Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ηλεκτρονικές απάτες

Σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις ηλεκτρονικές απάτες

Στα σαράντα εκατ. ευρώ υπολογίζεται η λεία των ψηφιακών απατεώνων από τη δράση τους στην Ελλάδα μέσα στο 2021, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη σημερινή διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για αύξηση 200% στα περιστατικά απάτης, τα οποία εκδηλώνονται κυρίως μέσω διαδικτύου (αλλά και μέσω SMS) με στόχο ανυποψίαστους ή απρόσεκτους πολίτες. Δεν είναι λίγα και τα περιστατικά «ψαρέματος», δηλαδή phishing, καθώς εντοπίζονται τουλάχστον 100 διαφορετικές απάτες που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και η ηγεσία και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών.

«Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολύ μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου», ανέφερε ο υπουργός, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς πως υπάρχει έλλειμμα στην επαρκή ενημέρωση κυρίως των μη εξοικειωμένων με την τεχνολογία πολίτες.

Παρά την αληθοφάνεια πολλών μηνυμάτων, είναι σαφές πως οι τράπεζες δεν στέλνουν SMS με ειδοποιήσεις για δήθεν παραβιάσεις λογαριασμών. Επίσης, είναι σαφές πως ένα μήνυμα που υποστηρίζει τα ίδια και το οποίο έχει σύνδεσμους που οδηγούν σε τρίτα websites θα πρέπει να καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ την ίδια κατάληξη θα πρέπει να έχουν και όσα μηνύματα υπόσχονται αμύθητα πλούτη από δήθεν αξιωματούχους από αφρικανικές ή ασιατικές χώρες.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home