Κορωνοϊός: ποια κράτη παρακολουθούν τη χρήση των κινητών για τον έλεγχο του κορωνοϊού

Η διαφορά Ασίας και Ευρώπης.

Κορωνοϊός: ποια κράτη παρακολουθούν τη χρήση των κινητών για τον έλεγχο του κορωνοϊού

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε σε όλο τον κόσμο απαιτούν και πρωτόγνωρα μέτρα προστασίας, προκειμένου να μειωθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Στο κυνήγι των φορέων του ιού και της ιχνηλάτησης των επαφών τους οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να πάρουν σκληρά μέτρα αλλά και να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που δίνει η ψηφιακή τεχνολογία και ειδικότερα η κινητή τηλεφωνία. Άλλες με θεμιτό τρόπο άλλες με εφαρμογές που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά ως προς την καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων.

Γράφαμε μία εβδομάδα πριν για το Ισραήλ και το νόμο που πέρασε, μέσω του οποίου η ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως στις υπηρεσίες της να ελέγχουν τα ψηφιακά ίχνη των φορέων του κορωνοϊού ώστε να εντοπίζονται ποιοι ήρθαν σε επαφή μαζί του. Πρακτικά, μέσω των δεδομένων γεωεντοπισμού της συσκευής του ασθενή οι αρχές θα μπορούν να κοιτάζουν κοντά σε ποιες άλλες συσκευές βρέθηκε, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα καλούνται για εξέταση.

Όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία που δίνει ένα τέτοιο πράσινο φως. Είχαν προηγηθεί οι κυβερνήσεις ασιατικών κρατών, ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονται από μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, όπως η Νότιος Κορέα ή η Ταϊβάν. Για να αποκτήσετε μια εικόνα, η Ταϊβάν είναι η 19η χώρα στον κόσμο στην κατάταξη με τη μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού, ενώ η Νότιος Κορέα είναι 24η (η Ελλάδα είναι 129η).

 

Διαδραστικοί χάρτες διαδρομών και ηλεκτρονικοί φράκτες

Ειδικότερα, η Νότιος Κορέα έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες όχι μόνο παρακολουθώντας τα τηλέφωνα των χρηστών αλλά δημιουργώντας και ένα διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους πολίτες να ελέγξουν αν έχουν πραγματοποιήσει κοινές διαδρομές με ασθενείς του κορωνοϊού. Τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται δεν περιορίζονται μόνο από τα κινητά τηλέφωνα αλλά αφορούν και πιστωτικές κάρτες που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί. Επιπρόσθετα, ο χάρτης δεν χρησιμοποιείται μόνο από τους πολίτες αλλά και από τις αρχές, οι οποίες στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα σε άτομα που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή του κορωνοϊού.

Από την άλλη πλευρά, η Ταϊβάν χρησιμοποιεί τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας για να ελέγχει ποιοι είναι εκείνοι που σπάνε την καραντίνα, δημιουργώντας ένα είδος «ηλεκτρονικού φράκτη». Όταν λοιπόν εντοπίζεται κάποιος ότι έχει απομακρυνθεί από το σπίτι του ενώ βρίσκεται σε καραντίνα ειδοποιούνται οι αρχές, οι οποίες επεμβαίνουν εντός 15λέπτου, προκειμένου να τον σταματήσουν.

Στη λίστα των χωρών αυτών μπήκε πριν από μερικές ημέρες και η Σιγκαπούρη (3η ως προς την πυκνότητα πληθυσμού) στην οποία αναπτύχθηκε μία εφαρμογή που χρησιμοποιείται για να εντοπίσει άτομα που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση (απόσταση 2 μέτρων για τουλάχιστον 30 λεπτά) με ασθενείς του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η εφαρμογή κάνει χρήση της τεχνολογίας Bluetooth και δεν συλλέγονται προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Το Ιράν, μία χώρα που αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στην εξάπλωση του ιού κινήθηκε και αυτό προς την ίδια κατεύθυνση, καλώντας τους πολίτες να κατεβάσουν μία εφαρμογή (AC19), η οποία μέσω ενός ερωτηματολογίου στο οποίο απαντούσαν οι χρήστες έδινε μια πρώτη γνωμάτευση στους χρήστες αν πάσχουν ή όχι από τον ιό, ανάλογα με τα συμπτώματα που είχαν. Όμως η εφαρμογή αυτή αφαιρέθηκε μετά από μερικές ημέρες από το Play Store της Google και δεν ήταν διαθέσιμη για κατέβασμα.

Σίγουρα θα αναρωτιέστε που είναι η Κίνα, αλλά από τη συγκεκριμένη χώρα δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για τη χρήση ή όχι τέτοιων δεδομένων για τον έλεγχο του κορωνοϊού.

 

Και ευρωπαϊκές χώρες στη λίστα

Από τα λίστα των κρατών που εκμεταλλεύονται πληροφορίες που μπορούν να πάρουν από την κινητή τηλεφωνία δεν λείπουν και ευρωπαϊκές χώρες, τηρώντας όμως προς το παρόν το Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και λαμβάνοντας ανώνυμα δεδομένα. Σ’ αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται οι Αυστρία, το Βέλγιο, η Γερμανία αλλά και η Ιταλία, που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την πανδημία. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Αυστρίας η κυβέρνηση χρησιμοποιεί δεδομένα της κινητής για να ελέγχει την πυκνότητα των συναθροίσεων σε δημοφιλή σημεία/τουριστικούς προορισμούς, ενώ στη Γερμανία για να δημιουργηθούν μοντέλα στις μετακινήσεις του κόσμου σε επίπεδο χώρας αλλά σε επίπεδο κοινότητας. Αυστρία και Ιταλία έχουν επίσης κάνει γνωστό πριν από μερικές ημέρες ότι θα συλλέγουν ανώνυμα δεδομένα από τις εταιρείες κινητής, χωρίς όμως να έχουν δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε μια αντίστοιχη κατεύθυνση αναμένεται να κινηθεί και η Αγγλία, η κυβέρνηση της χώρας φέρεται να βρίσκεται σε επαφή με τις εταιρείες κινητής αλλά και την Google για τη συλλογή δεδομένων που θα παρέχουν μοτίβα μετακινήσεων των πολιτών.

ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ,ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home