Αναταράξεις στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα λόγω Ρωσίας

Αναταράξεις στο ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα λόγω Ρωσίας

Με αντίποινα που επηρεάζουν το ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα απάντησε η Ρωσία το περασμένο Σάββατο στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Η ρωσική υπηρεσία διαστήματος Roscosmos ανακοίνωσε πως εξαιτίας των κυρώσεων αποσύρει τους μηχανικούς της που εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Roscosmos ανακοίνωσε πως σταματά τη συνεργασία της με τους Ευρωπαίους για την πραγματοποίηση αποστολών από τη Γαλλική Γουιάνα, με αποτέλεσμα την καθήλωση ενός πυραύλου Σογιούς που επρόκειτο να μεταφέρει στο Διάστημα δύο δορυφόρους του συστήματος πλοήγησης Galileo.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Γουιάνας εργάζονται 87 Ρώσοι υπήκοοι. Η εκτόξευση του Σογιούζ είχε προγραμματιστεί για τις 5 Απριλίου, όμως μετά τη νέα εξέλιξη αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, δηλώνουν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των συστημάτων Galileo και Copernicus και πως η Ευρώπη επιταχύνει τα προγράμματα Ariane 6 και Vega C ώστε να απεξαρτηθεί από τους ρωσικούς πυραύλους. Στην καλύτερη περίπτωση ο πρώτος Ariane 6 θα είναι έτοιμος προς χρήση στα τέλη της χρονιάς. Λόγω της ρωσικής εμπλοκής καθυστερήσεις αναμένονται και σε άλλες εκτοξεύσεις που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν με πυραύλους Σογιούζ. Πρόκειται για την εκτόξευση ενός γαλλικού κατασκοπευτικού δορυφόρου, ενός δορυφόρου της ESA για τη μελέτη του κλίματος και του τηλεσκοπίου "Ευκλείδης" που θα μελετήσει τη σκοτεινή ύλη του Σύμπαντος.

ESA,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΡΩΣΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home