Το Starlink βάζει... λέιζερ

Χωρίς επίγειους σταθμούς η δρομολόγηση του σήματος.

Το Starlink βάζει... λέιζερ

Τους πρώτους χρήστες και στην Ελλάδα μετρά ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού το δορυφορικό δίκτυο Starlink με χρήστες να αναφέρουν σε σχετικά φόρουμ ταχύτητες της τάξης των 600 Mbps και ίσως τα σχέδια για τη λειτουργία σταθμού δρομολόγησης στη χώρα μας να μην υλοποιηθούν ποτέ.

Ο λόγος είναι ότι η SpaceX φαίνεται να υιοθετεί νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της υπηρεσίας χωρίς να απαιτείται η μεσολάβηση επίγειων σταθμών βάσης. Συνδρομητές του δικτύου από τη Βραζιλία και την Αυστραλία αναφέρουν στο Reddit πως έλαβαν ενημέρωση για τη χρήση λέιζερ που εξασφαλίζει την απευθείας σύνδεση των δορυφόρων χωρίς να χρειάζεται επίγειος σταθμός για τη δρομολόγηση του σήματος.

Η ομάδα του Starlink αναφέρει πως η χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας θα ενταθεί στο προσεχές διάστημα και πως θα εξασφαλίζει την παροχή υπηρεσίας διαδικτύου σε απομακρυσμένες περιοχές. Σύμφωνα με τους χάρτες του δικτύου που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σήμερα λειτουργούν επίγειοι σταθμοί στην Τουρκία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη και στην κεντρική Ιταλία που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και την Ελλάδα.

Η χρήση των λέιζερ αναμένεται να αλλάξει δραστικά τα δεδομένα στις δορυφορικές επικοινωνίες και τα όρια της συγκεκριμένης τεχνολογίας εξερευνά και η Ευρώπη, μέσω του Ευρωπαικής Υπηρεσίας Διαστήματος (της γνωστής μας ESA) και προγραμμάτων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο σε εμπορικό επίπεδο φαίνεται πως για άλλη μια φορά πως το προβάδισμα το έχουν αμερικανικές εταιρείες.

STARLINK,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home