Έρχεται το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι

Έρχεται το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πορτοφόλι

Γνωστές έκανε σήμερα τις προθέσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία ενός ενιαίου ψηφιακού πορτοφολιού για τους πολίτες, κατοίκους και τις επιχειρήσεις των 27 κρατών-μελών, μέσω του οποίου θα μπορούν να συνδέουν τις εθνικές τους ψηφιακές ταυτότητες με την απόδειξη άλλων προσωπικών χαρακτηριστικών (π.χ. άδεια οδήγησης, διπλώματα, τραπεζικός λογαριασμός).

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηριχθεί για την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα και το Ψηφιακό Πορτοφόλι (που θα αποτελεί πρακτικά το μπουκέτο των υπηρεσιών στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο χρήστης), μέσω των οποίων οι κάτοικοι της ΕΕ θα μπορούν να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους και να μοιράζονται έγγραφα άμεσα και γρήγορα από ένα smartphone.

Η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα θα είναι διαθέσιμη σε όποιον θέλει να την χρησιμοποιήσει, προαιρετικά και όχι υποχρεωτικά, και θα αποτελεί ένα εύχρηστο τρόπο αναγνώρισης χρηστών για την πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ένωση. Επιπλέον, θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν τις πτυχές της ταυτότητας, τα δεδομένα και τα πιστοποιητικά που μοιράζονται με τρίτα μέρη, όπως επίσης και να παρακολουθούν αυτήν την κοινή χρήση, διασφαλίζοντας ότι θα κοινοποιούνται μόνο οι πληροφορίες που πρέπει να κοινοποιούνται.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής καταλήγει ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν μια κοινή εργαλειοθήκη έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και να ξεκινήσουν αμέσως τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες. Αυτή η εργαλειοθήκη πρέπει να περιλαμβάνει την τεχνική αρχιτεκτονική, τα πρότυπα και τις οδηγίες για βέλτιστες πρακτικές.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home