Έρευνα στη Γερμανία σε βάρος της Amazon

Deasy @ 18.08.2020
Έρευνα στη Γερμανία σε βάρος της Amazon

Στο στόχαστρο της γερμανικής υπηρεσίας για την προστασία του ανταγωνισμού βρίσκεται η Amazon, η οποία ελέγχεται για ενδεχόμενη παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της χώρας.

Το τι έχει συμβεί έχει ενδιαφέρον. Κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων την περασμένη άνοιξη, όταν εκατομμύρια Ευρωπαίοι παρέμεναν στο σπίτι και έκαναν όλες τις αγορές τους μέσω διαδικτύου, πολλοί έμποροι βρήκαν την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων, κυρίως εκείνων που εμφάνισαν αύξηση της ζήτησης.

Η Amazon ενημέρωσε τους εμπόρους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της για την πώληση των προϊόντων τους πως δεν θα ανεχτεί μια τέτοια πρακτική και πως θα επιβάλλει κυρώσεις στους παραβάτες. Όπου «κυρώσεις» βέβαια, εννοείται ο αποκλεισμός του εμπόρου από την πλατφόρμα της μεγάλης εταιρείας του διαδικτυακού λιανεμπορίου.

Στη διάρκεια της καραντίνας η Amazon κατέβασε από την πλατφόρμα της μισό εκατομμύριο προϊόντα των οποίων οι τιμές πήραν την πάνω βόλτα.

Το ερώτημα όμως είναι αν μια εταιρεία μπορεί να επιβάλει τέτοιους κανόνες.

Οι Γερμανοί στέλνουν ένα μάλλον σαφές μήνυμα, σχολιάζοντας πως καμία ιδιωτική εταιρεία  δεν μπορεί να λειτουργεί ως αγορανομία.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας της Γερμανίας επιβεβαίωσε την έρευνα και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημείωσε πως η Amazon έχει απαντήσει στα ερωτήματα που της έχουν τεθεί. Δεν υπάρχει εκτίμηση για τον χρόνο που θα χρειαστούν οι Γερμανοί για να ολοκληρώσουν την έρευνα, πάντως η υπηρεσία ανταγωνισμού έχει το δικαίωμα να ρίξει βαριές «καμπάνες» αν το κρίνει απαραίτητο.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home