Huawei: έγκαιρες χορηγήσεις αδειών ζητούν οι κολοσσοί της τεχνολογίας από το Λευκό Οίκο

Huawei: έγκαιρες χορηγήσεις αδειών ζητούν οι κολοσσοί της τεχνολογίας από το Λευκό Οίκο

Στη χθεσινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο γύρω από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είχαν μαζευτεί όλα τα «καλά παιδιά» από το χώρο της τεχνολογίας. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των Cisco Systems, Intel, Broadcom, Qualcomm, Micron Technology, Western Digital και Google έδωσαν το παρόν σε ένα ραντεβού που είχε ως αντικείμενο τις εμπορικές σχέσεις με τη Huawei και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν αυτές, μετά την ολοκλήρωση της τρίμηνης παράτασης για την εφαρμογή των περιορισμών, που έχει θεσπίζει τόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος όσο και το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Περιορισμοί που όριζαν την διακοπή κάθε είδους εμπορικής σχέσης των αμερικανικών εταιρειών με τη Huawei και τις θυγατρικές της, όμως μετά τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο G20 δημιουργήθηκαν παραθυράκια, τουλάχιστον όπου δεν τίθεται θέμα εθνικής ασφάλειας.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, οι επικεφαλής των κολοσσών της τεχνολογίας ζήτησαν από τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνουν πιο σαφείς οι όροι με τους οποίους θα παρέχονται οι άδειες για την επανέναρξη των εμπορικών σχέσεων, όπως επίσης και οι σχετικές αποφάσεις χορήγησης αδειών να παρέχονται έγκαιρα.

Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η Micron, μία από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Huawei, στην οποία αναφέρεται ότι «οι πολιτικές που εξασφαλίζουν ανοικτό και δίκαιο εμπόριο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού είναι απαραίτητες για τη συνεχή ηγετική θέση στην τεχνολογία των ΗΠΑ καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο». Δήλωση που πατάει στην τεχνολογική υπεροχή των ΗΠΑ, που υπερασπίστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ στις δικές του δηλώσεις στο πλαίσιο της συνόδου G20, ταυτόχρονα όμως προβάλλει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να μη χαθεί… ο βηματισμός για τη διατήρησή της.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος στη δική του δήλωση σημείωσε ότι το σύνολο των εκπροσώπων των εταιρειών εξέφρασαν τη θερμή υποστήριξή τους για τους περιορισμούς όπου εμπίπτουν θέματα εθνικής ασφάλειας στις αγορές και πωλήσεις εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών των Η.Π.Α. στην Huawei.

Η αλήθεια είναι ότι από τη συγκεκριμένη συνάντηση δεν γίναμε και πολύ σοφότεροι, όμως αποτελεί και αυτή ένα ακόμα σημάδι ότι βαδίζουμε προς χαλάρωση (τουλάχιστον) των περιορισμών που επιβλήθηκαν σε πρώτη φάση.

 

Σχέσεις με Βόρειο Κορέα

Όμως το κλίμα αυτό έρχεται να χαλάσει το χθεσινό δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική εταιρεία διατηρούσε σχέσεις με το καθεστώς της Βορείου Κορέας, βοηθώντας τη συγκεκριμένη χώρα να χτίσει το δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα, που έχει στην κατοχή της η Washington Post, η Huawei και η Βόρειος Κορέα είχαν εμπορικές σχέσεις για 8 συνεχή χρόνια, παρά το εμπορικό εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Το δημοσίευμα έρχεται να προσφέρει τροφή στους κύκλους της Ουάσιγκτον, που επιθυμούν τον εμπορικό αποκλεισμό της Huawei και βεβαίως έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες αναφορές για σχέσεις της κινεζικής εταιρείας με το Ιράν, χώρα στην οποία έχει επίσης επιβληθεί εμπάργκο.


«Ξεπεράσαμε τους Αμερικανούς», ισχυρίζεται ο ιδρυτής της Huawei

Όμως τα χθεσινά επεισόδια του σίριαλ της Huawei και της σχέσης της με τις ΗΠΑ δεν σταματούν εδώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Yahoo Finance ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, ανέφερε ότι ο εμπορικός αποκλεισμός της κινεζικής εταιρείας είναι μία προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν την προηγμένη τεχνολογία της, προσθέτοντας ότι αυτή η κίνηση αποτελεί και την αρχή της υποχώρησης των Αμερικανών στο τεχνολογικό κομμάτι. Μία δήλωση που είχε ως στόχο να αναδείξει την πρωτοπορία της Huawei κυρίως στο 5G, που αποτελεί και ένα σημείο αντιπαλότητας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μία δήλωση που μπορεί να περιέχει κάποια δόση (ή πολλές δόσεις) αλήθειας όμως έχουμε την εντύπωση ότι δεν βοηθάει στο κλίμα εκεχειρίας των τελευταίων ημερών.

ΗΠΑ,ΚΙΝΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,HUAWEI,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home