Κομισιόν: Είναι τα τσιπάκια χαζούλη!

Κομισιόν: Είναι τα τσιπάκια χαζούλη!

Δεν το είπε ακριβώς έτσι όπως το λέμε στον τίτλο, αλλά η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδωσε σήμερα σαφείς ενδείξεις για τη στρατηγική που (θέλει να) ακολουθήσει η Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια.

Στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η επικεφαλής της Κομισιόν υπενθύμισε πως "δεν νοούνται ψηφιακές τεχνολογίες χωρίς μικροτσίπ. Και, τώρα που μιλάμε, ολόκληρες γραμμές παραγωγής λειτουργούν ήδη με μειωμένο ρυθμό —παρά την αυξανόμενη ζήτηση— εξαιτίας της έλλειψης ημιαγωγών.

Ωστόσο, ενώ η παγκόσμια ζήτηση έχει εκτιναχθεί, το μερίδιο της Ευρώπης σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα, από τον σχεδιασμό έως την παραγωγική ικανότητα, έχει συρρικνωθεί. Εξαρτόμαστε από τα υπερσύγχρονα μικροτσίπ που κατασκευάζονται στην Ασία.

Επομένως, το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο την ανταγωνιστικότητά μας. Αφορά επίσης την τεχνολογική κυριαρχία. Ας δώσουμε λοιπόν όλη μας την προσοχή εκεί".

Η φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα μικροτσίπ. "Πρέπει να αξιοποιήσουμε συνδυαστικά τις παγκόσμιας κλάσης ικανότητες έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών τις οποίες διαθέτουμε. Πρέπει να συντονίσουμε τις ενωσιακές και εθνικές επενδύσεις σε ολόκληρη την αξιακή αλυσίδα.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε από κοινού ένα οικοσύστημα υπερσύγχρονων ευρωπαϊκών μικροτσίπ, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παραγωγή. Έτσι, θα κατοχυρωθεί η ασφάλεια του εφοδιασμού μας και θα αναπτυχθούν νέες αγορές για τη ρηξικέλευθη ευρωπαϊκή τεχνολογία" και βεβαίως όλα αυτά ακούγονται μεν πολύ ωραία αλλά όχι και τόσο εύκολα στην υλοποίηση.


"Γνωρίζω ότι ορισμένοι ισχυρίζονται πως δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλά το ίδιο είπαν και για το Galileo πριν από 20 χρόνια και δείτε τι συνέβη. Τα καταφέραμε. Σήμερα οι ευρωπαϊκοί δορυφόροι παρέχουν το σύστημα πλοήγησης για περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια έξυπνα τηλέφωνα σ' όλο τον κόσμο. Κατέχουμε ηγετική θέση παγκοσμίως. Ας τολμήσουμε και πάλι, αυτή τη φορά με τους ημιαγωγούς", είπε. 'Αδικο δεν έχει, μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα τα καταφέρει...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home