναι πιο ισχυρά από το ChatGPT-4.

«Τα σύγχρονα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται πλέον ανταγωνιστικά προς τον άνθρωπο σε γενικές εργασίες και πρέπει να αναρωτηθούμε: Πρέπει να αφήσουμε τις μηχανές να πλημμυρίσουν τα κανάλια πληροφόρησής μας με προπαγάνδα και αναλήθειες; Θα πρέπει να αυτοματοποιήσουμε όλες τις δουλειές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που μας ικανοποιούν; Θα πρέπει να αναπτύξουμε μη ανθρώπινα μυαλά που μπορεί τελικά να μας ξεπεράσουν, να μας καταστήσουν παρωχημένους και να μας αντικαταστήσουν; Θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την απώλεια του ελέγχου του πολιτισμού μας; Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να ανατίθενται σε μη εκλεγμένους ηγέτες της τεχνολογίας. Ισχυρά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο όταν είμαστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματά τους θα είναι θετικά και οι κίνδυνοι τους θα είναι διαχειρίσιμοι», αναφέρουν οι υπογράφοντες στην επιστολή τους που, ουσιαστικά, ζητούν παρέμβαση από το πολιτικό σύστημα -δηλαδή τις κυβερνήσεις και τα νομοθετικά σώματα- ώστε να μπουν κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη.

Την επιστολή υπογράφουν επίσης στελέχη της Meta και της Google, για τις οποίες ο καλόπιστος παρατηρητής θα μπορούσε να σχολιάσει πως βρίσκονται σχετικά πίσω στην κούρσα των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και ενδεχομένως τα κίνητρά τους να μην είναι και τόσο αγνά. Ομως στον ίδιο κατάλογο βρίσκεται και το όνομα του Emad Mostaque, ιδρυτή και επικεφαλής της Stability AI η οποία έχει ταράξει για τα καλά τα νερά με το σύστημα δημιουργικής νοημοσύνης που έχει αναπτύξει και το οποίο δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εικόνες απλά με την περιγραφή τους. Βεβαίως απουσιάζουν -όπως θα περίμενε κανείς- υπογραφές από την OpenAI που έχει αναπτύξει το ChatGPT αλλά και από εταιρείες όπως η Anthropic, η οποία έχει δημιουργήσει ένα δικό της chatbot ονόματι "Κλοντ". Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται και μη τεχνολόγοι, καθώς όπως αναφέρει το Techcrunch στον κατάλογο περιλαμβάνονται ένας -κατά δήλωσή του- ηλεκτρολόγος και μία αισθητικός.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home