Το Next Book Thing θέλει να αλλάξει τον τρόπο που αναζητάμε νέα βιβλία

Το Next Book Thing θέλει να αλλάξει τον τρόπο που αναζητάμε νέα βιβλία

«Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να νιώσουν». Ένα μάθημα ζωής, σε μία μόλις πρόταση, από μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής, Μάγια Αγγέλου. Κάτι αντίστοιχο όμως δε συμβαίνει πολλές φορές με την ανάγνωση ενός καλού βιβλίου; Μπορεί να ξεχνάμε κάποιες λεπτομέρειες από την ιστορία που εκτυλίσσεται αλλά ποτέ δεν ξεχνάμε το συναίσθημα που μας αφήνει διαβάζοντας τις τελευταίες γραμμές του.

Το συναισθηματικό δέσιμο του αναγνώστη με το βιβλίο είναι ένας σημαντικός κρίκος. Και αυτό το συναίσθημα θέλει να ενισχύσει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα, δημιουργώντας ένα πρώτο δέσιμο του αναγνώστη, ακόμα και πριν την ανάγνωση του βιβλίου: τo Next Book Thing, που όπως υποδεικνύει και το όνομά του μας ενημερώνει για τα υπό έκδοση βιβλία από ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Όμως δεν μένει εκεί αλλά εισάγει και νέους τρόπους, που προσφέρει το Internet, φιλοδοξώντας τελικά να αλλάξουμε και εμείς τον τρόπο με τον οποίο αναζητάμε νέα βιβλία για να διαβάσουμε.


Ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα και multimedia περιεχόμενο

Η πιο συνηθισμένη διαδικασία γνωριμίας με ένα βιβλίο μέχρι τώρα γινόταν κατά κύριο λόγο με: προτροπή από ένα κοντινό μας πρόσωπο, ψάξιμο στο Internet για βασικές πληροφορίες και κριτικές, ανάγνωση του οπισθόφυλλου για να μάθουμε λίγα λόγια για την ιστορία, διάβασμα τυχαίων σελίδων όταν βρεθούμε στο βιβλιοπωλείο. 

Το Next Book Thing επιχειρεί να ανατρέψει αυτή τη διαδικασία ή τουλάχιστον να την ενισχύσει με επιπλέον δυναμικά χαρακτηριστικά. Ο αναγνώστης μπορεί να ξεφυλλίσει ενδιαφέροντα σημεία του βιβλίου, αποσπάσματα που  ενισχύονται από επιπλέον υλικό, όπως βίντεο, εικόνες, ηχητικά αρχεία. Σαν δηλαδή να ζωντανεύουν οι παραπομπές που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε στο κάτω μέρος των σελίδων. Ή οι ήρωες, οι στιγμές της καθημερινότητας, οι τόποι που αναφέρονται στο βιβλίο, προσφέροντάς μας επιπλέον «εικόνες» για να ταξιδέψουμε στην ατμόσφαιρα που θέλει να μας παρασύρει ο/η συγγραφέας. Μια νέα εμπειρία ανάγνωσης κατά την οποία ζωντανεύουν στοιχεία του βιβλίου και τελικά συμμετέχουν περισσότερες αισθήσεις μας.

Στην παρούσα φάση το Next Book Thing φιλοξενεί κοντά στους 15 τίτλους, ωστόσο, όπως γνωρίζουμε ο αριθμός τους αναμένεται να εμπλουτίζεται συστηματικά στο άμεσο μέλλον. Σε επόμενο στάδιο, το Next Book Thing θα προσφέρει και τη δυνατότητα προ-παραγγελίας του βιβλίου, ακόμα και πριν την διάθεσή του στα ράφια των καταστημάτων.

NEXT BOOK THING,ΒΙΒΛΙΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home