Ισραήλ: Δημιουργήθηκαν ρομπότ που μπορούν να... μυρίσουν

Ισραήλ: Δημιουργήθηκαν ρομπότ που μπορούν να... μυρίσουν

Μια ομάδα ισραηλινών επιστημόνων ανέπτυξε ένα αρκετά εντυπωσιακό σύστημα που επιτρέπει σε ένα ρομπότ να μυρίζει, χρησιμοποιώντας βιολογικό αισθητήρα. Αναλυτικότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, συνέδεσαν τον εν λόγω αισθητήρα με ένα εξειδικευμένο ηλεκτρονικό σύστημα, που μπορεί να εντοπίζει οσμές με 10.000 φορές υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας από αυτό των υπόλοιπων ηλεκτρονικών συσκευών.

 

Η διαδικασία προσθήκης όσφρησης στο ρομπότ γίνεται μέσω αποστολής ηλεκτρικών σημάτων. Όταν δηλαδή υπάρχει στην ατμόσφαιρα μια συγκεκριμένη οσμή, ο αισθητήρας στέλνει ηλεκτρικά σήματα, τα οποία μπορεί το ρομπότ να ανιχνεύσει. «Πρόκειται για μια εφεύρεση που δημιουργεί προϋποθέσεις για αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων μελλοντικά, όπως πχ ο εντοπισμός εκρηκτικών σε μια περιοχή, η ανίχνευση ασθενειών κ.α.» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε το πανεπιστήμιο.

Όπως επισήμαναν τα μέλη της μελέτης, η τεχνολογία είναι κάπως στάσιμη στον τομέα της όσφρησης, μιας και δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πολλές συσκευές που να βοηθούν σε σημαντικά ζητήματα, κάτι που πολλές φορές καθυστερεί αρκετά διαφόρων ειδών έρευνες. Μια τέτοια τεχνολογία ,για παράδειγμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιστατικά εντοπισμού ναρκωτικών ουσιών, χωρίς να χρειάζονται ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά.

Τέλος. αξίζει να αναφέρουμε το επόμενο βήμα της έρευνας είναι η προσθήκη ικανότητας πλοήγησης στα ρομπότ, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν από μόνα τους το μέρος από το οποίο προέρχεται μια οσμή και να την αναλύουν.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ,ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home