Σφίγει τον κλοιό στα κρυπτονομίσματα η βρετανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σφίγει τον κλοιό στα κρυπτονομίσματα η βρετανική επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Δεν είναι σίγουρο πως εμπίπτει στην κατηγορία του “ό,τι δεν καταλαβαίνουμε το απαγορεύουμε” αλλά το βέβαιο είναι πως ο κλοιός γύρω από τα κρυπτονομίσματα γίνεται όλο και πιο σφιχτός.

Η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (οι φίλοι τη λένε Financial Conduct Authority, FCA) πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που η αξία τους είναι συνδεδεμένη με κρυπτονομίσματα όπως το γνωστό μας Bitcoin, λέγοντας πως οι μικροεπενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους εξαιτίας της μεγάλης μεταβλητότητας.

Η αστάθεια στις τιμές των κρυπτονομισμάτων που τη μία μέρα ανεβαίνουν στον ουρανό και την άλλη πέφτουν στα τάρταρα, η δυσκολία στην αποτίμησή τους και η όχι ολοκληρωμένη γνώση που έχουν για αυτά οι επενδυτές και ο αυξημένος κίνδυνος του οικονομικού εγκλήματος καθιστά επιτακτική την απαγόρευση.

Σύμφωνα με την FCA η απαγόρευση θα ωφελήσει τους καταναλωτές από 75 μέχρι 234 εκατ. λίρες τον χρόνο. Εδώ που τα λέμε ένα δίκιο η FCA το έχει. Εδώ καλά καλά οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται τι είναι πολλά από τα παράγωγα προϊόντα των “κανονικών” αγορών, αν μπουν στον χορό των παράγωγων στα κρυπτονομίσματα θα κλάψουν μανούλες.

Βεβαίως η FCA μιλάει για παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα που βασίζονται στα κρυπτονομίσματα, οπότε αυτό μπορεί να σημαίνει πως τα ίδια τα κρυπτονομίσματα μπορεί, ίσως, να γλιτώσουν από μια ενδεχόμενη δρακόντεια ρύθμιση. Πάντως οι θέσεις της FCA είναι σαφώς πιο απόλυτες από εκείνες του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ που σχολιάζοντας το (όχι ακριβώς κρυπτονόμισμα αλλά κάτι σαν κρυπτονόμισμα) Libra είπε πως αν το εγχείρημα του Facebook (και άλλων) πετύχει τότε θα είναι συστημικά σημαντικό. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπακούει στους αυστηρότερους κανόνες για την αποτροπή “ξεπλύματος” βρώμικου χρήματος και, ουσιαστικά, άνοιξε το παράθυρο αλλά όχι την πόρτα στη ρύθμισή του από τις κεντρικές τράπεζες. Ενδιαφέροντες καιροί δεν βρίσκετε;

Bitcoin,ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home