Η εποχή των 8Κ τηλεοράσεων ξεκινάει και η Samsung έχει σαφές προβάδισμα

Η εποχή των 8Κ τηλεοράσεων ξεκινάει και η Samsung έχει σαφές προβάδισμα

Τόκιο, Ολυμπιακοί Αγώνες 2020. Αυτό είναι το ορόσημο που έχουν μπροστά τους οι κατασκευαστές τηλεοράσεων, καθώς η επόμενη διοργάνωση έχει ανακοινωθεί ότι θα καλυφθεί σε 8Κ ανάλυση. Βρισκόμαστε δύο χρόνια πριν λοιπόν, οπότε είναι αναμενόμενο ότι είμαστε (τουλάχιστον) και στη διαδικασία της προετοιμασίας.

Πολλοί περίμεναν ότι στην μεγάλη έκθεση ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2018, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο, οι νέες τηλεοράσεις που θα υποστηρίζουν την υπερυψηλή ανάλυση 8Κ θα ήταν ένα από τα σημαντικά αντικείμενα της έκθεσης. Η αλήθεια είναι ότι δεν διαψεύστηκαν, αλλά οι κατασκευαστές-πρωταγωνιστές ήταν λιγότεροι ίσως από εκείνους που αναμένονταν. Σ’ αυτήν την κούρσα προετοιμασίας έγινε σαφές στην IFA ότι το μεγάλο προβάδισμα στην κούρσα (αυτή τη στιγμή) το έχει η Samsung, η οποία ανακοίνωσε τη νέα της σειρά Q900R, την 1η QLED TV 8K με τέσσερα μοντέλα στις 85, 82, 75 και 65 ίντσες. Έχοντας την ικανότητα να ελέγχει όλη την αλυσίδα παραγωγής τηλεοράσεων η Samsung έχει νωρίτερα από κάθε άλλο κατασκευαστή έτοιμο προϊόν, το οποίο αναμένεται άμεσα να τοποθετηθεί στα καταστήματα. Για να γίνει πιο κατανοητό το προβάδισμα που έχει η Samsung είναι ενδεικτικό ότι ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η LG, παρουσίασε στην IFA μία πρωτότυπη OLED TV ίδιας ανάλυσης, χωρίς να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το χρόνο διάθεσης πραγματικού μοντέλου στην αγορά. Μάλιστα, το πρωτότυπο αυτό μοντέλο σταμάτησε να λειτουργεί την Παρασκευή το πρωί και αναμενόταν να αντικατασταθεί στον εκθεσιακό χώρο το Σάββατο ή σήμερα Δευτέρα.

Οι άνθρωποι της Samsung εκτιμούν ότι το χρονικό διάστημα που θα «παίζουν μπάλα» μόνοι τους στην αγορά του 8Κ θα είναι μεγαλύτερο των έξι μηνών, αναμένοντας ότι ο ανταγωνισμός θα είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019. Αντιθέτως, η Samsung ξεκινάει τη διάθεση της νέας Q900R μέσα στο Φθινόπωρο. Στην Ελλάδα αναμένεται μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (θα έρθουν τα τρία μοντέλα στις 85, 75 και 65 ίντσες).

Όμως ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο καθοριστικό για το πλεονέκτημα της Samsung είναι και η τιμή διάθεσης της νέας σειράς. Τα στελέχη της εταιρείας θεωρούν από δύσκολο έως αδύνατο για τα μεγάλα ονόματα των κατασκευαστών που είναι στο στρατόπεδο των OLED τηλεοράσεων να παρουσιάσουν τη δική της πρόταση σε τιμές ανταγωνιστικές. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι τιμές των 8K τηλεοράσεων της Samsung στην Ελλάδα θα ξεκινούν από τα 5.000 ευρώ, ενώ το ανώτερο επίπεδο τους θα φθάνει τα 15.000 ευρώ.

 

Τηλεόραση με τεχνητή νοημοσύνη

Πως όμως γεμίζεις μια μεγάλη οθόνη 8K ανάλυσης με διαθέσιμο περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης; Ειδικά στην Ελλάδα (που είναι και το σημείο αναφοράς μας) το σήμα αρκετών ελληνικών καναλιών δεν είναι καν full HD. Σ’ αυτό το δύσκολο παζλ η Samsung εκμεταλλεύεται την τεχνητή νοημοσύνη έτσι ώστε η τηλεόραση να μπορεί να αναπαράγει στη μέγιστη δυνατή ποιότητα περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης. Ο επεξεργαστής που κρύβεται πίσω από την Q900R μπορεί να αναγνωρίζει (σε πραγματικό χρόνο) όλες τις λεπτομέρειες του περιεχομένου που αναπαράγει η τηλεόραση και να τις ενισχύει έτσι ώστε ο καταναλωτής να λαμβάνει μια καθαρή εικόνα. Είναι ενδεικτικό ότι στις επιδείξεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της IFA χρησιμοποιήθηκε ακόμα και περιεχόμενο standard ανάλυσης (576p – παρόμοιο με το σήμα που χρησιμοποιούν κάποια ελληνικά κανάλια), περιεχόμενο το οποίο αναβαθμιζόταν από τον επεξεργαστή, παράγοντας μια καθαρή εικόνα, που πλησίαζε σ’ αυτό της 8Κ ανάλυσης.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,8K ΑΝΑΛΥΣΗ,IFA 2018,SAMSUNG,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home