Το μεγάλο και μάλλον κινέζικο hack

Το μεγάλο και μάλλον κινέζικο hack

Η έρευνα του Bloomberg έχει όλα τα στοιχεία για ένα σύγχρονο κατασκοπευτικό θρίλερ. Περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα της αμερικανικής οικονομίας, όπως η Apple και η Amazon, μία χώρα για την ακρίβεια την Κίνα, τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και έναν κατασκευαστή εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από το 2015 είχε διαπιστωθεί πως πολλοί από τους servers που κατασκεύαζε μία εταιρεία ονόματι Supermicro ήταν “εφοδιασμένοι” με ένα μικρό chip στο motherboard τους το οποίο, απλά, δεν έπρεπε να είναι εκεί.

Η έρευνα έδειξε πως το chip αυτό μπορούσε να ανοίξει “πίσω πόρτες” σε όποιον γνώριζε την ύπαρξή του και η περαιτέρω διερεύνηση έδειξε πως η τοποθέτηση γινόταν στο εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα motherboards στην Κίνα.

Δεν είναι σαφές αν η σχετική παρέμβαση έγινε κατά τη διάρκεια της παραγωγής των motherboards ή στη φάση της αποθήκευσης και της αποστολής τους προς τον τελικό αποδέκτη, την Supermicro. Το ενδιαφέρον είναι πως πελάτης της εταιρείας ήταν η Apple, ενώ τους servers της χρησιμοποιούσε και η Elemental, την οποία εξαγόρασε η Amazon για να αναπτύξει την υπηρεσί Amazon Prime Video. Το πελατολόγιο όμως της Supermicro περιλάμβανε και πελάτες από τον αμερικανικό δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονατι η CIA, το υπουργείο Άμυνας, το Πολεμικό Ναυτικό. Άραγε έκανε κάποιος χρήση της ηλεκτρονικής Κερκόπορτας που εντοπίστηκε στα motherboards των υπολογιστών της Supermicro;

Βεβαίως η Amazon, η Apple και η Κίνα -στην οποία φυσικά στράφηκαν όλα τα βλέμματα, η χώρα παράγει το 75% των smartphones και το 90% των υπολογιστών, καταλαβαίνεις- αρνούνται πως έχει σημειωθεί οποιαδήποτε λαθροχειρία. Ωστόσο το Bloomberg επικαλείται (ανώνυμους, βεβαίως) αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους 30 μεγάλες επιχειρήσεις, τουλάχιστον μία μεγάλη τράπεζα και προμηθευτές της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν εγκαταστήσει servers της Supermicro.

Φυσικά το FBI και οι υπηρεσίες πληροφοριών αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις. Αναμενόμενο και αυτό…

AMAZON,APPLE,ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ,ΗΠΑ,ΚΙΝΑ,APPLE,AMAZON,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home